Het verhaal van Mayko – Carnivoor keto
Al van jongs af aan worstelde ik met mijn gewicht. Ik heb zo’n beetje elk dieet geprobeerd dat er is, met telkens hetzelfde resultaat: ik viel af, maar de kilo’s kwamen net zo snel weer terug. Ik zat vast in een eindeloze cyclus van jojo’ën.
Een nieuwe start met keto
Via een kennis hoorde ik over het koolhydraat-arm (KHA) dieet. Ik besloot het een kans te geven en de resultaten waren verbluffend. Ik viel niet alleen af, ik had ook geen honger en het was verrassend makkelijk vol te houden. Dat motiveerde me om me er verder in te verdiepen, en zo kwam ik terecht bij het ketogene dieet, een strengere vorm van KHA.
Ik las me in over keto, maar merkte dat ik steeds meer in mijn hoofd zat en minder goed sliep. Een kennis die al langer carnivoor at, vertelde me over de natuurlijke gifstoffen die in groenten, fruit, noten en zaden zitten, en dat dat de reden was voor diegene om carnivoor keto te eten. Ik besloot de sprong te wagen en het twee maanden te proberen.
De overstap naar carnivoor en de resultaten
De resultaten waren onmiddellijk merkbaar. Ik sliep veel beter en de mentale drukte nam af. Ik voelde me fitter en had meer energie. Dat gaf me de motivatie om meer te sporten en mijn lichaam voelde zich sterker.
Om te testen wat het effect van groenten op mijn lichaam was, besloot ik na een tijdje weer groenten te gaan eten. Al snel voelde ik mijn energie wegzakken. Het was duidelijk: mijn lichaam reageerde het beste op een carnivoor dieet. Ik ging terug naar mijn vlees-gebaseerde eetpatroon en de energie stroomde weer terug. Het mooie is dat het geen enkele moeite kost om me eraan te houden, want ik heb geen last meer van honger en de resultaten spreken voor zich.
Mijn carnivoor levensstijl
Mijn dieet draait voornamelijk om vlees, met een focus op grasgevoerd rundvlees dat ik koop bij een lokale boer. Ook orgaanvlees zoals hart en lever is belangrijk, dat bestel ik online via een gespecialiseerde webshop, meestal in de vorm van orgaangehakt. Ook eet ik veel (biologisch) buikspek, want dit is ook heerlijk om koud te eten, dus ideaal om mee te nemen naar mijn werk. Voor de variatie eet ik af en toe lamsvlees, vis, schaaldieren, gevogelte zoals eend en kip, en zelfs paard. Ik gebruik wel wat kruiden/specerijen om de maaltijden variatie in smaak te geven, maar dit zijn nihil hoeveelheden.
Eieren en boter zijn ook een vast onderdeel van mijn dagelijkse voeding. Ik verbruik dagelijks ongeveer 150 gram boter van grasgevoerde koeien. Ook neem ik af en toe bullet koffie met roomboter en MCT olie, of soms een scheutje slagroom.
Daarnaast drink ik een liter rauwe melk per week, niet omdat dit per se goed is, maar dit is een soort van guilty pleasure waar mijn lijf goed mee om kan gaan. Olijfolie gebruik ik niet vanwege de stoffen in olijven, maar ik voeg wel soms MCT-olie toe aan mijn maaltijden. Als supplement neem ik alleen magnesium en ik verwen mezelf af en toe met een kleine traktatie, zoals een blokje pure chocolade, wat noten of een beetje *rauwmelkse boerenkaas*. Vitamines en mineralen die mijn lichaam nodig heeft kan ik verder volledig halen uit de goede kwaliteit vlees die ik neem.
Er zijn verschillende stijlen carivoor keto, ik zit precies in het midden, maar probeer zoveel mogelijk in de derde groep te zitten. De indeling van deze groepen is te vinden via deze link.
Hoe ziet een maaltijd er voor mij dan uit?
Hierbij een voorbeeld van mijn gemiddelde lunch:
Ik eet zo’n 250 gram vlees en 3 eieren, met een ruime hoeveelheid biologische roomboter van grasgevoerde koeien.
Tussendoor vast ik van 20:00 uur ’s avonds tot 12:00 uur ’s middags. Dit helpt om mijn lichaam te resetten en bevordert het vetverbrandingsproces.
De carnivoor levensstijl heeft mijn leven compleet veranderd. Ik voel me energieker, fitter en mijn lichaam is weer in balans. Ik heb een gezonde relatie met eten ontwikkeld en hoef me geen zorgen meer te maken over het jojo-effect. Het is voor mij geen dieet meer, maar een duurzame en gezonde manier van leven.