Keto dieet voor beginners

Starten met keto dieet en keto recepten

Zoek je een goed dieet om op een snelle en gezonde manier af te vallen of wil je anders gaan eten wegens gezondheidsproblemen? Maak dan hier kennis met het keto dieet. En omdat je nog niet bekend bent met het keto dieet, noemen we het hier voor het gemak keto dieet voor beginners. Een term die je overigens op internet wel vaker zult aantreffen. Op Xandra’s Keto Kitchen vertellen we je graag meer over wat het keto dieet is en wat je allemaal wel en (beter) niet kunt eten als je je aan een ketogeen dieet wilt houden. Ook informeren we je over lekkere en gezonde keto recepten voor beginners die je uiteraard ook op onze website kunt vinden. We starten daarom hier met een speciale introductie voor jou over het keto dieet. Lees meer.

Beginnen met een keto dieet

Als je een ketogeen dieet gaat volgen, eet je zo weinig mogelijk koolhydraten. Het is dus een koolhydraatarm dieet. In een keto dieet eet je maximaal 30 gram koolhydraten per dag! De standaard verhoudingen bij het keto dieet zijn dat je 70% van jouw voedingsbehoefte uit gezonde vetten haalt, 20% uit eiwitten en maar 5% uit koolhydraten. Zo kun je heel snel aan lichaamsgewicht inleveren. Als je je bedenkt dat je lichaam normaal gesproken als eerste koolhydraten verbrandt om te kunnen functioneren, is dat natuurlijk heel logisch. Dat zijn de makkelijkste brandstoffen voor je lijf. Omdat je tijdens het volgen van een ketogeen dieet nog maar weinig koolhydraten kunt leveren, kiest je lichaam voor andere brandstoffen. En dat zijn vetten. Bij de verbranding van vetten ontstaan zogenaamde ketonen. Daar komt dus ook de naam ‘keto dieet’ of ‘ketogeen dieet’ vandaan. En als je lichaam vetten gaat verbranden, neemt je natuurlijke vetvoorraad snel af en zul je in snel tempo gewicht gaan verliezen.

Het probleem van suiker als brandstof: met de grote hoeveelheden koolhydraten (en dan ook vaak nog reguliere suiker) die de meeste mensen dagelijks consumeren, heeft je lichaam een overschot aan glucose. Door de hoge hoeveelheid glucose zal je minder snel lichaamsvet verbranden. De reden hiervoor is omdat je lichaam er veel meer moeite voor moet doen, om vetten om te zetten naar bruikbare energie. Indien er voldoende suiker aanwezig is, zal je lichaam daar dus altijd de voorkeur aan geven. Je lichaam wilt ten slotte zo min mogelijk energie “verspillen”.

Tevens zal de glucose uit je voeding, die je niet verbruikt hebt, opgeslagen worden als extra lichaamsvet. Dit is een manier van moeder natuur om een voorraadje aan te leggen voor als er een voedselschaarste is.

Het voordeel van vet als brandstof: in de modus van suikerverbranding zal jouw lichaam dus niet snel geneigd zijn om lichaamsvet te verbanden. Echter, wanneer je in ketose bent, gebruikt je lichaam ook makkelijker je opgeslagen vet voor energie, op de momenten dat de energie uit je voeding op is. Jouw lichaam ziet vet namelijk als hoofdbrandstof (indien je in ketose bent), waardoor het veel minder moeite hoeft te doen om lichaamsvet om te zetten naar bruikbare energie.

Je lichaam maakt ketonen aan om alle vitale functies (zoals je hersenfuncties) te voorzien van energie, om alles in je lijf draaiend en gezond te houden. De reden dat deze levensstijl keto/ketogeen wordt genoemd komt doordat je dus ketonen gaat aanmaken en je in een staat van ketose gaat verkeren.

Voordelen van een ketogeen dieet

Afvallen: uit onderzoek blijkt dat het volgen van het keto dieet zeer effectief is om af te vallen. Bij de meeste andere diëten lopen veel mensen voortdurend met een vervelend en afleidend hongergevoel rond. De verleiding om tussendoor te gaan snacken is dan zeer groot. Daar is bij het keto dieet geen sprake van. Daar is uiteraard over nagedacht. Met keto eten neem je minder koolhydraten tot je, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Je behoefte aan eten neemt daardoor ook snel af. Bovendien eet je tijdens het ketogeen dieet veel vetten, aangevuld met eiwitten, waar je snel een verzadigd gevoel van krijgt. Daarom is een keto dieet veel beter vol te houden dan een dieet dat alleen maar ‘caloriearm’ is.

Gezondheidsproblemen: ketogeen eten bied ook veel voordelen voor je gezondheid, denk hierbij aan aandoeningen zoals diabetes, reuma, epilepsie, PDS (prikkelbaar darm syndroom) en nog heel veel meer. Het zijn er te veel om ze allemaal op te noemen… Zo geweldig is deze levensstijl!

BEKIJK ONZE ARTIKELEN OVER KETO

Keto dieet geleidelijk opbouwen

Wil je een keto dieet gaan volgen? Dan is het verstandig om je lichaam in het begin enige tijd te gunnen om aan het dieet te wennen. Sommige mensen voelen zich in het begin wat slapjes of krijgen een onrustige, rommelende, maag. Luister in het begin dus goed naar wat je lichaam je aangeeft. Het is voor iedereen wel belangrijk om er tijdens het volgen van een ketogeen dieet voor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat zijn onder andere B-vitamines, vezels en jodium. In principe krijg je van het eten van alle toegestane groenten, noten en zaden (uitgezonderd jodium) voldoende voedingsstoffen binnen. Uiteraard kun je ook voedingssupplementen nemen, maar dat is zeker niet standaard noodzakelijk.

Wat zijn keto dieet producten?

Om je een indruk te geven van welke producten niet mogen ontbreken in een keto dieet, noemen we er hieronder een aantal die je praktisch gezien in huis kunt halen om lekker keto te kunnen eten:

  • MCT-olie of kokosolie: deze oliën bevatten gezonde omega 3 vetzuren die in het lichaam worden omgezet in energie. Middellange ketenvetzuren (MCT) olie kun je gebruiken in koffie, in smoothies, als olie om in te bakken, of als saladedressing.
  • Suikervervangers: zoetstoffen met een lage glycemische index zijn geschikt voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen hebben de voorkeur. Dat zijn onder andere Erythritol, Stevia en Monkfruit. Alles over zoetstoffen lees je hier.
  • Kies voor noten met weinig koolhydraten en vetzuren. Zo passen walnoten, macadamianoten, pecannoten, amandelen en paranoten heel goed in het keto dieet.
  • Groenten: groenten zijn bij het keto dieet de hoofdbron van vitamines, mineralen en vezels (noodzakelijke voedingsstoffen). In verhouding met hoe je eerst at zal je dus veel meer groenten gaan eten. Je kunt volop variëren met de vele groentesoorten die er zijn, maar let wel, niet alle groentes zijn geschikt, sommige groentes zijn namelijk vrij hoog in koolhydraten. Ben je op zoek naar een makkelijk overzicht van alle groentes die je kunt eten? Je vindt het hier.

Daarnaast zijn er steeds meer keto producten te koop om je dieet te ondersteunen. Zo kun je op een zorgeloze en veilige manier je ketogene dieet volgen zonder dat je voedingsstoffen misloopt.

Is keto voor iedereen geschikt?

Als keto beginner is het goed om je te wijzen op het feit dat keto niet voor iedereen zonder meer geschikt is. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo is het voor vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode af te raden om in korte tijd veel af te vallen. Maar je kunt gelukkig ook heel goed ketogeen eten zonder af te vallen. Aangezien je zo gezond mogelijk door de zwangerschap wilt komen, kan het juist heel goed zijn om ketogeen te gaan eten. Zo is het voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes juist verstandig om koolhydraatarm of ketogeen te gaan eten en dat is niet voor niets. In dit artikel lees je alles over ketogeen eten voor, tijdens en na de zwangerschap. Ook voor mensen met nierproblemen kan ketogeen eten juist heel goed zijn. Juist omdat je lijf op diverse manieren meer rust krijgt door keto te eten. Wel is het zo dat je bij diverse aandoeningen niet zomaar op eigen houtje je dieet moet aanpassen. Doe dit altijd in overleg met je behandelend arts. Soms worden er een aantal aanpassingen op het standaard keto dieet aanbevolen.

De aller makkelijkste en allerbeste start!

Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je radicaal je voedingspatroon aanpast. Het zou namelijk zonde zijn als je denkt goed bezig te zijn, maar ondertussen allerlei foutjes maakt toch? Er is helaas heel veel tegenstrijdige informatie te vinden op het internet, + hoe weet je waar je allemaal op moet zoeken? Om jou de perfecte start te geven van jouw keto avontuur heb ik speciaal voor jou een gratis keto mini-cursus ontworpen. Hierbij krijg je alle belangrijke startersinformatie toegestuurd, zodat je precies weet wat je allemaal wel kunt eten en welke dingen je beter kunt laten staan. Dat klinkt fijn en goed toch? Meld je snel aan voor de onderstaande mailbox surprise en ontvang de allerbeste startersinfo in jouw mailbox.

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form