Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Zwangerschap en keto

Veel mensen vragen zich af of ketogeen eten ook mag als je zwanger wilt worden, zwanger bent of al bevallen bent en nog borstvoeding geeft. Het antwoord op deze vraag is, ja zeker, heel graag zelfs! Er zijn wel enkele dingen om rekening mee te houden, maar je doet zowel jezelf, als jouw kindje, echt een groot plezier om minder koolhydraten te eten. Alles daarover lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave:

Zwanger Worden

Keto recepten voor een Keto dieet
Als je een kind wilt, maar nog niet zwanger bent, is dit het perfecte moment om over te schakelen naar een ketogeen dieet. Dit stelt je lichaam in staat om zich aan te passen aan het dieet voordat het wordt overspoeld met zwangerschapshormonen. Bovendien kan een ketogeen dieet daadwerkelijk helpen bij conceptie. Hoe gezonder je lichaam is, hoe gemakkelijker het kan zijn om zwanger te worden. Ketogeen eten heeft ook een positieve invloed op de hormonale balans, wat bijdraagt aan een soepelere conceptie.

Tijdens de Zwangerschap

Keto recepten voor een Keto dieet
Als je al een ketogeen dieet volgde vóór de zwangerschap, kun je er tijdens de zwangerschap mee doorgaan. Je lichaam is gewend aan een staat van ketose, wat het gezonder maakt en beter in staat om mogelijke zwangerschapsgerelateerde problemen aan te pakken. De meeste vrouwen die tijdens de zwangerschap een ketogeen dieet volgen, melden stabiele bloedsuikerspiegels, verminderde ochtendmisselijkheid, een lager risico op hoge bloeddruk en bescherming tegen zwangerschapsdiabetes.

Belangrijk:
Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgt tijdens de zwangerschap, omdat je een nieuw leven creëert. Vermijd het creëren van een calorie-tekort om tijdens de zwangerschap gewicht te verliezen. Je hebt ook meer flexibiliteit wat betreft de inname van koolhydraten tijdens de zwangerschap. Eet veel groenten (rijk aan vitamines, mineralen en vezels), gezonde vetten en eiwitten, en overweeg wat fruit aan je dieet toe te voegen. Let op het type fruit dat je kiest, aangezien sommige vruchten, zoals bananen, de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Artsen adviseren doorgaans om tijdens de zwangerschap maximaal 75 gram koolhydraten te consumeren.

Als je intermittent fasting toepaste, is het het beste om dit tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding te onderbreken. Probeer elke twee uur te eten, wat volledige maaltijden of snacks tussen de hoofdmaaltijden kan omvatten. Luister naar je lichaam – als je honger hebt, eet dan. Richt je op het primaire doel van het krijgen van een gezonde baby terwijl je je eigen gezondheid behoudt. Dit is niet het moment om voedselinname te beperken omwille van uiterlijk of gewicht.

Overstappen naar een Ketogeen Dieet Tijdens de Zwangerschap.

Als je besluit over te stappen naar een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap, of je nu al zwanger bent of net begint, is dit een goede keuze als geadviseerd door je arts, vooral bij gevallen van zwangerschapsdiabetes of hoge bloeddruk. Begin echter geleidelijk over te schakelen om eventuele symptomen van de keto-griep te voorkomen, aangezien je lichaam al hard werkt tijdens de zwangerschap en te maken heeft met hormonale veranderingen. Begin met het geleidelijk verminderen van je koolhydraatinname, waarbij je er nog steeds voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgt.

Belangrijk:
Naast de eerder genoemde punten die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap in relatie tot een ketogeen dieet, is er een extra overweging als je wilt overschakelen naar een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap. Dit is om de overgang meer geleidelijk te maken. Je lichaam werkt al hard door de zwangerschap en ervaart hormonale veranderingen, dus het is niet ideaal om potentiële symptomen van de keto-griep hieraan toe te voegen. Begin met het geleidelijk verminderen van je koolhydraatinname en zorg ervoor dat je nog steeds voldoende voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgt.

Keto Tijdens het Geven van Borstvoeding

Keto recepten voor een Keto dieet
Het volgen van een ketogeen dieet tijdens het geven van borstvoeding is een uitstekende keuze. Niet alleen is het beter voor jezelf, maar het is zelfs beter voor je baby. De kwaliteit van je moedermelk wordt in grote mate beïnvloed door je eigen dieet. Moedermelk bestaat voornamelijk uit vetten, die essentiële voedingsstoffen en bouwstenen bevatten die je baby nodig heeft. Door meer gezonde vetten te consumeren, kun je deze essentiële voedingsstoffen aan je kind leveren. Het is logisch dat de kwaliteit van moedermelk beter is wanneer de moeder gezond eet en de stoffen binnenkrijgt die haar baby nodig heeft, toch? 😉 Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden.

Als je een ketogeen dieet hebt gevolgd sinds de zwangerschap (of daarvoor), is het raadzaam om je koolhydraatinname te verhogen in vergelijking met daarvoor. De aanbevolen range is minimaal 50 gram tot maximaal 75 gram koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en helpt bij het behouden van de melkproductie. Richt je op koolhydraatbronnen uit groenten, aangevuld met fruit en andere koolhydraathoudende voedingsmiddelen (zoals noten en dergelijke).

Tijdens het geven van borstvoeding is het niet raadzaam om veel gewicht te verliezen, omdat dit proces afvalstoffen vrijgeeft die via de moedermelk aan je baby kunnen worden doorgegeven. Bovendien kan overmatig gewichtsverlies de melkproductie verminderen. Beide uitkomsten zijn ongewenst. Zorg er dus voor dat je voldoende eet en koolhydraten niet te veel beperkt. Je lichaam verbruikt meer energie tijdens deze periode, dus je hebt meer flexibiliteit in het aantal koolhydraten dat je kunt consumeren, en je hebt meer calorieën nodig. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 0,5 kg per week te verliezen tijdens het geven van borstvoeding. Als je te snel afvalt, voeg dan extra vetten toe aan je dieet.

Zorg ervoor dat je elke 2 uur iets eet, of het nu een snack of een volledige maaltijd is. Je lichaam werkt continu hard, en je moet zowel jezelf als je baby voorzien van voldoende voedingsstoffen. Dit is niet het moment om jezelf uit te hongeren voor het uiterlijk of het getal op de weegschaal.

Bronnen

Crowe TC. Safety of low-carbohydrate diets. Obes Rev. 2005 Aug;6(3):235-45. doi: 10.1111/j.1467-789X.2005.00196.x. PMID: 16045639.

McGrice, M.; Porter, J. The Effect of Low Carbohydrate Diets on Fertility Hormones and Outcomes in Overweight and Obese Women: A Systematic Review. Nutrients 2017, 9, 204. https://doi.org/10.3390/nu9030204

Vruchtbaarheidsspecialist dokter Michael Fox (video)

Lim SS, Noakes M, Norman RJ. Dietary effects on fertility treatment and pregnancy outcomes. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2007 Dec;14(6):465-9. doi: 10.1097/MED.0b013e3282f1cfc6. PMID: 17982353.

Artikel van Dr. Andreas Eenfeldt, MDDr. Andreas Eenfeldt, MD, medical review by Dr. Bret Scher, MD-Eating low carb or keto when breastfeeding

Lily Nichols – ‘Is Low Carb Safe During Pregnancy?’ (video)

Artikel Guest Blog Post: Is It Safe to Go Low Carb During Pregnancy? Franziska Spritzler, RD, CDE, Lily Nichols

Wu PY, Edmond J, Auestad N, Rambathla S, Benson J, Picone T. Medium-chain triglycerides in infant formulas and their relation to plasma ketone body concentrations. Pediatr Res. 1986 Apr;20(4):338-41. doi: 10.1203/00006450-198604000-00016. PMID: 3703623.

Kulak D, Polotsky AJ. Should the ketogenic diet be considered for enhancing fertility? Maturitas. 2013 Jan;74(1):10-3. doi: 10.1016/j.maturitas.2012.10.003. Epub 2012 Oct 31. PMID: 23122539.

Anderen lezen ook

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form