Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Kinderen en ketogeen eten

Je kent de uitspraken waarschijnlijk wel… Een kind mag geen dieet volgen – een kind moet ook kind kunnen zijn, daar hoort snoepen bij – een kind heeft koolhydraten nodig. Laten we die bezwaren punt voor punt wegnemen. 😉

1. Het is ook geen dieet, het is een levensstijl, oftewel, een andere manier van eten.
2. Er zijn echt ontzettend veel ketogeen snoepgoed traktaties te maken, denk hierbij aan taart, ijsjes, koekjes, bonbons, ect… Dus ook snoepen kan gewoon, maar dan op een gezonde manier.
3. Een kind heeft geen koolhydraten nodig, net zomin als dat jij dat nodig hebt. Meer daarover wordt in dit artikel uitgelegd.

Inhoudsopgave:

Mogen echt kinderen ook ketogeen eten?

Ja zeker! Sterker nog, heel graag zelfs!
Helaas denken nog steeds heel veel mensen dat het nuttigen van veel koolhydraten noodzakelijk is, zeker voor kinderen, die nog in de groei zijn. Maar denk er eens over na, als veel koolhydraten zo slecht zijn voor jouzelf als volwassene, waarom zou dat dan wel goed zijn voor jouw kind?

Al die aandoeningen die veroorzaakt worden door te veel koolhydraten (diabetes/hart-en vaatziekten/hoge bloeddruk/darmklachten/reuma/etc.), is dat iets waar jij jouw kind een verhoogd risico op wilt geven? Nee toch?!

Keto recepten voor een Keto dieet

Kinderen kunnen een grotere hoeveelheid aan koolhydraten nog beter verwerken, in tegenstelling tot volwassenen. Dit komt mede doordat volwassenen al zo veel (te veel) koolhydraten hebben geconsumeerd dat ons lijf vaak insulineresistent is geworden. Maar dat kinderen het beter kunnen verwerken, betekent niet dat het daarom een goed idee is om het ze wel in overvloed te geven.

Baby’s worden in staat van ketose geboren. De 9 maanden lang die zij in de baarmoeder zichzelf ontwikkeld hebben, tot een daadwerkelijk mens, hebben zij geen behoefte of noodzaak gehad aan een grote hoeveelheid koolhydraten. Ook in de periode van borstvoeding krijgen zij pure onbewerkte voedingsstoffen binnen. En in die 9 maanden in de baarmoeder, maar ook daarna, groeien en ontwikkelen zij zelfs heel goed toch?!

Het wordt zelfs ingezet als medicijn!
Wist je dat een ketogeen dieet al sinds 1930 wordt ingezet al medicijn voor kinderen en volwassenen die lijden aan epilepsie? Door de aanmaak en het gebruik van ketonen werkt de hersenfunctie veel beter, waardoor er veel minder (of zelfs helemaal geen) epileptische aanvallen meer zijn, bij de patiënten die een ketogeen dieet volgen.

Maar hoe krijgen ze dan alle belangrijke voedingsstoffen (vitamines & mineralen & bouwstenen) binnen?

Keto recepten voor een Keto dieet

Alle belangrijke voedingstoffen die jouw kind nodig heeft zijn te halen uit groenten/fruit/vetten/noten/vlees/eieren/etc.. Het is belangrijk dat een kind voldoende bouwstoffen heeft voor een goede ontwikkeling. Waar zitten denk jij meer goede stoffen in, in bijvoorbeeld een ei of in tarwe? En wist je dat er meer vitamines en mineralen in groenten zitten dan in fruit? Als je zorgt dat jouw kind veelzijdig eet, dan komt jouw kind echt niets te kort. Wederom, als het goed is voor jou, hoe kan het dan slecht zijn voor jouw kind?

Dat zijn toch veel te veel vetten?

Keto recepten voor een Keto dieet

In tegendeel juist! Eén van de voordelen van gezonde vetten, is juist dat zij helpen om vitamines (A, D, E en K) beter op te kunnen nemen. Omega-3-vetzuren zijn nodig voor een gezonde oog- en hersenontwikkeling. Deze zijn onder andere te vinden in ongebrande-ongezouten noten, kokosolie, olijfolie, zaden, eieren, vette vis.

Ook zorgen de vetten voor een goede bron van energie, waardoor jouw kind de hele dag lekker kan spelen, leren en groeien. Veel mensen denken helaas nog steeds dat kinderen te dik worden van vet eten, echter zijn het juist de suikers (koolhydraten) die dit veroorzaken.

Veel kinderen die koolhydraatarm of ketogeen eten voelen zich heel veel beter, hierbij een greep uit de voorbeelden die de kinderen zelf aangeven en de ouders ook opmerken:

 • Meer energie
 • Veel meer concentratievermogen
 • Vrolijker/ beter humeur
 • Ze genieten meer van eten
 • Ervaren minder stres en gevoelens van angst
 • Hebben een veel beter gebit (denk aan gaatjes, tandsteen, tandplak) dit wordt vooral door de tandartsen opgemerkt 😉

Hoeveel koolhydraten “mag” of “moet” een kind per dag eten?

Keto recepten voor een Keto dieet

Bij kinderen hoef je in principe niet heel strikt te berekenen hoeveel gram koolhydraten zij exact per dag moeten of mogen nuttigen. Als je tussen de 20 en 75 koolhydraten op een dag zit is dat voor een kind perfect. Probeer ervoor te zorgen dat die koolhydraten vooral afkomstig zijn uit groenten, rood fruit, noten, zaden, etc..

Hoe maak je de switch van koolhydraatrijk naar keto?

Keto recepten voor een Keto dieet

Als jouw kind gewend is om wel veel bewerkte koolhydraatrijke voeding te eten, dan is het natuurlijk even wennen om dat niet meer te doen. Maar eigenlijk geven vrijwel alle kinderen, nadat zij hier aan gewend, zijn de voorkeur aan koolhydraatarm/ketogeen eten en geven zij dit ook aan. Simpelweg omdat zij zich er zo veel beter door voelen!

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om jouw kind (ook) koolhydraatarm/ketogeen te laten gaan eten. Dit kan van de ene op de andere dag, maar het is ook niet erg om dit in kleine stapjes te doen.

Begin bijvoorbeeld door fruitsappen om te wisselen voor een stuk fruit te eten met een glas water, of door 1 boterham te vervangen voor een zelfgemaakt ketogeen of koolhydraatarm brood (of lekkere wafels of pannenkoeken!).

Keto recepten voor een Keto dieet

Maak een feestje van de maaltijden!
Een bord vol met groenten, daar zal je kind in het begin van de switch waarschijnlijk niet heel blij van worden… Maar aankleding doet een hoop! Zorg dat je het eten er leuk uit laat zien, daarmee haal je vaak al een hoop weerstand weg. Neem maar eens een kijkje bij de onderstaande voorbeelden voor wat leuke inspiratie.

Ga het gesprek aan en neem je kind mee in deze reis!
Als jouw kind ineens uit het niets andere dingen te eten krijgt en de dingen die jouw kind gewend is om te eten ineens niet meer “mag”, dan is de kans op weerstand uiteraard vrij groot aanwezig. Ga daarom met jouw kind het gesprek aan, leg op een manier die jouw kind begrijpt uit, welke dingen je wilt veranderen in de voeding en leg vooral ook uit waarom.

Vraag jouw kind ook om mee te denken, maak er bijvoorbeeld (afhankelijk van de leeftijd) een leuk spelletje van!

Keto recepten voor een Keto dieet

Laat jouw kind een lijst maken met allemaal dingen die hij/zij lekker vindt en ga die lijst stap voor stap af om samen te bepalen of dit koolhydraatarm is. Staan er veel dingen op de lijst die niet koolhydraatarm zijn? Kijk dan samen of je geschikte alternatieven kunt bedenken. Of laat jouw kind mee bepalen in wat er morgen op het menu staat. Als jouw kind toch te veel koolhydraatrijke dingen uitzoekt, kijk dan of je een goede passende vervanger kan vinden, of maak zelf een lijst met bijvoorbeeld 10 opties en laat jouw kind daar uit kiezen.

Keto recepten voor een Keto dieet

Betrek je kind ook bij het bereiden van het eten
Los van dat het jouw kind een hele goede basis kennis meegeeft, is het ook leuk voor kinderen om tijdens het koken meer te leren over voeding. Ze zijn dan vaak ook veel meer bereid om te luisteren naar informatie, omdat ze tenslotte in hun hoofd al met eten bezig zijn.

Wees ook niet bang om de kinderen wat meer “vrijheid” te geven in het bedenken van combinaties en de bereiding hiervan. Foutjes maken is niet erg, dit hoort bij het leerproces. Dus als ze iets bedenken wat echt niet te eten is… Kraak het dan zeker niet af, maar lach er samen om en bedenk wat er de volgende keer anders kan, om het wel lekker te maken.

Wat geef je mee naar school?

De meeste kinderen krijgen standaard brood en een stuk fruit mee naar school, met meestal daarbij nog een pakje sap. Dat is natuurlijk een gigantische koolhydraatbom. Maar er zijn heel veel dingen die je als alternatief mee kan geven.

Keto recepten voor een Keto dieet

Een aantal dingen die je heel makkelijk mee kan geven in de lunchtrommel zijn:

 • Zelfgemaakt brood of crackers met lekker beleg
 • Blokjes kaas
 • Plakjes worst
 • Een gekookt eitje
 • Een groenteomelet
 • Rauwkost (plakjes komkommer, tomaatjes, paprika reepjes)
 • Zelfgemaakte ontbijtkoek of een plakje cake
 • Wat ongebrande, ongezouten noten
 • Pannenkoeken/poffertjes/wafels

Belangrijk voor thuis

Keto recepten voor een Keto dieet

Zorg dat er altijd dingen in huis zijn die jouw kind makkelijk zelf kan pakken. Denk bijvoorbeeld aan wat blokjes kaas of plakjes worst, ongebrande-ongezouten nootjes, rauwkost, etc…

Wij zijn vaak gewend dat wij (de volwassenen) bepalen hoeveel een kind moet eten, of wanneer het genoeg heeft gehad. Maar de meeste kinderen (er zijn uiteraard uitzonderingen) kunnen heel goed zelf bepalen wanneer zij honger hebben en wanneer zij genoeg hebben gegeten. Uiteraard is het wel handig om in de gaten te houden dat ze niet vlak voor de gezamenlijke maaltijd zich al vol eten aan andere dingen.

Geef je kind ook gerust regelmatig wat ketogeen/koolhydraatarm snoepgoed, het moet tenslotte wel “leuk” blijven. Denk hierbij aan zelfgemaakte slagroom met rood fruit, een stukje mct chocolade, maak samen lekkere koekjes of cake, etc… In de ultieme ketogeen snoepgoed special zijn maar liefst 101 keto snoepgoedrecepten te vinden, inspiratie zat dus!

Keto recepten voor een Keto dieet

In Hét Ultieme Ketogeen kookboek staan heel veel heerlijke recepten voor onder andere brood/crackers, pannenkoeken, wafels, cake, ontbijtkoek en nog veel meer!

Keto recepten voor een Keto dieet

Anderen lezen ook

💡Zwangerschap en keto
💡De ultieme ketogeen snoepgoed special
💡Jouw basisschool in aanraking brengen met ketogeen eten

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form