Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Keukentips

Wie kent dat niet?! Ben je vol enthousiasme in de keuken bezig met een leuk recept, heb je geen schone blenderkan meer… Grijp je net mis met je hoeveelheid meel… Zijn de eieren over de houdbaarheidsdatum… Sta je moeilijk te doen met een vijzel (omdat het recept dat zegt)… Plakt alles aan je handen vast, terwijl je er mooie vormpjes van wilt maken… Etc…

In dit artikel deel ik een aantal handige keukentips, waarvan ik zou willen dat ik ze eerder had geweten!

Inhoudsopgave:

De blendertip

Keto recepten voor een Keto dieet

Is de kan van de blender vies, maar heb je deze toch echt nodig? Met deze tip is die zo weer schoon en klaar voor gebruik!

Spoel de kan van de blender eerst goed om met heet water, om de ergste viezigheid er vanaf te krijgen.
Vul de kan vervolgens voor 1/3 met warm (of heet) water en een klein keepje afwasmiddel. Plaats de kan op de houder en laat de blender 30 seconden tot een minuutje draaien, vergeet natuurlijk niet om, voordat je de blender aanzet, de deksel er op te doen😉, want anders zit je hele keuken onder.

Het warme sop wordt zo in alle hoekjes gespoeld, waar ook de etensresten zijn geweest.
Zet de blender uit en spoel de kan goed na met heet water. En hij is weer schoon voor een volgende ronde!

Hetzelfde trucje geldt voor handmixers en staafmixers
Voor handmixers en staafmixers geld hetzelfde idee. Vul een maatbeker (of iets dergelijks) met warm water, doe hier een klein drupje afwasmiddel in. Plaats de gardes of staafmixer in het water en zet het apparaat aan. Spoel het vervolgens goed af met warm water en klaar is kees!

Oeps… Het meel is op!

Keto recepten voor een Keto dieet

Je wilt iets gaan maken waar je meel voor nodig hebt, maar dit blijkt op te zijn…. Geen zorgen, dit is heel gemakkelijk op te lossen!

Bij een keto levensstijl gebruik je geen gewone meelsoorten of bloem, want dit is ten slotte niet koolhydraatarm. Er zijn wel vervangende melen in de supermarkt te koop, maar deze zijn vaak behoorlijk prijzig en bovendien ook meestal erg hoog in koolhydraten. Wachten tot je nieuwe webbestelling binnen is, daar word je niet vrolijk van als je net iets wilde gaan bakken toch? Ik heb voor jou de perfecte tip, waardoor je heel simpel en snel je eigen meel maakt!

Hoe doe je dat?
Neem de noot of zaad waar je een meel van wilt hebben, zoals bijvoorbeeld walnoten/amandelen/lijnzaad/zonnebloempitten/etc… En doe dit in de blender of keukenmachine en maal tot je een meelstructuur hebt, THAT’S IT!
Pas wel op dat je niet te lang maalt, dan krijg je een pasta vanwege de oliën die er in zitten 😉
Maar… op die manier kan je dus ook je eigen notenpasta maken, laat het geheel dan gewoon wat langer draaien, ideaal!

Wil je meer weten over de producten waar je een eigen meel van kunt maken en wat de verhoudingen hierbij zijn? Je leest het in dit artikel.

Een vijzel nodig?

Keto recepten voor een Keto dieet

Een vijzel werd vroeger gebruikt om producten fijn te kunnen malen. Hoewel dit een leuk decoratief dingetje is voor in de keuken, is het niet heel efficiënt wanneer je grotere hoeveelheden van iets wil fijnmalen. Soms kan het nog handig kan zijn, als je echt maar een heel klein beetje van iets wilt vermalen of kneuzen, maar meestal gaat het toch om grotere hoeveelheden, waarbij het met een gewone vijzel wel heel veel tijd en energie gaat kosten… Gelukkig is ook daar een goede tip voor!

Vrijwel alles wat je fijngemalen wilt hebben, kan in een minuutje klaar zijn! Dat klinkt goed toch?!
Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een blender, keukenmachine, mini-hakmolentje of een koffiemolentje in huis en dat is precies wat je voor dit klusje gaat gebruiken. Doe de ingrediënten in het apparaat naar keuze en malen maar, binnen een paar seconden heb je alles goed gemalen en vermengd.

Alleen eiwit of alleen een eidooier nodig?

Keto recepten voor een Keto dieet

Soms wil je een recept maken waar alleen een dooier of alleen een eiwit voor nodig is. Maar het is natuurlijk zonde om de helft van het ei weg te moeten gooien… Met deze tips hoef je niets meer te verspillen van het ei!

Alleen een eidooier nodig in een recept?
Gebruik het eiwit om een heerlijke omelet van te maken, zoek een ander recept uit om tegelijkertijd te maken waarvoor je alleen eiwit nodig hebt, of mijn favoriet: Vries ze in!
Je kan het eiwit in een bakje voor langere tijd in de vriezer bewaren, ideaal als je een gerecht wilt maken waar alleen eiwit in hoeft! Haal simpelweg het bakje een tijdje van te voren uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Zero waste!

Alleen eiwit nodig in een recept?
Als je bovenstaande tip van de vriezer gebruikt is er een kans dat je nog een eiwit in de vriezer hebt liggen, kijk hier eerst naar. 😉

Is dat niet het geval, ook dan hoef je de dooier niet weg te gooien.
Ook van de dooier kan je uiteraard een heerlijke omelet maken, maak tegelijkertijd een gerecht waar alleen de dooier voor nodig is, zoals bijvoorbeeld heerlijke zelfgemaakte mayonaise (klik hier voor het recept). Ook kan je de dooier gebruiken om sausjes te binden, maak bijvoorbeeld eens een heerlijke champignonsaus ermee en gebruik dit als dip voor rauwkost.

Tip van Wilma (een enthousiaste fan)
Maak een handig lijstje voor jezelf, met daarop jouw favoriete recepten waar alleen een eidooier of eiwit voor nodig is. 👌

Het scheiden van een ei

Keto recepten voor een Keto dieet

Zie jij al op tegen het moeten scheiden van een ei? Met deze tip is het echt een fluitje van een cent!

Er zijn vele manieren
Je hebt speciale soort van “zeefjes” die je kan aanschaffen, mijn eigen ervaring daarmee is dat het nog geregeld voorkomt dat de dooier tussen de gleufjes doorschiet en dat je weer opnieuw kan beginnen. Je kan er ook voor kiezen om het ei in je hand te breken en het eiwit tussen je vingers door te laten glijden, maar dit voelt heel gek en kan nogal een rommeltje geven.

Mijn favoriete manier
Zelf vind ik het het makkelijkst om de schil van het ei te gebruiken. Tik één keer met een aardappelschilmesje ongeveer op het midden van het ei en breek het ei voorzichtig open. Vervolgens giet je het ei over van de ene naar de andere kant, het eiwit loopt er dan tussenuit en je houdt de eidooier over in de schil.

Is het toch niet gelukt?
Het gebeurt wel eens dat de dooier van het ei kapot gaat tijdens het splitsen. Nu kan je het ei weg gooien en opnieuw beginnen… Maar, je kan er ook een heerlijke omelet van maken en die vullen als een wrap, geen verspilling en een smakelijk tussendoortje, bijgerecht of maaltijd!

Zo test je de versheid van een ei

Keto recepten voor een Keto dieet

Wil je net iets lekkers gaan maken, maar kom je tot de ontdekking dat de eieren (volgens het etiket) over de datum zijn? Oeps!

De houdbaarheidsdatum is altijd een indicatie, helemaal indien er staat: THT, dat betekent namelijk ten minste houdbaar tot. Dat wil dus zeggen dat het minimaal tot aan die datum houdbaar en bruikbaar moet zijn. Vaak zijn eieren nog tot ver na die datum bruikbaar, zonde dus om ze direct, zonder te testen, weg te gooien!

De tip om de versheid van eieren te testen.
Dit is hoe het proces van deze methode werkt:
Een ei heeft aan de binnenkant een klein luchtzakje. Naarmate het ei ouder wordt, vult dit luchtzakje zich met koolstofdioxide en verliest het ei vocht. Wanneer er meer lucht in het ei komt, gaat het ei drijven, daardoor kun je aan het drijfvermogen van het ei zien hoe vers het is.

Vul een glas met water (niet tot de rand, het ei moet er nog bij 😉)
Kakelvers
Wanneer het ei helemaal plat op de bodem blijft liggen, dan is dit eitje nog helemaal vers
Prima bruikbaar
Indien het ei op de bodem ligt, maar met de punt schuin omhoog ligt, dan is het ei ongeveer één week oud. Dit ei kun je dus nog heel goed gebruiken
Nog wél eetbaar, maar niet te lang wachten
Als de onderkant op de bodem ligt, maar de punt van het ei helemaal omhoog wijst, dan is het ei ongeveer 2 tot 3 weken oud. Het ei is dan nog bruikbaar, maar wacht hier niet te lang mee.
Helaas… Je bent te laat
Wanneer het ei helemaal naar de bovenkant van het glas drijft, dan is deze niet meer te gebruiken. Het ei is aan het rotten, deze wil je dus niet meer opeten…

Plakkerig deeg

Keto recepten voor een Keto dieet

Je wilt een lekker recept gaan maken voor bijvoorbeeld broodjes of koekjes, maar het deeg plakt veel te veel om er mooie vormen van te maken… Met deze simpele tip is dit zo opgelost en maak je de mooiste vormen naar keuze. De oplossing hiervoor is eigenlijk te simpel voor woorden, maar het werkt echt perfect!

Het enige wat je hoeft te doen is, je handen even vochtig te maken onder de kraan. Wist jij dit trucje al? Hetzelfde principe is toe te passen wanneer je het deeg wilt snijden, maak het mesje even nat onder de kraan en het vliegt met gemak door het deeg heen.

Maak goedkoper je eigen keto poedersuiker

Keto recepten voor een Keto dieet

Met poedersuiker kun je echt heerlijke gerechten maken, waarbij poedersuiker echt een totaal ander effect geeft aan zowel de textuur als aan het uiterlijk. Poedersuiker is duurder dan gewone suiker, dit geldt ook voor de ketoproof variant Erythritol. Je kunt dit in korrelvorm of in poedersuikervorm kopen. Maar de poedersuikervorm is duurder en dat is zonde van het geld! Je kunt namelijk heel gemakkelijk je eigen poedersuiker maken!

Nog geen minuutje werk
Het maken van je eigen (ketoproof) poedersuiker is echt een simpel klusje. Je doet simpelweg de korrelvariant van de Erythritol in de blender of keukenmachine en malen maar! Binnen een minuutje heb je hele fijne en fluweelzachte poedersuiker. In dit artikel lees je meer over Erythtritol.

Pro tip: Wacht na het vermalen even een paar minuutjes, voordat je de deksel verwijdert. Anders vliegt er namelijk allemaal fijn poeder door je keuken heen. Door het wachten kan dit weer even zakken in de kan, waardoor het niet verstuift.

Zorg dat je de juiste verhoudingen hebt

Keto recepten voor een Keto dieet

Bij de meeste recepten is het belangrijk dat de verhoudingen van de ingrediënten goed zijn, om tot een goed eindresultaat te komen. Een kleine afwijking van een bepaald ingrediënt kan als snel voor een hele andere uitkomst zorgen, dus is het handig om met maatschepjes te werken.

De ene theelepel is de andere theelepel niet… Ga maar eens naar bijvoorbeeld de blokker en je zult zien dat ze allemaal een andere maat hebben. Gebruik dus niet de lepels die je in je keukenlade hebt liggen, want de kans is groot dat dit een andere hoeveelheid is, dan dat de maker van het recept heeft gebruikt!

Het is het echt waard!
Ze verkopen zowel online, als in fysieke winkels standaard maatschepjes. Deze hebben allemaal dezelfde inhoud, waardoor je zeker weet dat je goed zit. Deze setjes kosten vaak maar een paar euro en zijn zeker de moeite waard. Denk je eens in, wat een kosten aan verspilde ingrediënten je hebt, als een gerecht niet lekker uitpakt door de verkeerde verhoudingen.

Is er een reden waarom je toch niet met een setje wilt werken? Dan hierbij voor jou de inhouden.

Theelepels en eetlepels:
– ¼ tl is 1,2 ml
– ½ tl is 2,5 ml
– 1 tl is 5 ml
– 1 el is 15 ml

Cups:
Bij steeds meer recepten worden de maten aangeduid in cups, maar hoeveel is dat nou?
– ¼ cup is 60 ml
– ½ cup is 125 ml
– 1/3 cup is 80 ml
– 1 cup is 250 ml

Knip de vormpjes los

Keto recepten voor een Keto dieet

Cupcake bakvormen (of andere kleinere vormpjes) zitten altijd aan elkaar vast, maar in gebruik is dit eigenlijk helemaal niet zo handig… Ik knip daarom altijd de vormpjes los, want alles wordt daarmee makkelijker! Ze zijn makkelijker te vullen, makkelijker schoon te maken en het is een stuk gemakkelijker om de cakejes uit de vorm te halen.

Meer stabiliteit voor de bakvormen

Keto recepten voor een Keto dieet

Ik zet de bakvormen die ik gebruik altijd bovenop een ovenplaat, in plaats van direct op het rekje van de oven. Op deze manier is het namelijk veel gemakkelijker om de vorm stabiel in en uit de oven te verplaatsen. Ook voor de losse cupcake vormpjes is dit echt een aanrader.

Zonder geknoei een spuitzak vullen

Keto recepten voor een Keto dieet

Ken je dat? Dat je een spuitzak wilt vullen, maar dat het een grote kliederbende wordt? Nu niet meer!

Sla de opening van de spuitzak 2 keer om, doe je vingers tussen de vouw en vullen maar. Ook kun je ervoor kiezen om de spuitzak in een hoog glas te leggen en de randen van de opening over het glas heen te vouwen.

Op beide manieren blijft de bovenkant van de spuitzak schoon en kan je voortaan zonder geklieder de spuitzak vullen en gebruiken.

Het vlees is nog bevroren…

Keto recepten voor een Keto dieet

Het liefst leg ik het vlees ruim van tevoren in de koelkast, zodat het op een langzame en gekoelde manier kan ontdooien. Maar het komt wel eens voor dat je te laat bent met het vlees uit de vriezer halen. Of dat je spontaan iets besluit te gaan maken, maar je niet wilt wachten tot het vlees genoeg ontdooit is.

Op de meeste magnetrons zit een speciale ontdooistand, maar dit komt de structuur en smaak van het vlees vaak niet ten goede. Doe je het nog deels bevroren in de pan, dan wordt het snel taai, of je krijgt dat de buitenkant te hard gaat en de binnenkant nog rauw is….

Mijn snelste oplossing (hack) is om het vlees in een grote schaal in koud water te leggen, dan is het in een mum van tijd ontdooit, zonder dat het effect heeft op de kwaliteit van het vlees. Zorg er natuurlijk wel voor dat het vlees in een goed afgesloten zakje oid zit zodat het niet direct in aanraking komt met het water. Ook kun je ervoor kiezen om het vlees onder koud stromend water te houden (wederom in een goed afgesloten zakje), dit gaat nog net wat sneller dan het in een bak met koud water leggen, maar het kost wel wat meer aan waterverbruik.

Spatvrij krokant ontbijtspek bakken

De perfecte zalige krokante ontbijtspek maken, zonder dat je aangevallen wordt door alle spetters, zonder dat je daarna je hele gasstel moet schoonmaken en zonder dat je verbrande of niet goed gebakken stukjes hebt? Dit is hoe ik het doe:

Zet een grote koekenpan op de grootste pit, maar op het zo laag mogelijke vuur. Doe een klontje kokosolie in de pan en leg hierin de plakjes ontbijtspek. En nu? Geduld hebben… Laat het ontbijtspek heel langzaam lekker pruttelen, draai de plakjes regelmatig even om, voor een zo egaal mogelijk eindresultaat. Works every time!👌

De satéprikkertest

Keto recepten voor een Keto dieet

Dit is een manier om te kunnen testen of een cake of brood gaar is. Steek een satéprikker in het midden van het baksel en haal deze er weer uit. Als de satéprikker er schoon en droog uitkomt, dan is het gerecht goed gaar aan de binnenkant, als dit niet het geval is, dan moet het gerecht nog iets langer in de oven.

Easy peasy avocado ontleden

Keto recepten voor een Keto dieet

Een avocado ontdoen van de pit en de schil is iets waar veel mensen mee worstelen. Er zijn met vlagen ook veel filmpjes die de ronde doen waarbij je een mes in de pit hakt, met vaak als afloop dat er veel mensen op de EH terecht komen met lelijke snijwonden… Dat is echt allemaal nergens voor nodig! Snijd de avocado tot aan de pit doormidden en haal de twee helften van elkaar af. Vervolgens…


Tip: Hoe rijper de avocado is, des te gemakkelijker de pit loslaat. Wil de pit niet direct loslaten? Steek dan voorzichtig met een eetlepel om de pit heen om de pit los te maken.

Als de pit eruit is volg je de stappen op de foto’s hieronder en voilà, heerlijke blokjes avocado in een mum van tijd!

Geen broccoli verspilling

Keto recepten voor een Keto dieet

Heel veel mensen (waaronder ik vroeger) zijn zich er niet van bewust dat je vrijwel alles van een stronk broccoli kunt eten. Dat kleine stukje wat je op de bovenstaande foto ziet, dat is het enige wat ik weg gooi. Dat is het uitgedroogde stukje, op het punt waar de broccoli is afgesneden. De rest van de stronk is echt perfect te gebruiken. Wist je dat de meeste voedingsstoffen namelijk in de stronk van de broccoli zitten? Veel meer dan dat er in de roosjes zit. De stronk heeft wel een wat langere kooktijd nodig, anders kan dit taai zijn. Ik snijd de stronk dus altijd in kleine blokjes, zodat ze net zo lang gekookt moeten worden als de roosjes, ideaal!

Gooi de bloemkoolbladeren niet weg!

Keto recepten voor een Keto dieet
Je kent ze vast wel, die groene bladeren die om een hele bloemkool heen zitten. Bij de meeste huishoudens (waaronder bij mijzelf vroeger…) eindigen deze bladeren als afval bij het GFT, zo zonde! De meeste vitamines, mineralen en vezels bevinden zich namelijk in deze bladeren. Het is dus eigenlijk helemaal geen afval, het is hét belangrijkste onderdeel juist van de bloemkool (qua voedingswaarden gezien). Maar, het klinkt niet heel lekker hé…om bloemkoolbladeren te eten… Toch kan ik je vertellen, het kan echt zalig zijn! Dus trek jezelf uit je comfortzone en probeer het eens!

Wat kun je ermee?

Bloemkoolbladeren zijn op veel verschillende manieren te verwerken tot een maaltijd. Je kunt ze bijvoorbeeld heel fijn gesneden verwerken in een salade, maar je kunt er ook echt verrukkelijke soepen mee maken of ze roerbakken met kruiden naar keuze. Mijn favoriet is om er een soep van te maken. Wat voor soep, dat verschilt echt iedere keer. Ik ben zelf fan van gepureerde soepen (waarbij je dus alles in de soep pureert tot een egale massa), maar je kunt de bladeren ook fijnsnijden en als extra soepgroenten gebruiken. Klik hier voor 1 van mijn favoriete “restjes” soepen.

De aller snelste en makkelijkste manier om te paneren

Keto recepten voor een Keto dieet

Gepaneerd vlees is echt een absolute favoriet van mij, maar ik zag altijd zo op tegen het werk wat hierbij komt kijken… dat ik het daardoor niet zo vaak at. Totdat ik deze ongelooflijk makkelijke, snelle en rommelvrije manier ontdekte! En het is echt te simpel voor woorden…

Stap 1: Meng alles wat je wilt gebruiken als paneerlaag goed door elkaar in een (ruim) afsluitbaar bakje.
Stap 2: Kluts een eitje los met een klein scheutje vloeibare, ongezoete slagroom
Stap 3: Snijd hetgeen wat je wilt paneren in het gewenste formaat
Stap 4: Haal het door het ei-mengsel (ik doe dit met behulp van 2 vorken of 1 vork en 1 lepel) en leg het in het bakje met het paneermiddel
Stap 5: Doe de deksel erop en schudden maar!

Keto recepten voor een Keto dieet

Wil je weten wat je allemaal als keto paneermeel kunt gebruiken? je leest het hier!

Dressing gelijkmatig door de sla krijgen

Keto recepten voor een Keto dieet

Ken je dat? Een heerlijke salade op je bord, maar bij de ene hap heb je bijna geen dressing, terwijl je bij de andere hap bijna alleen maar dressing in je mond hebt… Daarom snijd ik mijn dressing altijd door de salade heen met 2 scherpe messen. En dat heeft nog een voordeel! De salade is dan namelijk veel makkelijker te eten zonder dat er allemaal dressing op je wang of kin eindigt 😜

Keto recepten voor een Keto dieet

Je eigen notenmelk maken

Keto recepten voor een Keto dieet
Uiteraard kun je amandelmelk kant en klaar in de supermarkt kopen, maar melk van andere noten, dat kan een uitdaging worden… Ik ben echt ontzettend van de Sojamelkmaker EP9100 – Espressions. Naast sojamelk kun je namelijk van iedere noot die je maar wilt je eigen plantaardige melk maken. Los van de notenmelk kun je er nog heel veel meer mee (zoals zalige soepen maken enzo), voor mij echt een geweldig apparaat om in huis te hebben!

Het maken van de melk is heel simpel, hier is namelijk een speciale stand voor. Je vult het apparaat tot het aangegeven streepje met water, doet de noten in het meegeleverde maatbekertje, je stelt het apparaat in op de juiste stand en dan is het wachten. Na ongeveer 20 minuten heb je een perfecte, romige en smaakvolle notenmelk. Gaaf hé?!

Ik bewaar de notenmelk in een glazen (afgesloten) flesje in de koelkast, dan is het minimaal een week goed.

Keto recepten voor een Keto dieet

De perfecte keto notenmix en nog goedkoper ook

Keto recepten voor een Keto dieet

Een mix van diverse noten is ideaal, want dan krijg je in één handje mooi verschillende voedingsstoffen binnen (elke noot bevat namelijk andere voedingsstoffen). Helaas bevatten de kant en klare mixen alleen vaak noten die niet geschikt zijn voor een ketogeen levensstijl (zoals cashewnoten of pinda’s). Ook zijn de kant en klare mixen in verhouding prijziger dan een zak met maar 1 soort noot erin. Daarom maak ik altijd mijn eigen notenmix, ideaal!

Keto recepten voor een Keto dieet

Meestal rouleren de verschillende notensoorten in grootverpakking bij de Lidl door het hele jaar heen in de aanbieding. Denk hierbij aan walnoten, paranoten, amandelen, hazelnoten. Ik houd de aanbiedingen dus in de gaten, zodra 1 van mijn favoriete noten weer in de aanbieding is sla ik hier een voorraadje van in. Vervolgens meng ik de noten in een grote schaal en vul ik mijn notenfles (zie voorgaande foto) met mijn favoriete mix. Zo kan ik iedere dag met gemak een handje gemengde noten pakken.

De noten die er niet meer bij passen in de fles, die verpak ik luchtdicht en bewaar ik op een donkere plek (in mijn geval de kelder).

Anderen lezen ook

💡Keto vervangers
💡Filmpje waarin Xandra laat zien hoe je een mooi chocoladelaagje om snoepgoed aanbrengt (facebook)
💡Low budget keto eten

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form