F.A.Q.

Bekijk hier alle antwoorden op veel gestelde Keto vragen.

Klik op het + tekentje om het antwoord te zien.

Hoeveel koolhydraten mag je bij keto?

Gemiddeld is tussen de 20 en maximaal 30 gram koolhydraten aanbevolen om in ketose te komen en te blijven. Echter verschilt het per persoon wat de ideale hoeveelheid is. Dat heeft onder andere te maken met:
– Hoe actief je bent
– Hoe lang je bent
– Hoe zwaar je weegt
– Hoe snel jouw bloedsuikerspiegel reageert en hoe jouw metabolisme werkt

Hier kun je zien hoe je heel gemakkelijk kunt berekenen wat jouw ideale aantal koolhydraten is.

Mag je cheaten bij keto?

Alles mag natuurlijk, je bent je eigen baas… Maar het is niet aan te raden. Iedere keer dat je namelijk uit ketose raakt schieten je bloedsuikers weer omhoog en riskeer je de kans dat je weer opnieuw de ketogriep krijgt. Waarbij je weer opnieuw moet afkicken van suikers. Zie het als een drugsverslaafde die weer een fix of een shot neemt. Want suiker is echt verslavend. Besluit je om toch te gaan cheaten? Lees dan eens dit artikel.

Mag je voor altijd keto eten?

Ja zeker, heel graag zelfs! Het is in alle opzichten zo goed en gezond voor je lijf, dus het zou zonde zijn om weer terug te gaan naar slechtere keuzes toch?

Moet je voor altijd keto blijven eten?

Nee, niets moet, maar het is wel aanbevolen. Ketogeen eten heeft zo ontzettend veel gezondheidsvoordelen, bovendien is er een reden dat je begonnen bent met keto toch? Wat denk je dat er gebeurt als je weer terug gaat naar de manier van eten die je daarvoor deed? Juist… Dan kom je uiteindelijk weer terug op het punt waar je was toen, je besloot dat het anders moest gaan worden.

Is er een leeftijdsbeperking voor keto?

Nee. Ketogeen eten is voor alle leeftijden geschikt en zelfs aanbevolen. Meer over ketogeen eten voor kinderen lees je hier.

Wat mag je allemaal eten bij een ketogeen dieet?

Zeker als je net begint met het verdiepen in een ketogeen levensstijl kan het overweldigend zijn, waarbij het lijkt of je bijna niets meer mag eten. Veel dingen waar jouw dagelijkse voeding nu uit bestaat ga je namelijk niet meer eten… Maar geloof mij, er zijn echt zo ongelooflijk veel dingen wel geschikt voor keto. Ik heb persoonlijk zelfs nooit zo gevarieerd gegeten voordat ik keto ontdekte. Hier kun je lezen wat je allemaal wel kunt eten.

Mag je onbeperkt eten zoveel je wilt?

Ja, maar ook weer nee.

Ja: de meeste mensen zullen merken dat voeding die rijk is aan vetten en eiwitten en arm aan koolhydraten sneller een verzadigd gevoel geeft dan koolhydraatrijk eten. Hierdoor zal je waarschijnlijk absoluut niet het gevoel hebben dat je minder mag eten dan je zou willen, om toch resultaten te behalen. De kans is zelfs groot dat je al sneller vol zit, dan dat je over jouw voedingsbehoefte heen gaat. Hierdoor zal je niet met honger/trek rondlopen en het gevoel hebben dat je onbeperkte hoeveelheden mag eten (mits de verhoudingen en het maximaal aantal koolhydraten goed zijn uiteraard, anders raak je uit ketose).

Nee: als je op het door jou gewenste gewicht bent dan hoef je je in principe niet zoveel zorgen te maken over de hoeveelheden die je eet, mits de verhoudingen in vetten/eiwitten/koolhydraten kloppen en je niet boven het maximum aanbevolen aantal koolhydraten heen gaat (want dan raak je uit ketose). Echter, als je graag wilt afvallen, dan is en blijft het zo simpel als dat je niet meer moet eten dan dat je verbruikt. Echt volledig onbeperkt jezelf vol proppen is dus niet aan te raden, maar zoals bij de ja al uitgelegd staat zal dit waarschijnlijk niet voelen als een beperking.

Moet je perse een kookboek kopen?

Nee hoor, dat hoeft absoluut niet. Los van de recepten die gratis op mijn website te vinden zijn en in onze Facebookgroep gedeeld worden, kun je zelf natuurlijk ook heerlijke gerechten en maaltijden maken waar geen kookboek aan te pas hoeft te komen. Wel is het zo dat je met behulp van een goed kookboek altijd iets lekkers op tafel zet, wat volledig past bij jouw ketogeen levensstijl, zonder dat je ergens zelf over na hoeft te denken. Ook zijn bij mijn kookboeken de voedingswaarden al voor je berekend, waardoor je heel gemakkelijk een weekmenu voor jezelf kunt samenstellen die overeen komt met jouw voedingsbehoefte. Het hoeft dus zeker niet, maar het kan wel heel fijn zijn om toch een goed ketogeen kookboek in huis te halen.

Waarom geen standaard en universeel weekmenu?

Er zijn heel veel bedrijven die bij hun kookboeken weekmenu’s aanbieden, die je kunt volgen zonder dat je zelf na hoeft te denken over wat je gaat eten en welke hoeveelheden je kunt nemen. Dit klinkt natuurlijk ideaal, maar toch kies ik er heel bewust voor om dit niet te willen doen. Ik vind dat persoonlijk namelijk een slecht advies, omdat geen enkel persoon hetzelfde is. Misschien ken je de uitspraak wel dat universeel eigenlijk betekent dat het het eigenlijk voor alles net niet is. Het klinkt zo perfect, one size fit’s all, maar we weten allemaal wel dat dat eigenlijk niet kan. Zo is dat ook met de hoeveelheid voeding die iedereen nodig heeft. Niemand heeft exact dezelfde voedingsbehoefte, waardoor een universele maaltijdplanner al snel te veel of te weinig voedingsstoffen voor jou persoonlijk bevat. En overal waar het woordje te voor staat, betekent niet ideaal (behalve woorden zoals tevreden 😉). Je betaald dus geld voor iets wat geen perfecte fit is voor jou, waarbij je zelfs kans loopt dat jouw hele reden om anders te willen gaan eten niet de resultaten geeft die het jou wel zou kunnen geven. Dat is toch zonde?

Ik werk dus niet met standaard universele weekmenu’s, maar wel geef ik je alle tools om zelf een voor jou passend menu te kunnen maken. Hier kun je lezen hoe je precies kunt berekenen wat jij per dag nodig hebt. Je kunt uiteraard zelf op een papiertje naar keuze heel gemakkelijk een planning voor je maaltijden noteren, maar in het motivatiepakket en handvatten vind je hier ook handige uitprintbare schema’s voor. In dezelfde app waar je jouw voedingsbehoefte kunt berekenen kun je tevens ook bijhouden wat je elke dag eet, ook daar kun je in vooruit werken waardoor je daar digitaal jouw weekmenu alvast kunt invullen. In diezelfde app bereken je gemakkelijk wat de voedingswaarden zijn van hetgeen (en de hoeveelheid) wat je eet. Ook kun je voor het maken van een weekmenu de kookboeken als leidraad gebruiken, hier staan de voedingswaarde per portie namelijk al bij aangegeven.  Hét ultieme ketogeen kookboek is het perfecte boek voor het maken van een gevarieerd weekmenu. In dit kookboek vind je namelijk recepten voor alle maaltijd categorieën die er zijn, denk hierbij aan ontbijt, lunch, avondeten en snacks en tussendoortjes.

Kom je ergens niet uit? Stel je vraag dan gerust in onze Facebookgroep, dan kijken we graag met je mee!

Mag keto ook als je medicatie neemt?

In principe mag ketogeen eten altijd, ook als je specifieke medicatie nodig hebt. Sterker nog, bij veel gevallen is het zelfs juist aanbevolen. 😉 Wel is het zo dat voeding een grote impact kan hebben op de benodigde medicatie. Zo kan het bij bepaalde medicatie zo zijn dat je er na korte tijd minder van nodig hebt (of soms zelfs helemaal geen), zoals in het geval van diabetes type 2.

Neem je specifieke medicatie en twijfel je of ketogeen eten hier invloed op kan hebben? Neem dan altijd even contact op met jouw behandelend arts of verpleegkundige. Leg uit dat je ketogeen wilt gaan eten en wat dit inhoudt, zij kunnen dan met jou meekijken of dit invloed zal hebben en zo ja, welke aanpassingen je eventueel moet maken in jouw medicatie of behandelplan.

BEKIJK ONZE ARTIKELEN OVER KETO

    MAILBOX SURPRISE

    ✔ 10 keto recepten direct na aanmelding ✔ een keto mini cursus ✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!