Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

De gezondheidsvoordelen van keto

Inmiddels is bij veel mensen bekend dat keto (ketogeen) een manier kan zijn om, in een vrij korte periode, veel af te vallen. Echter, keto staat zeker niet alleen voor gewichtsafname, sterker nog, heel veel mensen kiezen voor deze levensstijl wegens de vele andere gezondheidsvoordelen die keto met zich mee kan brengen. Wist jij bijvoorbeeld dat je bij bepaalde medische aandoeningen (zoals Diabetes type 2) zelfs medicatievrij kunt worden?

Welke gezondheidsvoordelen kan keto jou bieden?

Het zijn er te veel om ze allemaal op te noemen… Zo geweldig is deze levensstijl!
In dit artikel lees je de meest voorkomende gezondheidsvoordelen, die bij een keto dieet vaak ervaren worden. Hier onder zie je veel voorkomende klachten waar ketogeen eten een werkelijk verschil bij kan maken.

Inhoudsopgave:

Diabetes

Keto recepten voor een Keto dieet

Diabetes type 1
Met een keto dieet kunnen de meeste mensen met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel veel stabieler houden. Hierdoor kunnen zij veel minder medicatie nodig hebben en het risico op een hypo drastisch verkleinen. Je leest er meer over in dit artikel.

Diabetes type 2
Vrijwel alle mensen met diabetes type 2 die een keto dieet gaan volgen kunnen zelfs volledig medicatievrij worden! Hoe dat werkt? Dat lees je in dit artikel.

Een gezonder gebit

Keto recepten voor een Keto dieet

Bij een keto levensstijl eet je geen toegevoegde suikers en ook heel veel minder natuurlijke suikers, wat alleen maar ten goede komt voor de gezondheid van je gebit! Zo heb je veel minder kans op gaatjes, is er vermindering van tandplak en ook heb je minder last van de vorming van tandsteen.

Een betere huid

Keto recepten voor een Keto dieet

Dat voeding invloed heeft op de huid, dat is inmiddels wel bekend. Denk maar eens aan de vele mensen die sneller last krijgen van puistjes wanneer zij meer chocolade hebben gegeten.

Wat ook een grote invloed heeft op de huid is de hormoonhuishouding. Dit is iets wat je veel terugziet bij pubers, bij vrouwen rondom hun maandelijkse periode en bij vrouwen die in de overgang raken. Je hormonen zijn ontregeld en dat zie je direct terug in je huid.

Het is dan ook niet zo gek dat een keto dieet op meerdere gebieden kan zorgen voor een betere huid. De voeding die je binnenkrijgt is veel puurder, zonder schadelijke toevoegingen. En ketogeen eten heeft een positief effect op de hormoonhuishouding.

Schrik niet als het eerst erger lijkt te worden

Wanneer je net begint met de omschakeling naar keto, kan het zo zijn dat je juist eerst een verergering van je huidklachten kunt ervaren. Ook hiervoor is de reden heel logisch, schrik hier dus absoluut niet van en wees niet bang dat dit blijvend is!

Voeding heeft een grote impact op de hormoonhuishouding. Jouw lichaam moet wennen aan de nieuwe brandstof en zal in het begin even ontregelt en zoekende zijn. Vaak is dit met een aantal weken (mits je niet cheat) gestabiliseerd en dan zal je dit ook terug gaan zien in een veel gezondere en stralendere huid.

Ook gaat jouw lichaam alle ongezonde bestanddelen (cellen) opruimen en die zullen er op een manier uit moeten komen. Onzuiverheden komen dan vaak naar het oppervlak van de huid, waardoor de onzuiverheden tijdelijk meer aanwezig zullen lijken, maar dit is dus een goed teken! Dat betekent dat jouw lichaam aan het opruimen is en dat je er over niet al te lange tijd vanaf zult zijn!

Beschadigd haar?

Keto recepten voor een Keto dieet

Heb jij veel last van dof, broos, futloos en beschadigd haar? Ook daarbij kan keto een werkelijk verschil maken!

Dit staat deels, net zoals bij de huid, in verband met je hormoonhuishouding. Des te stabieler jouw hormoonhuishouding is, des te schoner jouw cellen zijn. Schonere cellen betekent minder beschadigde bestanddelen. Wanneer jouw basiscellen gezonder zijn, zal je haar dat ook zijn.

Nog een aanleiding voor gezonder haar bij keto is jouw voeding. Aangezien je bij een keto voedingspatroon veel focus legt op groentes, krijg je hierbij veel vitamines en mineralen binnen, die allemaal bijdragen aan een mooie haarbos. Vaak komen haarklachten namelijk voort uit een vitamine en mineralen tekort, dus load up your veggies!

Allergieën

Keto recepten voor een Keto dieet

Een allergie is in feite een overdreven reactie van je immuunsysteem op een niet schadelijke stof. Een keto dieet kan hier een verschil in maken, doordat jouw immuunsysteem veel sterker en gezonder wordt door de juiste voeding.

Ook heeft jouw lichaam veel minder stoorfactoren waar het zich mee bezig hoeft te houden. Omdat jouw lichaam veel minder troep binnenkrijgt (wat jouw lichaam vervolgens weer moet afbreken en zien te lozen), kan het zich veel efficiënter kan gaan focussen op wat er daadwerkelijk gebeurt in het lijf.

Ons immuunsysteem moet vaak hard werken om alle slechte invloeden van de omgeving te verwerken en hier weerstand tegen te bieden. Wanneer je jouw lichaam dus minder belast met de triggers van ongezonde voeding, kan jouw immuunsysteem veel beter beoordelen wat daadwerkelijk dingen zijn waar het op moet reageren.

Darmklachten

Keto recepten voor een Keto dieet

Een opgeblazen buik, verstopping, diarree, PDS en nog veel meer darmklachten, er zijn heel veel mensen die daar last van hebben. Ook daarbij kan een keto dieet echt een wereld van verschil maken. Vrijwel alle mensen die ik ken (die dergelijke klachten hadden) geven aan dat zij nog nooit zo veel rust en regelmaat in hun buik en stoelgang hebben ervaren sinds zij keto zijn gaan eten.

Alle darmklachten staan in verband met de ontlasting. Ontlasting zijn de onverteerde resten die overblijven van onze voeding, alles wat jij gegeten hebt waar jouw lichaam niets mee kan. Met er niets mee kunnen bedoel ik dus alles wat niet opgeslagen kan worden, of gebruikt kan worden door jouw lichaam.

Je ontkomt er niet aan dat er altijd onverteerde resten zullen zijn, je lichaam kan nu eenmaal niet alles verteren wat je eet. Maar het soort voeding wat je tot je neemt heeft hier dus heel veel invloed op.

Eet jezelf weer gezond

Je darmen hebben het met een ongezond voedingspatroon erg zwaar te verduren met het verwerken van alles waar jouw lichaam niets aan heeft. Omdat je bij een keto dieet zo veel mogelijk pure en onbewerkte voeding eet, geeft dit heel veel rust voor je darmen. Ook daarbij geldt wederom, des te minder zwaar jij het voor je darmen maakt, des te efficiënter zij hun werk kunnen doen.

Zou het niet geweldig zijn als je puur en alleen door je voeding aan te passen volledig van jouw darmklachten af kunt komen?! Of op zijn minst een groot meetbare vermindering van klachten kunt ervaren, ik teken ervoor!

Oedeem (vochtophopingen)

Keto recepten voor een Keto dieet

Oedeem zijn vochtophopingen in het lichaam die veroorzaakt worden doordat jouw lichaam het vocht niet goed kan afvoeren. Normaal gesproken voeren de aderen dit vocht af, maar als dit, door bijvoorbeeld een verminderde bloedsomloop, niet mogelijk is ontstaan er (vaak pijnlijke) vochtophopingen.

Deze vochtophopingen verschijnen meestal in de voeten, enkels of benen, maar kunnen ook op andere plaatsen zoals de buik, armen of rond de longen plaatsvinden. De onderliggende oorzaak hiervan is vaak terug te vinden in de aderen en bloedvaten. *

Steeds meer begint het (gelukkig) ook in de medische wereld door te dringen dat suiker de oorzaak is van talloze gezondheidsproblemen. Zo zijn er tegenwoordig ook steeds meer artsen die niet het zout meer de schuld geven van problemen met de bloeddruk en met de bloedsomloop, maar suikers. Aangezien je bij een keto dieet drastisch mindert met de suikerinname, heeft dit dus ook positieve gevolgen voor je aderen, bloeddruk en bloedsomloop. Des te beter jouw bloedsomloop en de ruimte in jouw aderen is, des te minder oedeemklachten je zal ervaren.

*Het wordt bij het vermoeden van oedeem altijd aangeraden om contact met een specialist op te nemen. Dit om eventuele ernstigere gezondheidsproblemen (denk bijvoorbeeld aan problemen met het hart) te kunnen voorkomen of uit te sluiten.

Reuma

Keto recepten voor een Keto dieet

Reuma is niet één specifieke aandoening, maar is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. De oorzaak van deze aandoeningen is dat het afweersysteem van het lichaam ontregelt is, waardoor er chronische ontstekingen ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn stijfheid en pijn in de spieren en gewrichten.

Ook hierbij wijst uit steeds meer medische onderzoeken dat suikers de hoofdbron zijn van ontstekingen. Dus met het drastisch minderen van de inname van suikers, zullen de klachten ook snel meetbaar afnemen. Wederom dus echt een perfecte aansluiting bij het keto dieet. Waarom zou je kiezen voor pijnstillende medicatie en jezelf beperkingen op gaan leggen m.b.t. beweging en activiteiten, als je dit ook met voeding kunt oplossen?

Hoe heerlijk zou het zijn, als je bijvoorbeeld weer pijnvrij kunt spelen met je (klein)kinderen?!

Vermoeidheidsklachten

Keto recepten voor een Keto dieet

Een futloos gevoel, geen energie, slecht slapen, moe wakker worden, we kennen dat allemaal wel, soms heb je van die dagen… Maar er zijn steeds meer mensen die dit chronisch ervaren, kun jij je voorstellen wat voor een impact dit heeft op jouw dagelijks leven?!

Meer energie is iets wat je meestal als eerste hoort wanneer mensen overstappen naar een keto levensstijl. Hoe dit komt? Het antwoord is als je er even over nadenkt heel simpel en logisch… Jouw lichaam heeft het veel minder zwaar doordat het veel minder “troep” hoeft te verwerken, waardoor er meer energie overblijft is één van de redenen.

Maar de grootste rede is dat jouw lichaam altijd voldoende brandstof (vet) op voorraad heeft. Dus jouw lichaam kan moeiteloos en eindeloos energie aanspreken om te gebruiken, waardoor het ook minder snel het signaal zal afgeven dat je moet bijtanken.

Wel is het zo dat jouw lichaam eerst de omschakeling moet maken, tijdens die omschakeling kun je dus juist het tegenovergestelde ervaren, maar dit is echt van korte duur! Daarna wordt het zo veel beter dan ooit tevoren!

Mentale klachten

Keto recepten voor een Keto dieet

Een sluier in je hoofd, concentratieproblemen, autisme, epilepsie, parkinson, dit zijn slechts enkele voorbeelden van mentale stoorfactoren die het dagelijks leven drastisch kunnen beïnvloeden. Een ketogeen voedingspatroon kan hierbij echt een groot verschil maken.

Normaliter bij een koolhydraatrijk dieet gebruiken je hersenen hoofdzakelijk suikers als brandstof, om alles in jouw lichaam aan te sturen. Bij een keto dieet is het echter zo dat jouw lichaam ketonen gaat aanmaken, die de hersenen vervolgens kunnen gebruiken als vervangende brandstof. Dit is een veel schonere brandstof, waardoor jouw hersenen veel scherper kunnen reageren en als het ware veel meer gefinetuned zijn in de communicatie met alles in jouw lijf.

Een ketogeen dieet wordt door artsen (helaas) vaak pas aanbevolen bij ernstige vormen, waarbij medicatie niet of niet voldoende aanslaat. Gelukkig beginnen er steeds meer artsen (en stichtingen) in te zien dat aanpassingen in de voeding zo veel meer voordelen kan bieden dan medicatie (medicatie is eigenlijk een vorm van “pleister plakken”, terwijl voeding een grote trigger is).

Cholesterol

Keto recepten voor een Keto dieet
Er zijn echt ontzettend veel mensen waarbij de cholesterolwaarden niet goed zijn. Veel mensen denken dat dit komt door het eten van vetten, maar niets is minder waar! De eerste vraag van veel mensen die horen over 75% vetten bij het keto dieet is dan ook, maar dat is toch niet goed voor je cholesterol?!

Uit steeds meer recente onderzoeken komt naar boven dat het cholesterol wat wij eten weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte in ons lichaam. Ons lichaam maakt namelijk zelf cholesterol aan en zorgt dat dit in balans is met het cholesterol wat we uit onze voeding halen. Simpelweg gezegd, jouw lichaam maakt minder cholesterol aan als dit meer door jouw voeding binnen komt. Ook is het inmiddels bekend dat het cholesterol op zich niet het probleem (de veroorzaker) is, maar dat dit een gevolg is van de schade die suikers hebben aangebracht aan het lichaam.

Waar gaat het fout?

Het grote nadeel is dat er bij de meeste standaard cholesterol onderzoeken niet verder gekeken wordt naar de exacte types cholesterol, waardoor er al snel wordt aangegeven door de huisarts dat de cholesterolwaarden niet goed zijn, terwijl dit niet meteen het geval hoeft te zijn als je verder gaat kijken naar de verhoudingen. Het probleem zit ‘m namelijk niet in de hoogte van het cholesterol op zich, maar in de verhoudingen HDL, LDL en triglyceriden.

Vaak zie je bij een keto levensstijl dat de cholesterol waardes in het begin van deze nieuwe manier van eten verhogen, omdat het lichaam nog zoekende is naar de juiste verhoudingen en de juiste regulatie. Dit is dus geen reden voor paniek, geef je lichaam de tijd om weer gezond te worden, je bent ook niet in één maand ziek geworden. Lees hier meer over gezonde vetten en de invloed op het cholesterol.

De meeste mensen hebben na 6 maanden tot een jaar, na de overstap naar een keto levensstijl, een cholesterolverhouding die veel beter is dan voordat zij de overstap maakten.

Een te hoge bloeddruk

Keto recepten voor een Keto dieet

Zout is helaas nog steeds de meest genoemde oorzaak van een te hoge bloeddruk. Maar dit is echt achterhaald en niet het geval. Sterker nog, zout is juist ontzettend belangrijk voor jouw lichaam, vooral bij een ketogeen levensstijl.

In vrijwel alle gevallen van een te hoge bloeddruk is de oorzaak insulineresistentie.
Als je koolhydraatrijk eet, moet jouw lichaam meer insuline aanmaken, maar omdat je lichaam deze insuline niet goed kan verwerken (door insulineresistentie) gaat jouw lichaam meer vocht en zout vasthouden. Dat vocht moet ergens heen en komt onder andere in de bloedvaten terecht, dit is de veroorzaker van een hoge bloeddruk. Er zit namelijk meer vocht in de bloedvaten dan dat daar ruimte voor is, wat vervolgens een overdruk veroorzaakt.

Aangezien je met een keto dieet veel minder koolhydraten nuttigt, is dat probleem vaak al binnen een aantal dagen tot weken verholpen en kunnen mensen in veel gevallen al binnen een paar weken medicatievrij leven. Lees hier meer over een hoge bloeddruk en ketogeen eten.

Kanker

kanker
Kanker is een verschrikkelijke ziekte die steeds meer mensen krijgen en die op jaarbasis veel mensenlevens eist. Ketogeen eten kan niet alleen helpen om deze ziekte te voorkomen, maar kan zelfs een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling en genezing ervan. Alles over ketogeen eten en kanker lees je in dit artikel.

Kies voor je gezondheid, kies keto!

Het is werkelijk waar geweldig wat je allemaal met voeding kunt bereiken.
Medicatie wordt vaak voorgeschreven om klachten te verminderen, maar het pakt niet daadwerkelijk de oorzaak aan.
Met als gevolg dat je zeer waarschijnlijk de rest van je leven die medicatie als “pleister” zal blijven nemen, dat is zo zonde. Afgezien van dat jij jouw lijf vol stopt met “troep” en de daadwerkelijke oorzaak niet weg gaat, geven die medicijnen vaak ook weer de nodige bijwerkingen…

Bij alle bovenstaande kwalen kan een ketogeen levensstijl heel veel verbetering van jouw gezondheid en vermindering van de klachten bieden. Bij een aantal kwalen kan het volgen van een keto dieet zelfs genezing als uitkomst bieden. Hoe geweldig is dat?!

Keto recepten voor een Keto dieet

Veel mensen staan er niet (genoeg) bij stil hoe bepalend de voeding die jij tot je neemt is voor je algehele gezondheid. En verwachten al helemaal niet dat het zo “simpel” kan zijn om van problemen af te komen waar je al jaren lang last van hebt. De meeste mensen merken binnen een paar dagen al een enorme verbetering en vermindering van hun klachten. Waar wacht jij nog op?

Anderen lezen ook

💡Diabetes type 1
💡Diabetes type 2
💡PDS
💡Zie hoe Jolanda haar gezondheid enorm vooruit is gegaan
💡Janke heeft haar medicatie kunnen aanpassen

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form