Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Het belang van zout

Het belang van zout, iets wat vaak onderschat wordt…

Iedereen kent wel het advies om zo veel mogelijk zoutarm te eten.
Zout zou namelijk een slechte invloed hebben, op onder andere de nieren, het hart- en bloedvaten en het zou slecht zijn voor je bloeddruk.

Uit recentere medische onderzoeken is echter gebleken dat zout hier niet de veroorzaker van is, maar dat juist koolhydraten (suikers) de boosdoener zijn. Sterker nog, zout is juist ontzettend belangrijk, vooral bij een ketogeen levensstijl. Meer daarover lees je in dit artikel.

Het belang van zout

Zout bevat een hoog gehalte aan elektrolyten. Het zijn mineralen die, wanneer deze opgelost zijn in een vloeistof (jouw bloed), zorgen voor het geleiden van elektrische lading. Hierdoor dragen zij bij aan het reguleren van jouw spierfunctie en de zenuwfunctie. Ook spelen elektrolyten een grote rol bij jouw vochthuishouding en zuur-base. Alles over elektrolyten lees je hier.

Een tekort aan zout kan dan ook vele gevolgen hebben. Denk hierbij aan spierkrampen, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheidsklachten, obstipatie, een hogere hartslag, een verminderde nierfunctie, geheugenstoornissen, concentratie problemen, etc…

Nog belangrijker als je ketogeen eet

Het is bij elke dieetvorm belangrijk om voldoende zout en mineralen binnen te krijgen, maar bij een ketogeen levensstijl is dit nog belangrijker! De reden hiervoor is eigenlijk vrij logisch (als je er bij stil staat).

Tegenwoordig wordt er aan vrijwel alle voeding die kant & klaar verkrijgbaar is zout toegevoegd.
Bij een ketogeen leefstijl eet je veel meer pure producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Doordat de producten die je eet niet bewerkt zijn, is daar dus ook geen zout aan toegevoegd, in tegenstelling tot de bewerkte producten.

Neem alleen al brood als voorbeeld, veel mensen met een traditionele leefstijl eten meerdere sneeën brood per dag, waar extra zout aan is toegevoegd. Bij een ketogeen leefstijl eet je geen brood uit de supermarkt of van de bakker, waardoor je die zouten ook niet binnenkrijgt.

Tevens heeft een ketogeen (of koolhydraatarme) levensstijl een vocht afdrijvende werking, hierdoor verlies je ook belangrijke mineralen en zout. Nog een reden dus om dit weer aan te vullen met wat extra zout. Ik bedoel hier natuurlijk niet mee dat je overal een berg zout op moet doen 😉 Maar geef gerust een extra draai aan de zoutmolen bij het op smaak brengen van gerechten.

Let wel op het soort zout wat je neemt
Neem bij voorkeur zuiver zout, met de juiste mineralen. Dat wil zeggen, neem dus liever niet alleen maar het standaard keukenzout 😉 In plaats daarvan kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld Himalayazout of zeezout. Deze zouten zijn onbewerkt en bevatten veel mineralen die het lichaam nodig heeft, die niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt.

Belangrijke noot!
Ons lichaam is zelf niet in staat om jodium aan te maken, maar dit is wel een belangrijke stof.
Doorgaans hoef je hier niet over na te denken omdat het toegevoegd is aan producten zoals brood.
Echter, aangezien je deze bij een ketogeen leefstijl niet eet, is het wel van belang om te zorgen dat je zo nu en dan een beetje jodium binnen krijgt. Dit kan zijn in de vorm van supplementen, of door dagelijks een beetje zout waar jodium aan toegevoegd is te nuttigen.

Hoe herken je een zout tekort?

Indien je last hebt van symptomen die eerder in dit artikel genoemd worden, is de kans vrij groot dat dit met je zoutgehalte te maken heeft. Uiteraard kunnen bovenstaande symptomen ook andere oorzaken hebben, maar een zouttekort is de meest waarschijnlijke oorzaak.

Als je last hebt van dergelijke klachten, probeer dan eens 1 tl zout op te lossen in een glas water en dit op te drinken. Als de oorzaak een tekort is aan zout, dan zullen de symptomen binnen een paar minuten tot maximaal een half uur afnemen.

Anderen lezen ook

💡Hoge bloeddruk
💡Elektrolyten
💡Sporten en ketogeen eten

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form