Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Leververvetting

Leververvetting is helaas een aandoening die tegenwoordig steeds vaker voorkomt. Naar schatting lijdt tegenwoordig zelfs één op de vier mensen aan deze aandoening.

Vroeger kwam het vooral voor bij mensen die veel alcohol nuttigen, maar tegenwoordig komt het ook veel voor bij mensen die last hebben van insulineresistentie. Dit komt doordat het lichaam, bij een te hoge toevoer van koolhydraten, uiteindelijk ook de lever gaat gebruiken, om het overschot aan koolhydraten op te slaan.

In dit artikel lees je alles over wat leververvetting inhoudt, hoe je het kunt voorkomen en zelfs hoe je het kunt genezen (mits het nog niet in een te ver stadium is)!

De functie van de lever

Keto recepten voor een Keto dieet

De lever is verantwoordelijk voor het gezond houden van jouw lijf. Dat wil zeggen, de lever zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen, het onschadelijk maken van schadelijke stoffen, zorgt voor de opslag van vitaminen en mineralen en zorgt voor de productie van bouwstenen. De lever speelt daardoor een hele belangrijke rol, niet alleen in jouw algehele gezondheid, maar ook in je energielevel.

Wat er gebeurt bij leververvetting

Keto recepten voor een Keto dieet

In de eerste fase vallen bepaalde delen van de lever uit, door de vorming van ontstekingen die vervolgens overgaan in littekenweefsel (ook wel bekend als levercirrose).

De tweede fase houdt in dat deze littekenvorming zich steeds verder uitbreidt, tot een punt dat de lever niet meer kan functioneren. Dit kan levensbedreigend zijn. Indien dit niet behandeld wordt, kan dit zelfs leiden tot een punt waar een levertransplantatie de enige optie nog is…

De oorzaken van leververvetting

Leververvetting is ten alle tijden een gevolg van het consumeren van verkeerde producten, dit is niet een aandoening die uit zichzelf kan ontstaan. Er zijn twee grote boosdoeners, namelijk alcohol en suiker.

Dat alcohol slecht is voor de lever, dat weten we inmiddels allemaal. Het zorgt er namelijk voor dat de lever veel meer vergif moet verwerken, dan dat het eigenlijk aan kan. Maar wist je dat suiker een echte sluipmoordenaar is?

Keto recepten voor een Keto dieet

Bij een overschot aan koolhydraten (suikers) gaat de lever de koolhydraten namelijk opslaan, als deze niet elders in het lichaam gebruikt kunnen worden. Deze opgeslagen koolhydraten worden omgezet naar vet en zijn een enorme belemmering en belasting voor je lever. Het gevolg is dat de lever minder goed zijn eigen taken kan uitvoeren.

Indien je lijd aan leververvetting, maar ook aan insulineresistentie, dan zit je in een vicieuze cirkel… De gevoeligheid voor insuline wordt alleen maar erger, waardoor je dus nog sneller koolhydraten gaat opslaan. In dit artikel lees je meer over insulineresistentie.

Symptomen van leververvetting

Leververvetting is een aandoening die vaak sluimerend ontstaat, dit betekend dat je al langere tijd kan lijden aan leververvetting, zonder dat je dit zelf door hebt. Bij de meeste mensen wordt het per toeval ontdekt bij een bloedonderzoek. Mensen met leververvetting hebben namelijk altijd hoge leverwaarden.

Doordat dit een sluimerende aandoening is, maakt dit het nog riskanter. Ook zorgt dit ervoor dat er inmiddels zo veel mensen zijn die hier aan lijden, omdat je het in het begin niet door hebt, dus zal je ook niet snel bezig zijn met het voorkomen hiervan. Vaak is het namelijk helaas het geval dat mensen pas aan hun gezondheid gaan werken, op het moment dat zij klachten ervaren…

Klachten die je kunt ervaren in een verder stadium zijn:
– Misselijkheid
– Jeuk (huidklachten)
– (extreme) Vermoeidheid
– Gewrichtsklachten
– Buikpijn (rechts bovenin de buikstreek)
Zoals je hierboven kunt zien, zijn veel van die klachten problemen die heel erg veel andere oorzaken zouden kunnen hebben. De link naar leververvetting zal dan ook niet snel gelegd worden. Ook dit draagt er aan bij dat leververvetting vaak pas in een later stadium vastgesteld wordt.

Leververvetting voorkomen of zelfs genezen?

Keto recepten voor een Keto dieet

Het is eigenlijk heel simpel… Door de oorzaak aan te pakken!
Een ketogeen/koolhydraatarme levensstijl zorgt ervoor dat jouw lever de rust krijgt om zijn eigen taken weer goed uit te kunnen voeren.

De lever is een bijzonder orgaan, wat zelfs in staat is om weer aan te kunnen groeien als er een deel wordt verwijderd. Wanneer jouw lever dus niet meer belast wordt met een overschot aan koolhydraten, dan kan deze weer herstellen van de schade (soms zelfs volledig). Echter, littekenweefsel (levercirrose) is wel een permanente schade. In een ver gevorderd stadium van leververvetting zal een transplantatie dan ook de enige redding zijn… Zorg dat het niet zo ver komt!

Bronnen

Adil Mardinoglu, Hao Wu, Elias Bjornson, Cheng Zhang, Antti Hakkarainen, Sari M. Räsänen, Sunjae Lee, Rosellina M. Mancina, Mattias Bergentall, Kirsi H. Pietiläinen, Sanni Söderlund, Niina Matikainen, Marcus Ståhlman, Per-Olof Bergh, Martin Adiels, Brian D. Piening, Marit Granér, Nina Lundbom, Kevin J. Williams, Stefano Romeo, Jens Nielsen, Michael Snyder, Mathias Uhlén, Göran Bergström, Rosie Perkins, Hanns-Ulrich Marschall, Fredrik Bäckhed, Marja-Riitta, Taskinen, Jan Borén, An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans, Published:February 15, 2018DOI:https://doi.org/10.1016/j.cmet.2018.01.005

Vilar-Gomez E, Athinarayanan SJ, Adams RN, et alPost hoc analyses of surrogate markers of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and liver fibrosis in patients with type 2 diabetes in a digitally supported continuous care intervention: an open-label, non-randomised controlled studyBMJ Open 2019;9:e023597. doi: 10.1136/bmjopen-2018-023597

Anderen lezen ook

💡Insulineresistentie
💡De gezondheidsvoordelen van keto
💡Ketogeen eten voor beginners

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form