Insulineresistentie
Insulineresistentie kan drastische gevolgen hebben voor jouw gezondheid en een grote impact hebben op jouw dagelijkse kwaliteit van leven. Het komt niet alleen maar voor bij mensen met overgewicht. Je kan ook insulineresistent zijn terwijl je een normaal postuur hebt, of zelf als je ondergewicht hebt.
In dit artikel ga ik je alles uitleggen over insulineresistentie, niet alleen wat het is, maar ook wat de gevolgen kunnen zijn.
Inhoudsopgave:
- Wat is insulineresistentie
- Wat zijn de symptomen?
- De mogelijke gevolgen van insulineresistentie
- Het is nog gevaarlijker bij slanke mensen
- Wat kun je het beste doen, als je het hebt?
- Voorkomen is altijd beter dan genezen!
Wat is insulineresistentie
Laten we beginnen met de basis, wat insuline eigenlijk is en waar het voor dient.
Insuline is een hormoon wat zorg draagt voor de regeling van de glucosestofwisseling.
Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd, komt er in je lichaam glucose (suiker) vrij, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel, wat vervolgens de aanmaak van insuline activeert.
De insuline zorgt er voor dat jouw cellen zich als het ware open zetten, zodat de glucose de cel in kan en daar vervolgens omgezet kan worden naar energie. Je zou insuline dus ook wel als een sleutel kunnen zien.
Alle glucose die niet direct nodig is voor energie, dat wordt opgeslagen in de lever, spieren en vetcellen.
Wat gebeurt er als je veel meer glucose blijft aanvoeren dan nodig?
Als je te veel glucose blijft aanvoeren naar de cellen, worden de cellen oververmoeid. Het gevolg daarvan is dat je cellen de insuline niet meer goed toelaten (zonder de insuline kan de glucose de cel niet in).
Als direct gevolg daarvan gaat je lichaam meer insuline aanmaken, je lichaam moet ten slotte iets met de suikers die in jouw bloed rond racen. Het probleem is echter, aangezien de cellen die insuline niet toelaten, er nog maar één plek overblijft waar die glucose heen kan gaan, dit is namelijk naar je vetcellen. De glucose wordt opgeslagen in je vetcellen, dit heeft als gevolg dat je steeds dikker wordt, maar vergeet hierbij zeker ook niet de toename van visceraal vet (orgaanvet).
Je lichaam wordt resistent voor insuline
De insuline wordt dus nog wel aangemaakt, maar aangezien de cellen deze niet toelaten, heb je er helemaal niets aan. Het gevolg is een overschot aan glucose, wat je lichaam echter niet kan gebruiken waar het voor bedoelt is.
De naam hiervoor is insulineresistent, wat in simpele woorden betekend; jouw cellen geven weerstand tegen insuline, waardoor de glucose niet in de juiste cellen kan worden opgenomen, aangezien insuline de “sleutel” is voor het openen van de cellen, om de glucose toe te laten.
De symptomen insulineresistentie
- Afvallen gaat steeds moeizamer, of je komt heel snel weer aan in gewicht
- Je hebt weinig energie en wordt niet uitgerust wakker
- Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd wordt je snel moe en futloos
- Je bent snel en vaak hongerig en snakt naar koolhydraten
- Een onverzadigd gevoel ( 1 koekje is bijvoorbeeld niet genoeg….)
Het is natuurlijk niet zo dat je bij één van de bovenstaande punten direct ongetwijfeld zult lijden aan insulineresistentie, maar het is wel goed om die symptomen in de gaten te houden.
De mogelijke gevolgen insulineresistentie
- Pre-diabetes
- Diabetes type 2 (de oorzaak daarvan is altijd insulineresistentie!)
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Leververvetting
- Hart- en vaatziektes
- Hormonale klachten
- Alzheimer
- Bepaalde kankersoorten
- Kans op chronische ontstekingsziektes
- Diverse immuunziektes
Zoals je kunt zien zijn de mogelijke gevolgen van insulineresistentie echt niet mis… Het zijn, stuk voor stuk, serieuze aandoeningen, waarbij deze heel veel impact zullen maken op jouw kwaliteit van leven.
Het gevaar voor slanke mensen met insulineresistentie
Het vet (veroorzaakt door een overschot aan glucose) wordt dan opgeslagen rondom de organen en dat is zelfs veel zorgelijker! Het gevaar daarvan is namelijk dat je het niet vanaf de buitenkant ziet.
Neem als voorbeeld iets wat vaker voorkomt in de sportwereld bij topsporters. Het komt regelmatig in het nieuws dat een topsporter “spontaan”, dat wil zeggen zonder voorwaarschuwingen, een hartstilstand krijgt. Zij eten veel koolhydraten, maar door het vele sporten blijven zij slank, waardoor ze heel gezond lijken. Daarom is het ook goed en juist heel belangrijk om ook naar de andere signalen te kijken, niet alleen naar het aanwezige lichaamsvet.
Wat kun je het beste doen, als je het hebt?
Helaas is insulineresistentie niet te genezen… Wel kan je de symptomen en de klachten verbeteren en voorkomen dat dit erger wordt. Dit kun je doen door koolhydraatarm (het liefst ketogeen) te gaan eten. Op deze manier minder je namelijk drastisch de inname van glucose.
Door koolhydraatarm of ketogeen te gaan eten schakelt je lichaam over op vet als brandstof. Doordat je zo weinig koolhydraten eet, heeft je lichaam veel minder insuline nodig en wordt je lichaam veel minder belast. Je bloedsuikers blijven veel stabieler en lager.
Het verschil door middel van pure en onbewerkte voeding, dat laag is in koolhydraten, is bij de meeste mensen al binnen een paar dagen merkbaar. Klachten als gevolg van insulineresistentie nemen doorgaans binnen een paar dagen al af en veel mensen met diabetes type 2 kunnen zelfs vaak al na een paar weken gaan afbouwen met medicatie, met uiteindelijk als resultaat zelfs helemaal medicatie vrij te kunnen worden!
Voorkomen is altijd beter dan genezen!
Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen hangen er echt serieuze gevolgen aan insulineresistentie. Aangezien het genezen hiervan geen optie is (alleen het beheersbaar houden), is het dan ook niet onverstandig om te (proberen te) voorkomen dat je überhaupt insulineresistentie krijgt. Vooral aangezien gemiddeld 1 op de 4 mensen deze aandoening hebben, is de kans best aanwezig dat ook jij dit kunt krijgen.
Hoe voorkom je insulineresistentie?
Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel en voor de hand liggend…
Stop met het innemen van grote hoeveelheden glucose!
Een ketogeen levensstijl is echt niet alleen maar voor mensen die willen afvallen of die al iets onder de leden hebben. Sterker nog, het bied zo ontzettend veel voordelen, niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar nog zo veel meer. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel.
Bronnen
Anderen lezen ook
💡Diabetes type 2, het gevolg van insulineresistentie
💡Keto voor beginners
💡De gezondheidsvoordelen van ketogeen eten