Het verhaal van Jolanda

Hoe ik begonnen ben met deze levensstijl en wat het met mij doet.

Ik ben Jolanda, 59 jaar. Getrouwd en twee prachtige dochters van 30 en 25 jaar. Door een ongeval in 1986 heb ik beperkingen en zit ik het grootst gedeelte in een rolstoel door dystrofie. Ook ben ik al jaren bekend met verschillende soorten reuma (fybrio, RA, erytheem nodosum en artritis). Door jarenlange gebruik van medicatie zoals MTX, prednison en zwaardere pijnstillers, gaat je lichaam alleen maar achteruit. Intussen krijgt je lichaam, omdat je anders beweegt en veel zit, andere klachten zoals hernia’s. En dan wordt bewegen nog moeilijker. Daarbij waren de bloeduitslagen meestal niet goed en kreeg ik ook regelmatig spuiten prednison erbij. Zelfs een hele hoge dosering voor een jaar lang. Daar wordt je helemaal niet gelukkig van. Ook was ik, ja u leest het goed, ‘was ik bekend’ met zware PDS ( Prikkelbaar Darm Syndroom). Hiervoor slikte ik pillen en poeders, maar niets hielp echt meer goed.

De klachten trokken een flinke wissel op mijn lijf. Op een gegeven moment, zo’n 6 jaar terug, las ik over Koolhydraatarm/keto leefstijl. Wat dit met je lichaam kan doen en ook de klachten zouden kunnen verminderen. Ik dacht nooit geschoten is altijd mis. Dus ik trek mijn stoute schoenen aan.

Hoe ik begon

Ik skipte als eerste het brood, aardappelen, pasta en rijst uit mijn menu. Na enkele weken mij rot en ziek gevoeld te hebben, voelde ik mij beter en had kreeg meer energie. Ook had ik vrij snel veel minder klachten van mijn buik. De darmen gingen beter werken en ik kreeg steeds minder pijn. En het mooiste was dat ik de kilo’s kwijt raakte die ik van tevoren was aangekomen door de prednison. Dat was een prettige bijkomstigheid.

Maar dat was nog niet voldoende…

5 jaar geleden kreeg ik ineens hartkrampen. Dat was het moment voor mij dat ik wist dat er nog meer moest veranderen. Samen met mijn beste vriendin en buurvrouw ging ik fietsen op een duofiets. Deze huren we voor een dagdeel. Dat ging zo goed en dat bouwden we op. En ik kreeg alleen nog maar meer energie en werd sterker.

Ook kwam ik rond die tijd in contact met Xandra en haar recepten, adviezen etc. Ik begon haar te volgen op facebook en instagram en had regelmatig contact met haar. Na veel adviezen, haar fantastische kookboeken en motivatie/handvatten boek, ging ik mij helemaal verdiepen in deze leefstijl. Ik skipte ook de suiker en alles waar suiker in zat. Dat is het eerste begin best intensief en soms heb je valkuilen waar je makkelijk intrapt.

Het gevolg was dat ik nog meer afviel. Dat voelde goed. Ook kon ik meer aan met de fysiofitness/therapie en fiets ik met mijn buurvrouw gemakkelijk 30 tot 45 km. En dat brengt ook meer kracht in mijn goede been.

Intussen geen kant en klare producten meer maar alles zelf maken. Dat vergt veel energie en een goede planning. Maar na een tijdje ga je daar aan wennen en leer je jouw tijd beter in te delen om dit te kunnen doen. Het vergt energie maar deze leefstijl geeft ook veel energie terug. Intussen doet onze jongste dochter met mij mee omdat zij ook verschillende klachten heeft. Ook deed het met haar heel veel. Ze voelt zich beter, haar darmen werken beter en ze is niet in kilo’s maar wel in cm’s flink wat kwijt.

Mijn medische uitslagen

Intussen worden mijn bloedwaardes zowel in het ziekenhuis als bij de praktijkondersteuner in de gaten gehouden. Mijn reumatoloog en de praktijkondersteuner verbazen zich hoeveel beter het is geworden na 4 jaar. Veel waardes zoals ontstekingswaarden, cholesterol etc. zien er nu zelfs perfect uit. De cholesterol ratio is nu zelfs 2,6. Beter kan niet zeggen ze. Sinds jaren gebruik ik niets meer voor mijn PDS. De MTX zijn gehalveerd. Geen prednison pillen en spuiten meer. En met mijn hartkrampen gaat het redelijk beter. Het gewicht is als je bijna 60 jaar bent, best wel een dingetje maar in cm blijf ik hetzelfde. Ook het minder bewegen is daar natuurlijk debet aan. Maar op een andere bewegen probeer ik zoveel mogelijk te doen. Zwemmen als het kan, Fietsen op de duofiets, fysiofitnessen en oefeningen thuis. En daar blijf ik mij super goed bij voelen.

Mijn wens

Dankbaar ben ik dat ik zulke fijne kookboeken heb en dat Xandra zoveel adviezen en recepten gratis deelt op haar social media en op haar website. Het heeft mij veel gezondheid gebracht. Daarom kan ik deze leefstijl makkelijker volhouden. Ook proeven andere mensen hier in huis van mijn koolhydraat/keto eten en iedereen staat versteld van de pure smaken. Ik hoop dat ik door mijn verhaal te delen andere mensen kan inspireren. Het is echt de moeite waard om te beginnen. En ieder begin is moeilijk maar zet door en ervaar hetzelfde als mij.

Keto recepten voor een Keto dieet

Wil jij ook jouw verhaal delen? Vul dan het onderstaande contactformulier in.