Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Keto symptomen

Wanneer je net begint met een ketogeen levensstijl veranderd er echt van alles! De meeste veranderingen zijn ontzettend positief, maar er zijn ook een aantal dingen die in het begin van jouw nieuwe levensstijl behoorlijk vervelend kunnen zijn. Zo kun je last krijgen van de “ketogriep”, kun je een vieze smaak in je mond ervaren en een stinkende adem krijgen, maar ook je stoelgang kan ineens omslaan (denk aan diarree, of juist obstipatie). In dit artikel ga ik je alles uitleggen over de symptomen die je kunt ervaren als je net begint met keto, maar nog belangrijker, wat je eraan kunt doen. Want voor alles is een oplossing 😉

Inhoudsopgave:

Ketogriep

Keto recepten voor een Keto dieet

Wanneer je je gaat verdiepen in keto dan ga je zeer waarschijnlijk de term “ketogriep” wel eens voorbij zien komen. Ketogriep is iets wat veel mensen ervaren als zij de overstap maken naar een ketogeen leefstijl. Het komt vaak voor dat mensen zich niet helemaal lekker voelen, de symptomen kunnen zijn:

  • Een weeïg gevoel in je maag
  • Hoofdpijn
  • Je slap voelen
  • Vermoeid zijn
  • Snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn
  • Opvliegers of het juist veel koud hebben
  • Kramp ervaren (zowel in de spieren als in de buik/darmen)

Zoals je kunt zien, zijn dit veel voorkomende verschijnselen van een normale griep. Deze symptomen kunnen voorkomen op het moment dat je de overstap maakt naar een keto levensstijl, vandaar ook de naam ketogriep.

Wat veroorzaakt ketogriep?

De oorzaak van die verschijnselen is omdat je lichaam letterlijk aan het afkicken is van een suikerverslaving. Ook als je al weinig producten nam met toegevoegde suikers, heeft je lichaam alsnog veel te verduren gehad met de grote hoeveelheid koolhydraten, die in je lichaam alsnog werden omgezet naar suikers.

Zie het bijvoorbeeld als een drugsverslaafde die van het 1 op het andere moment helemaal stopt met drugs, of een roker met roken, die gaat daar ook niet moeiteloos doorheen.

Je lichaam heeft namelijk even de tijd nodig om er aan te wennen dat er niet meer standaard zo veel suikers aanwezig zijn en aan het feit dat het een andere manier zal moeten gaan vinden, om toch voldoende energie tot zijn beschikking te hebben.

Voordat je lichaam dit accepteert zal het vaak eerst in protest gaan met de bovenstaande verschijnselen. Dat is namelijk een manier van jouw lichaam om aan te geven dat het iets mist (in dit geval suikers), omdat je lichaam gewend is om een grotere hoeveelheid suikers te krijgen. Je lichaam denkt dus als het ware dat de energietoevoer stopt, dus zal je lichaam er alles aan doen om dat te voorkomen.

Hoe kom je er vanaf?

Sommige mensen hebben geluk en ervaren helemaal geen of weinig verschijnselen. Wanneer je er wel last van hebt, is het allereerst heel belangrijk om voldoende te drinken. Drink bij voorkeur water of groene thee om goed gehydrateerd te blijven, bovendien helpt dit voor het afvoeren van afvalstoffen.

Ten tweede kan het helpen om een tl Himalaya zout of zeezout toe te voegen aan een glas water of om een kopje sterke bouillon te nemen, om op die manier je mineralen en zouten goed op peil te houden. Meer over het belang van zout lees je hier.

Geef niet toe!
Als laatste is het is heel belangrijk dat je in ieder geval niet toegeeft aan de drang naar koolhydraatrijk voedsel, dit maakt het proces namelijk alleen maar langer en moeilijker. Zorg daarentegen dat je lichaam voldoende gezonde vetten en eiwitten krijgt, zodat de omschakeling naar vetverbranding (in plaats van suikerverbranding) makkelijker gaat.

Kan je ketogriep ook voorkomen?

Of je het helemaal kan voorkomen, verschilt heel erg per persoon, ieder lichaam werkt en reageert tenslotte anders. Maar er zijn wel een aantal dingen, die kunnen helpen om het proces van de overschakeling, makkelijker te laten verlopen en de shock voor je lijf wat minder heftig te maken.

Niet van de één op de andere dag
Het kan sowieso al een groot verschil maken, om ervoor te kiezen, niet van de 1 op de andere dag volledig over te stappen op een ketogeen leefstijl. Begin bijvoorbeeld door eerst alle grote koolhydraat bronnen zoals brood/pasta/rijst te schrappen uit je voeding. Ook dit kan je eventueel ook in etappes doen, door het eerst te halveren en vervolgens steeds een beetje minder te nemen.

Ga niet minder eten maar ga anders eten.
Neem in de plaats van brood/pasta/rijst extra groenten als vervanging en eventueel een extra stukje vlees. Of maak bijvoorbeeld zelf koolhydraatarme crackers of brood. In mijn kookboeken vind je een overvloed aan heerlijke recepten, waarmee het echt ontzettend simpel is om je eigen broden en crackers te maken.

Drink je suikers niet
Stop ook alvast met gesuikerde dranken en andere dranken die veel koolhydraten bevatten zoals bijvoorbeeld melk, drinkyoghurt etc..

Gaat dat allemaal goed en voel je je prima?
Eet dan geen fruit meer waar veel koolhydraten in zitten (banaan/mango/etc.), vervang dit voor een kleinere hoeveelheid rood fruit of blokjes kokosnoot.

Je bent klaar voor de volledige overstap naar keto
Door het toepassen bovenstaande geleidelijke aanpassingen, ben je, op een gegeven moment, zo ver om op volledig ketogeen over te stappen, zonder dat de ketogriep al te heftig zal zijn.

Hoe lang je daadwerkelijk over de aanpassingen wilt doen, dat is geheel aan jou. Mijn advies is om dat af te laten hangen van hoe jij je voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat je na 1 week al zo ver bent, maar het kan ook heel goed zo zijn dat je wat langer de tijd nodig hebt, voordat je de volledige overstap wil maken. Voel je in ieder geval niet slecht als je er voor kiest om er wat langer over te doen.

Je hebt er immers nog de rest van je leven voor, om van de voordelen te genieten
Aanpassingen in je voedingspatroon kunnen een permanente verbetering bieden. Niet alleen op jouw kwaliteit van leven, maar ook hoeveel plezier je in je leven kunt hebben, doordat je zo veel lekkerder in je vel zit! Een paar weken langer doen over de overstap is die investering zeker waard! En waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig is?

Help! Mijn ontlasting is veranderd…

Keto recepten voor een Keto dieet

Een onderwerp wat vaak onbesproken en een taboe is. Wat best gek is eigenlijk, want iedereen doet het, iedereen moet het en het heeft zo veel impact op jouw dagelijks leven, meer dan dat de meeste mensen waarschijnlijk bij stilstaan… Dus weg met de schaamte, let’s get to it!

Laten we beginnen met het toelichten wat ontlasting, oftewel poep, nu eigenlijk is. Ontlasting zijn de onverteerde resten die overblijven van onze voeding, alles wat jij gegeten hebt waar jouw lichaam niets mee kan. Met er niets mee kunnen bedoel ik dus alles wat niet opgeslagen kan worden, of gebruikt kan worden door jouw lichaam.

Je ontkomt er niet aan dat er altijd onverteerde resten zullen zijn, je lichaam kan nu eenmaal niet alles verteren wat je eet. Maar de hoeveelheid onverteerde voeding zegt dus wel degelijk iets over jouw eetpatroon. Heb je standaard heel veel ontlasting, dan eet je waarschijnlijk dus te veel voeding waar jouw lichaam niets aan heeft.

De kleur en textuur

Keto recepten voor een Keto dieet

Ontlasting kan heel veel verschillende kleuren en texturen hebben, maar wat kun je hier nou aan afleiden?

De kleur:
Welke kleur de ontlasting heeft wordt door meerdere dingen bepaald. Eén van deze dingen is, onder andere, hoe lang de ontlasting in jouw lichaam heeft gezeten. Over het algemeen is het zo dat, des te donkerder de kleur, des te langer het heeft geduurd voordat de ontlasting jouw lichaam heeft verlaten. Maar onze voeding heeft ook een grote invloed op de kleur. Kun jij je bijvoorbeeld nog herinneren dat je als kind zijnde schrok als het ineens rood/paarsig was na het eten van bietjes? Of groen na het eten van spinazie?

Ook kan bepaalde medicatie invloed hebben op de kleur van jouw ontlasting.
De kleur kan dus wel degelijk iets zeggen over jouw darmgezondheid, maar dit hoeft zeker niet bij alle afwijkingen het geval te zijn. Bij twijfel over de oorzaak, raadpleeg altijd een arts.

Het verschil in textuur, wat veroorzaakt dit?
De textuur van de ontlasting wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid water wat aan de darm onttrokken kan worden. Wanneer ontlasting lang in de darm blijft, wordt er meer vocht onttrokken, waardoor de ontlasting hard en keutelig kan worden. Maar als de ontlasting maar kort in de darm aanwezig is krijgt het weinig tijd om vocht te onttrekken, waardoor de ontlasting zacht tot zelfs diarreeachtig kan zijn.

De geur van onze ontlasting…

Keto recepten voor een Keto dieet

Ontlasting zal nooit naar roosjes ruiken… Het zijn ten slotte etensresten die allerlei bacteriën bevatten, dat veroorzaakt nu eenmaal nare luchtjes. Maar de mate waarin ontlasting stinkt zegt wel iets over jouw voeding.

Een erg stinkende ontlasting wijst vaak op verkeerde of overvloedige voeding en een verstoorde darmflora. Door het ontbinden van eiwitten (doormiddel van gisting en rotting) wat plaatsvind in de darm kan zwavelvorming ontstaan, dat is wat de stinkende geur veroorzaakt.

De frequentie

Keto recepten voor een Keto dieet
Ook dit wordt voor een deel bepaald door jouw voeding. Eet je veel waar jouw lichaam weer “vanaf moet”? Dan is de kans groot dat jij vaak een grote boodschap moet doen. Eet je echter voornamelijk voeding waar jouw lichaam het maximale aan voedingsstoffen uit kan halen? Dan heeft jouw lichaam veel minder afval, waardoor er meer tijd tussen de, voor jou gebruikelijke, toiletbezoeken kan zitten. Schrik dus niet, als je vroeger standaard iedere dag moest, maar daar nu soms meerdere dagen tussen zit.

Wat te doen bij veranderingen?

Zoals je bovenstaand hebt gelezen heeft voeding dus veel invloed op de ontlasting. Het is dan dus ook niet meer dan logisch dat jouw ontlasting verandert, wanneer je anders gaat eten.

Niet alleen de kleur, geur en textuur kan dus veranderen als jij jouw voeding aanpast, maar ook hoe vaak je naar de wc moet kan veranderen. Dit is dus niets om je direct zorgen over te maken. Ook moet je jouw lichaam even de tijd gunnen, om te wennen aan de aanpassingen in jouw voeding. Net zoals jij met nieuwe dingen even zoekende bent naar de meest efficiënte manier, heeft jouw lichaam dit net zo!

Wat zijn dingen die je kunt verwachten bij een ketogeen levensstijl (oftewel het keto dieet)?

Veel mensen hebben de eerste periode last van obstipatie (niet naar het toilet kunnen). Dit is niet direct ernstig, maar natuurlijk wel erg vervelend als je het gevoel hebt dat je wel moet…

Dingen die kunnen helpen om alles weer wat vlotter op gang te helpen:
Lijnzaadolie
Begin met 1/2 tot 1 eetlepel per dag. Je kunt dit gewoon zo nemen, maar het is lekkerder om het door een beetje kwark/yoghurt te mengen of het door een saladedressing te gebruiken. Ook zou je het door een beetje mayonaise kunnen mengen en dit eten bij bijvoorbeeld een gekookt eitje, een stukje vlees bij het avondeten, etc…
Water
Zorg dat je voldoende blijft drinken en drink desnoods een beetje extra. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam voldoende vocht heeft om de ontlasting beter af te kunnen voeren en zorgt dat de ontlasting ook wat dunner kan worden. Veel mensen ervaren dat lauwwarm water nog beter werkt.
Bewegen
Des te meer jouw lichaam beweegt, des te beter alles in jouw lichaam gestimuleerd, geactiveerd en gecirculeerd wordt. Jouw darmen functioneren beter als jouw lichaam voldoende in beweging is, loop bijvoorbeeld eens een extra blokje om en voel wat het in je buik doet.
Zorg dat jouw elektrolyten op pijl zijn.
Lees hier meer over elektrolyten.
Vezels, vezels en nog eens vezels
Voor een goede darmflora zijn vezels onmisbaar! Vezels stimuleren namelijk de darmbeweging en dragen bij aan een goede samenstelling van de onverteerde voeding, wat zorgt voor een soepele ontlasting. Let wel, vezels hebben water nodig om goed te kunnen binden. Neem je dus veel vezels, maar te weinig water, dan zorgt het juist voor verstopping!

Juist last van diarree?
Veel mensen hebben last van obstipatie, maar dit hoeft niet voor iedereen het geval te zijn. Sommige mensen ervaren het tegenovergestelde, namelijk diarree. Ook dit is niet iets waar je je direct zorgen over hoeft te maken. Wel is het ook hierbij belangrijk dat je voldoende drinkt en dat je jouw elektrolyten goed op pijl houdt, aangezien je beide meer verliest bij diarree. Hoe vezels gecombineerd met water kunnen helpen voor een soepelere ontlasting, kunnen diezelfde vezels juist ook helpen met het verdikken van de diarree, omdat de vezels het vocht uit de ontlasting opnemen. Denk hierbij aan groente, maar ook aan producten zoals psylliumvezels.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?
Zoals je bovenstaand hebt gelezen is er niet altijd direct reden voor paniek als er iets veranderd in je stoelgang (gecombineerd met een ander voedingspatroon), maar vertrouw je het niet of blijven de klachten heel lang aanhouden? Neem dan even contact op met de assistente van jouw huisarts, die kunnen inschatten of er verder onderzoek nodig is. Vermeld hierbij de aanpassingen in jouw voedingspatroon, zodat zij dit mee kunnen nemen met de beoordeling. Heb jij andere gezondheidsklachten en denk jij dat een verstoorde darmflora hier een gevaar bij kan zijn? Neem dan altijd contact op met jouw behandelend arts.

Een stinkende adem en vieze smaak

Keto recepten voor een Keto dieet

Een stinkende adem is een klacht die veel voorbij komt, bij mensen die net begonnen zijn met een keto levensstijl. Het klinkt misschien gek… Maar dit is iets waar je, als beginnende keto fanaat, juist blij mee moet zijn! Het betekent namelijk dat jouw lichaam in een staat van ketose is, woohoo!

Ondanks dat het dus een goed teken is, kan het natuurlijk wel erg vervelend en hinderlijk zijn. Of iets waar je je misschien zelfs wel voor schaamt? Geen zorgen! Onderstaand ga ik je alles uitleggen over de oorzaak van een stinkende adem door keto, maar nog belangrijker, wat je eraan kunt doen! En dat uiteraard zonder dat je hoeft af te wijken van jouw keto lifestyle. 😉

De oorzaak

Keto recepten voor een Keto dieet

De oorzaak van een stinkende adem, wanneer je net begint met keto, is de overgang naar een staat van ketose. Eigenlijk is het dus een heel goed teken, waar je juist blij van moet worden! Dat is gek hé?! Blij worden van een stinkende adem…

Doordat je in een staat van ketose raakt, gaat jouw lichaam meer ketonen produceren. In het begin moet jouw lichaam hier nog een goeie weg in vinden, met als resultaat dat jouw lichaam in overdrive ketonen gaat aanmaken, meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. Dit is omdat je lichaam er altijd alles aan zal doen om geen tekorten te krijgen en om goed te kunnen blijven draaien. Het overschot aan ketonen wat niet gebruikt wordt dat scheid jouw lichaam gewoon weer uit, dus je lichaam denkt “Better safe than sorry” en maakt een goede voorraad aan. Het uitscheiden van het overschot aan ketonen doet jouw lichaam op meerdere manieren, één van die manieren is via de adem. Mensen ervaren dan vaak een metaalachtige smaak en de geur heeft iets weg van aceton.

Is dit permanent?

Het goede nieuws is, nee dit is zeker niet permanent. Dit is enkel zolang als dat jouw lichaam nog zoekende is naar de juiste hoeveelheid ketonen die jouw lichaam nodig heeft. Meestal verdwijnt dit dus als je volledig fat adapted bent en jouw lichaam helemaal gewend is aan de staat van ketose. Wel is het zo, dat als je veel wisselt tussen ketogeen en koolhydraatrijk, dat jouw lichaam telkens weer zoekende moet zijn naar de juiste verhoudingen. Nog een reden dus om niet zomaar af te wijken van keto 😉.

Keto recepten voor een Keto dieet

Wat kun je er tegen doen?

Het beste wat je er tegen kunt doen, is juist lekker doorgaan met jouw ketogeen levensstijl, zodat jouw lichaam alles optimaal gaat indelen. Maar voor in de tussentijd zijn er meerdere dingen die je kunt gebruiken om de geur (en smaak) tot een minimum te beperken.

Suikervrije kauwgom en pepermuntjes worden niet aangeraden, hier zitten vaak veel slechte zoetstoffen in, die de overschakeling naar ketose kunnen beïnvloeden en die tevens ook effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel. Hiermee maak je het jezelf dus alleen maar moeilijker… Hier volgen een aantal tips, probeer ze uit en kijk wat voor jou het beste werkt!

De verfrissende kracht van munt

Keto recepten voor een Keto dieet

De muntplant is een uitstekende natuurlijke remedie voor nare luchtjes. Het is heerlijk verfrissend en kan op meerdere manieren gebruikt worden. Zo kun je er bijvoorbeeld telkens een blaadje van afnemen en hier op kauwen.
Maar je kunt er ook een heerlijke thee, of zelfs je eigen mondspoeling of mondspray van maken.

Tandpasta en mondwater

Keto recepten voor een Keto dieet

Een andere (waarschijnlijk voor de hand liggende) optie is om wat vaker verdeeld over de dag je tanden (en tong!) te poetsen en/of mondwater te gebruiken. Dit is een prima oplossing als je veel thuis bent, of als je een reisformaatje mee neemt en dit ergens op locatie even bij een wastafeltje in het toilet kunt doen.

Mijn favoriet!

Keto recepten voor een Keto dieet

Een magisch Chinees middeltje tegen een stinkende adem. Toco-Tholin is ook een volledig ketoproof oplossing die ik zelf echt ideaal vind! Het is voor heel veel verschillende dingen toepasbaar, waarvan onder andere dus voor een frisse adem. Dit magische middeltje is een etherische olie, met een zeer krachtige munt/eucalyptus smaak. Een echte frisse smaakexplosie in je mond en veilig in gebruik.

Toepassing: Doe een drupje op de tong en je hebt voor minimaal een half uur een heerlijk frisse adem. TIP! Gebruik dit alleen niet vlak voordat je een mondkapje voor doet, want dan springen de tranen je letterlijk in de ogen 😜.

Makkelijk mee te nemen:
Wat ook een mooi pluspunt is, is dat het in een handig smal flesje zit, wat heel goed in je broekzak of jaszak past. Dus het is gemakkelijk mee te nemen, waar je ook naartoe gaat. Dit product is gewoon bij de drogist (Kruidvat/DA/Etos/etc.) verkrijgbaar, ook kun je het online bestellen. Helemaal top dus!

Keto recepten voor een Keto dieet

Met bovenstaande tips kun jij dus weer zorgeloos dicht in de buurt komen van jouw dierbaren, zonder dat je bang hoeft te zijn voor jouw adem en zonder dat je jouw keto levensstijl hoeft op te geven!

Anderen lezen ook

💡Ketose testen
💡Ketonen als supplement nemen
💡Het motivatie en handvatten pakket

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form