Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Keto vervangers

Veel producten die in een standaard huishouden vaak gebruikt worden, bij het bereiden van voedsel, zijn niet geschikt in een ketogeen levensstijl. Gelukkig zijn er voor vrijwel alle ongeschikte producten perfecte vervangers!

In dit blogartikel lees je wat de meest gebruikte vervangende producten zijn, om jouw maaltijden volledig keto te kunnen houden.

Inhoudsopgave:

Sausjes of soepen binden

Keto recepten voor een Keto dieet

Normaal gesproken wordt hier maïzena voor gebruikt. Maïzena wordt gemaakt uit het zetmeel van maiskorrels. Aangezien zowel gewone mais, als zetmeel beide niet geschikt zijn bij een keto levensstijl kun je dit product beter niet gebruiken. Om toch een heerlijke gebonden sausje of soep te kunnen maken, die volledig keto is, zijn er drie verschillende producten waar je uit kunt kiezen.

Johannesbroodpitmeel of xanthaangom
Deze producten gebruik je op dezelfde wijze als dat je maïzena gebruikt. Voor het indikken hebben allebei deze producten vrijwel dezelfde werking, het maakt dus niet echt uit welke van de twee je kiest. Ook kunnen beide op twee verschillende manieren gebruikt worden.

Manier 1:
Voeg ¼ tl tot ½ tl per keer toe aan het gerecht, strooi/sprenkel het poeder over het gerecht terwijl je dit goed blijft doorroeren, om klontjes te voorkomen. Blijf het gerecht goed doorroeren, wacht 5 tot 10 minuten voordat je besluit om meer verdikkingsmiddel toe te voegen! Deze verdikkingsmiddelen hebben namelijk even de tijd nodig om in te dikken en te binden, voeg je teveel toe, dan eindig je met een dikke geleiachtige brei…

Manier 2:
Doe een beetje van hetgeen dat je wilt indikken in een schaaltje en roer hier ¼ tl tot ½ tl johannesbroodpitmeel doorheen. Zodra alles goed vermengt is en er geen klontjes meer in zitten, meng je het papje door het grote geheel heen. Wacht ook hierbij 5 tot 10 minuten, zodat het middel zijn werk kan doen. Vind je het gerecht nog niet dik genoeg? Herhaal dan de voorgaande stappen.

Eigeel
Klop 1 of 2 eidooiers los, voeg deze in een heel klein straaltje, al roerend toe aan het gerecht, blijf op laag vuur doorroeren, tot het gerecht de gewenste dikte heeft.

Aardappelen vervangen

Keto recepten voor een Keto dieet
Aardappels zijn niet geschikt voor een ketogeen levensstijl, omdat hier erg veel zetmeel in zit. Zoete aardappelen zijn ook niet geschikt, want deze bevatten naast zetmeel ook veel natuurlijke suikers. Gelukkig zijn er meerdere geschikte vervangers! Je krijgt natuurlijk niet exact dezelfde smaak en textuur beleving, maar dat neemt niet weg dat deze vervangers alsnog erg lekker zijn.!

Koolraap of knolselderij
Deze twee knollen zijn beide zeer geschikt om te gebruiken om gebakken of gekookte aardappels te vervangen. De bereiding is exact hetzelfde als voor gewone aardappelen, alleen de textuur is wat glaziger en de smaak is iets zoeter.

Bloemkool
Van bloemkool kan je echt een heerlijke vervanging maken voor aardappelpuree. Ideaal in stamppotten, maar ook heerlijk om een gratin mee te maken!

Kook de bloemkoolroosjes beetgaar en giet deze goed af. Pureer de bloemkool samen met een klont roomboter, een klein scheutje vloeibare, ongezoete slagroom, zout en een beetje nootmuskaat.

Wil je er een gratin mee maken? Volg dan de bovenstaande stappen, maar voeg bij het pureren een beetje geraspte kaas naar keuze eraan toe. Verdeel de puree over een ovenschaal, bestrooi de bovenkant met extra geraspte kaas naar keuze en plaats de schaal op 180-200 graden in de oven. Als de bovenkant mooi goudbruin is gekleurd, dan is de gratin klaar.

Pasta’s

Keto recepten voor een Keto dieet

Gewone pasta wordt gemaakt van tarwe en is niet geschikt, vanwege het hoge zetmeel/koolhydraat gehalte. Er zijn meerdere soorten pasta die lager zijn in koolhydraten (zoals van het merk Dreamfields), maar die zijn alsnog te hoog in koolhydraten, voor een ketogeen levensstijl. Vervangers die je kunt gebruiken zijn:

Courgetti/courgettini
Dit is op zich een prima vervanger, het is in ieder geval een hele goede manier om extra groente binnen te krijgen. Maar persoonlijk vind ik dit absoluut niet vergelijkbaar met gewone pasta, wat gemaakt is van tarwe. De textuur en de smaak zijn beide zo anders, dat is gewoon niet hetzelfde…

Je kunt er uiteraard wel heerlijke gerechten mee maken, zoals je hier kunt lezen, maar dan moet je het niet beschouwen als daadwerkelijke pasta.

Konjac pasta
Dit is een product wat gemaakt wordt van de konjacplant. Deze vervanger voor gewone pasta heeft van zichzelf geen smaak, de smaak geef je er dus aan door de soort saus die je kiest.

Bereiding: Verwarm de pasta samen met de saus en meng het goed door elkaar. Door het op deze manier te verwarmen kan de smaak van de saus het allerbeste in de pasta trekken.

Wil je het toch los bereiden/serveren? Verwarm de pasta dan in een pannetje gevuld met sterke bouillon.

De textuur van deze pasta is het beste te omschrijven als elastisch rubber, sommige mensen vinden het heerlijk, andere mensen vinden het helemaal niets… Dat is een kwestie van uitproberen dus.

Gebruikstip: Je moet het product voor gebruik goed afspoelen (5 tot 10 minuten) onder stromend koud water, er zit namelijk een erg sterke geur aan, als het direct uit de verpakking komt.

Edamame bonen pasta
Dit is een pasta die wordt gemaakt van edamame bonen (soja). Deze pasta is (op het moment van schrijven) in Nederland enkel verkrijgbaar van het merk Slendier. Dit komt qua textuur het meest in de buurt van de reguliere pasta, het bevat 4 gram koolhydraten per 100 gram, daarmee is het wel iets aan de hoge kant qua koolhydraten., maar qua aantal koolhydraten is het dus alsnog passend binnen een ketogeen levensstijl.

Nooit: De meningen zijn sterk verdeeld met betrekking tot soja bij een ketogeen levensstijl. Trek hierbij je eigen conclusie of dat jij dit passend vindt.

Rijst vervangen

Keto recepten voor een Keto dieet

Ook rijst is een product die niet geschikt is, dit is namelijk ook erg rijk aan zetmeel (koolhydraten). Er zijn meerdere vervangers die je kunt gebruiken, die heel goed passen bij het keto dieet.

Bloemkoolrijst
De meest bekende en meest gekozen vervanger voor gewone rijst is bloemkoolrijst. Zoals de naam het al zegt, is dit rijst gemaakt van rauwe bloemkool. Je kunt dit kant & klaar in de winkel kopen, maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Je maakt het zelf door een rauwe bloemkool te raspen, of fijn te malen in een keukenmachine (pas wel op dat je het niet te fijn maalt, want anders krijg je een pap).

Bereiding:
Verhit een goede klont roomboter (of een olie naar keuze) in een koekenpan en bak de rijst, al omscheppend, in een paar minuten gaar. De rijst heeft maar een paar minuutjes nodig om te garen, proef dus even goed tussendoor of je de textuur goed vindt. Breng de rijst op smaak met peper en zout. Je kunt er ook een heerlijk oosters tintje aan geven, door een beetje kurkuma of kerriepoeder mee te bakken.

Broccolirijst
Dit is een iets minder gebruikte vervanger, maar toch ook zeker de moeite waard! Ook hierbij geldt, net zoals bij de bloemkoolrijst, dat je het kant & klaar in de supermarkt kunt kopen, of zelf kunt maken van een rauwe stronk broccoli.

De reden dat broccolirijst minder vaak gekozen wordt, is waarschijnlijk omdat deze iets zoeter is van smaak. Hierdoor past het iets minder veelzijdig bij de rest van de maaltijd, in tegenstelling tot bloemkoolrijst.

Bereiding:
De bereding van broccolirijst is hetzelfde als die van bloemkoolrijst. Verhit een goede klont roomboter (of een olie naar keuze) in een koekenpan en bak de rijst, al omscheppend, in een paar minuten gaar. De rijst heeft maar een paar minuutjes nodig om te garen, proef dus even goed tussendoor of je de textuur goed vindt. Breng de rijst op smaak met peper en zout.

Konjacrijst
Dit product wordt (net zoals de pasta) gemaakt van de konjacplant. De konjacplant heeft van zichzelf geen smaak, de smaak wordt dus volledig bepaalt door hetgeen waar je het mee serveert.

Bereiding:
Het aller lekkerste is het bij dit product om het mee te verwarmen (of mee te bakken) bij het gerecht wat je erbij serveert. Op deze manier kunnen de smaken goed in de rijst trekken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de rijst los te willen serveren, al zal dit niet dezelfde smaakbeleving hebben als wanneer je dit met gewone rijst doet. Indien je dat toch wilt, verwarm de rijst dan in een sterke bouillon en giet voor het serveren de rijst goed af.

Gebruikstip: Je moet het product voor gebruik goed afspoelen (5 tot 10 minuten) onder stromend koud water, er zit namelijk een erg sterke geur aan, als het direct uit de verpakking komt.

Vervangers voor suiker

Keto recepten voor een Keto dieet

Suiker is natuurlijk niet keto. Maar toch kan het zijn dat je heerlijke zoete gerechten (zoals koekjes en dergelijke) wilt maken. Of soms kan je een beetje zoetheid toe willen voegen aan een gerecht, om tot de perfecte balans van smaken te komen. Lang leve de volledig ketoproof vervangers voor suiker! Lees hier alles over de beste zoetstoffen bij een ketogeen levensstijl.

Bloem en meel

Keto recepten voor een Keto dieet
Bloem en meel is iets wat voor ontzettend veel gerechten gebruikt wordt. Helaas is dit alles behalve keto, maar niet getreurd! Er zijn behoorlijk veel zeer geschikte vervangers hiervoor.

De meest bekende is amandelmeel, dit kun je bij een gerecht één op één vervangen. Maar er zijn nog veel meer producten waar je eigen meel van kunt maken, zoals pitten, zaden en andere noten! In dit artikel vind je alle overige geschikte vervangers voor amandelmeel en in welke verhoudingen je deze kunt toepassen.

Paneermeel

Keto recepten voor een Keto dieet

Hmmmm! Een heerlijk gepaneerd stukje vlees, of een knapperig laagje op een ovenschotel, zalig! Gewoon paneermeel wordt gemaakt van gedroogde broodkruimels, niet echt bepaald keto dus… Maar lang leve de vervangers! Hierdoor hoef je zelfs dit niet te missen, terwijl je volledig keto kunt blijven eten.

De vervangers die je kunt gebruiken zijn:
– Amandelmeel
(of andere fijngemalen noten naar keuze)
– Geraspte kokos
– Tot stukjes (of poeder) gemalen knabbelspek
– Fijngemalen pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten)
– Sesamzaadjes
Afhankelijk van het product wat je wilt paneren, bekijk je wat het lekkerst is om te gebruiken als paneer laag. Het proces van het paneren blijft hetzelfde als wanneer je regulier paneermeel gebruikt.

Anderen lezen ook

💡Amandelmeel vervangen
💡Handige tips voor in de keuken!
💡Keto boodschappenlijsten

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form