Terug naar overzicht
Amandelmeel vervangen

Amandelmeel vervangen?

Amandelmeel

Zoals de naam al zegt, is dit een meel wat gemaakt wordt van amandelen. Dit wordt veel gebruikt door mensen die een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl hanteren. Het is laag in koolhydraten, bevat goede vetten, vezels en zorgt voor heerlijke baksels, zoals cake, koekjes, brood, ect…

Maar amandelmeel is niet voor iedereen…

Als je bijvoorbeeld een intolerantie hebt voor amandelen (of voor alle noten), dan is het uiteraard niet zo handig om dit te gebruiken als vervanger van tarwemeel of tarwebloem. Maar er zijn ook mensen die niet van de smaak of de textuur houden die amandelmeel geeft. Wat kun je dan gebruiken? Kun je dan helemaal geen baksels meer maken? Het antwoord is, ja zeker wel! Er zijn gelukkig meerdere andere koolhydraatarme (dus ook geschikt voor keto) alternatieven! In dit artikel ga ik je daar alles over uitleggen.

Wat kun je gebruiken als vervangers?

Je kunt in principe van iedere soort noten of zaden heel gemakkelijk je eigen meel maken. Dat klinkt gaaf hé?!
Denk dan bijvoorbeeld aan walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, hazelnoten, Macadamia’s, sesamzaad, etc…

Hoe doe je dit?
Het is veel simpeler dan dat je misschien denkt!
Doe de soort noten of zaden waar jij meel van wilt maken in de blender en maal dit, tot je een meelachtige structuur hebt, that’s it!
Pas wel op dat je het niet te lang door maalt, dan krijg je namelijk een pasta. Dus je raad het misschien al…. Op deze manier kun je dus ook heel gemakkelijk je eigen variatie maken op een volledig ketogeen (dus ook koolhydraatarme) pindakaas! Of maak lekker je eigen zadenpasta, die je kunt gebruiken als dip of dressing, hmmmm!

Geen zin om je eigen meel te maken?

Gelukkig zijn er ook steeds meer kant en klare opties te koop! Typ op Google in waar je een meel van zoekt en de kans is groot dat er wel een aanbieder voor is 😉 Kijk alleen wel goed naar de ingrediënten en naar de voedingswaarden! Niet alles wat aangeboden wordt is namelijk daadwerkelijk geschikt.

Welke verhoudingen moet je aanhouden?

Keto recepten voor een Keto dieet

Ieder product heeft zo zijn eigen eigenschappen, indien je amandelmeel wilt vervangen voor een andere notensoort dan kan dit eigenlijk altijd wel 1:1 (1 op 1), hetzelfde geldt voor zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad, de uitzondering is echter lijnzaad. Lijnzaad heeft de eigenschap om een bijna geleiachtige structuur aan te nemen, dit is dus niet in ieder recept even lekker om 1:1 te vervangen. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie te maken tussen verschillende soorten noten of zaden, waarbij je een deel lijnzaad gebruikt.

Er zijn nog meer alternatieven

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het amandelmeel te vervangen voor kokosmeel. Dit heeft niet een hele overheersende smaak, maar er zit uiteraard wel een lichte kokossmaak aan, dit zal dus niet bij ieder recept een lekkere optie zijn. Ook is het zo dat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan eerder genoemde vervangers, dus dit kun je niet 1:1 vervangen. Je zult dan minder meel moeten gebruiken, of meer vocht moeten toevoegen. Wanneer je kokosmeel wilt gebruiken als vervanger van amandelmeel kun je het beste ongeveer de helft aanhouden qua hoeveelheid. Dus als je bijvoorbeeld 100 gram amandelmeel zou moeten gebruiken, vervang je dit voor 50 gram kokosmeel.

Welke vervanger moet je nou kiezen?

Keto recepten voor een Keto dieet

Welk product je kiest om de amandelmeel te vervangen dat zou ik baseren op wat je wilt maken. Het is namelijk niet bij ieder product lekker om bijvoorbeeld een aanwezige hazelnoot of kokossmaak te hebben, maar bij sommige gerechten kan dit juist wel weer heel lekker zijn!

Nog iets om rekening mee te houden?

Keto recepten voor een Keto dieet

Ieder product heeft uiteraard ook weer andere voedingswaarden, houd hier bij het maken van je keuze dus ook rekening mee, vergelijk ook hierbij weer goed de verschillende merken die er beschikbaar zijn, want per merk kan het maar zo het dubbele schelen aan het aantal koolhydraten wat een product bevat.

En ook….
Ook iets om rekening mee te houden bij het gebruik van lijnzaad is dat je hier geen onbeperkte hoeveelheid per dag van mag nemen. Tenminste, alles mag natuurlijk, je bent je eigen baas, maar het wordt sterk afgeraden. Lijnzaad bevat namelijk cyanogeen. Het menselijk lichaam kan cyanogeen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad wordt als veilig beschouwd, als je dit niet gedurende lange tijd doet. Dit komt ongeveer overeen met 1 tot 2 eetlepels. Gebruik je tot maximaal 45 gram, dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer, zodat jouw lichaam de tijd heeft om de cyanogeen te verwerken.

Anderen lezen ook

💡De beste noten voor keto
💡Ketogeen vervangers
💡Je kunt van je allergie of intolerantie afkomen

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form