Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Cheaten

Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt in Facebookgroepen. Mag je af en toe cheaten en wat kun je het beste doen om weer zo snel mogelijk back on track te komen?

Het beste advies is natuurlijk om niet af te wijken van jouw keto manier van eten. Dat is het meest gezond voor jouw lichaam, je zit er beter door in je vel en je blijft weg van die verslavende suikers. Suiker kun je namelijk zien als andere verslavende middelen zoals alcohol, sigaretten of drugs. Ook al ben je er nog zo lang vanaf, als je het maar één keertje neemt loop je de grote kans dat je weer opnieuw moet afkicken. Ik weet niet of jij nog in je geheugen hebt staan hoe moeilijk het in het begin was om van de suikers af te blijven? Is dat ene cheatmoment het je echt waard om dat mogelijk weer door te moeten gaan?

Er zijn ook gevolgen voor je gezondheid, als je regelmatig in en uit ketose gaat. Dat suikers een slechte invloed hebben op je gezondheid, dat weet je inmiddels waarschijnlijk wel, daarom is het heel goed dat je die normaliter vermijdt. Maar wat denk je dat er met je lichaam gebeurt als je grote hoeveelheden suiker niet meer gewend bent en je neemt er ineens een hele stoot van? Juist, je lichaam kan er niet meer zo goed mee omgaan en krijgt een behoorlijke klap. Ook dit kun je vergelijken met alcohol, sigaretten en drugs. Iemand die nooit rookt en een sigaret opsteekt die kan zich best naar gaan voelen, de meeste mensen worden dan duizelig, kunnen misselijk worden en voelen zich niet zo best. Of iemand die nooit drinkt en ineens een fles wijn drinkt, die is waarschijnlijk binnen no time aangeschoten of dronken en heeft de dag erna waarschijnlijk een kater. Terwijl mensen die dagelijks drinken vrijwel nergens last van zullen hebben. Zo is dat ook met suiker. Neem je normaal gesproken bijna geen suiker en neem je ineens een hele stoot suikers? Dan is er een grote kans dat je lichaam hier op reageert. Je kunt misselijk worden, last krijgen van je darmen, last krijgen van hartkloppingen en een plots verhoogde bloeddruk (met de klachten die daarbij horen) en je kunt je futloos en extreem moe gaan voelen. Als suikers dat met je lichaam kunnen doen, dan kun je denk ik zelf wel inzien dat dit geen hele goede keuze is en dat je jouw lichaam er in ieder geval geen plezier mee zult doen.

De keuze die je maakt is uiteraard geheel aan jou. Er is niemand die jou kan zeggen dat je iets niet “mag” doen, enkel het advies dat het beter is van niet. Dingen die je kunt doen om de keuze makkelijker te maken om niet toe te geven zijn:
* Kijk of je een geschikte ketogeen vervanger kunt vinden voor hetgeen waar je zo veel zin in hebt. In De ketogeen snoepgoed special zijn 101 geweldige recepten te vinden voor onder andere koekjes, taart, cake, maar zelfs ook hartige dingen zoals chips, pretzels en kaasballen.
* Schrijf voor jezelf op wat jouw redenen zijn om ketogeen te eten en wat er de gevolgen zijn als je wel toegeeft aan ongezonde cravings.
* Probeer het moment van toegeven aan slechte keuzes uit te stellen. Dit kan zijn met slechts een kwartier, waarbij je na dat kwartier opnieuw beoordeelt wat je wilt gaan doen en het weer op kunt schuiven, maar dit kan ook zijn met een uur, een paar uur, een paar dagen, etc… Het helpt namelijk om te beslissen het nu niet te doen, maar dat nu niet voor altijd hoeft te betekenen. De inspirerende/motiverende quotes die je op deze pagina vindt kunnen je daar mogelijk ook bij helpen.
* Gebruik alle tools die in het  motivatie en handvatten pakket worden aangereikt.

Er zijn middenwegen

Keto recepten voor een Keto dieet

Toch lukt het niet altijd om niet toe te geven aan bepaalde cravings, of kies je er bewust voor om af te wijken van keto omdat dit beter uitkomt, bijvoorbeeld wegens een feestje, verjaardag, of vakantie.

Vaak is het zo dat als mensen besluiten om te cheaten, dat echt alle remmen los gaan… Je gaat alles eten waar je al zo lang zin in hebt en ook eet je veel meer dan dat je aan calorieën nodig hebt. Maar het kan ook anders. Sta er bewust bij stil dat je jezelf niet vol hoeft te proppen om te genieten van jouw bewust gekozen cheatday. Beslis welke dingen je echt het allerliefst zou nemen en neem van al die dingen maar een klein beetje. Meer erbij pakken kan altijd nog, als je het echt niet kunt laten 😉. Maar eet dus eerst jouw lijstje af van de verschillende dingen die je hebt, voordat je extra grote porties van één ding gaat nemen. Ook helpt dit je mentaal om straks de draad weer op te pakken, want je hebt alles genomen wat je zo graag wilde, in plaats van dat je spijt hebt dat je dat ene product niet hebt genomen op je cheatday en daarom besluit om nog een extra cheatday te nemen…

Probeer de minst slechte dingen te kiezen

Keto recepten voor een Keto dieet

In het vorige stukje zei ik dus, kies de dingen die je het allerliefst eet. Maar ook hierbij kun je kijken of je een zo minst slechte keuze kunt maken. Zoals je inmiddels door jouw keto keuzes weet, kunnen de voedingswaarden van hetzelfde soort product per merk heel erg verschillen. Kijk dus ook bij een cheatday welk merk het minst slecht is. Is één van jouw cravings bijvoorbeeld normaal brood (en vervult keto brood deze behoefte echt niet), probeer dan eens het koolhydraat-verlaagde brood wat je tegenwoordig bij vrijwel iedere supermarkt kunt kopen. Er zit alsnog tarwe in, wat dat echte broodgevoel geeft, maar het is al iets minder slecht dan normaal brood. Ook zijn er heel veel broodbeleg (zoals chocopasta), koekjes, bonbons en chocoladerepen van bijvoorbeeld het merk Cereal, Balance, We Care, etc… die mogelijk wel jouw behoeftes kunnen vervullen. Bij deze webshop is er heel veel aanbod voor dergelijke producten. Deze zijn alsnog te rijk aan koolhydraten voor ketogeen eten, dus je cheat wel echt, maar het is minder slecht dan de koekjes en snoepjes van de reguliere merken die echt bomvol met suikers zitten. En ook met het bestellen van een frietje kun je keuzes maken die iets beter zijn. Een frietje mayo van de snackbar wordt eigenlijk nooit met echte mayonaise geleverd, maar met fritessaus. Fritessaus lijkt op mayonaise, maar het is een ander soort saus die bomvol suikers zit. Kies dan dus voor een patatje zonder en pak je eigen mayonaise uit de koelkast erbij. Ook voor ijs zijn er tegenwoordig steeds meer varianten in de supermarkt te koop die minder toegevoegde suikers bevatten. Neem bijvoorbeeld het ijs van Oppo, in plaats van de Ben & Jerry’s, of in plaats van de reguliere Ben & Jerry’s de Moophoria variant. Zoals je ziet zijn er meerdere iets minder slechte opties mogelijk. Bovenstaand is een voorbeeld van een aantal van die producten, maar zo zijn er nog veel meer te bedenken. Bepaal dus waar jij echt zin in hebt en kijk of je daar een iets minder slechte variant van kunt vinden.

Zo snel als mogelijk weer terug in ketose

Keto recepten voor een Keto dieet

Als je besluit om weer terug te gaan naar jouw keto levensstijl kan dat weer een ware worsteling zijn. Je hebt je lichaam tenslotte weer een shot suikers gegeven, dus je moet opnieuw afkicken daarvan… Bij de één zal dit makkelijker en soepeler verlopen dan bij de ander. Je hebt mensen die er vrijwel geen moeite mee hebben om te schakelen, maar er zijn ook mensen die weer opnieuw alle symptomen van de ketogriep ervaren en die een ware mentale strijd hebben om niet toe te geven aan de schreeuw om suikers die jou lichaam kan geven. De snelste manier om weer terug in ketose te raken is door zo’n 16 uur te vasten. Hierdoor raakt de suikerbrandstof op en moet jouw lichaam wel overschakelen op vetverbranding. Als je daarna weer strikt ketogeen eet, dan blijft jouw lichaam in een staat van ketose. Let wel, vasten is niet voor iedereen geschikt, alles over intermittent fasting lees je hier. Is vasten geen optie voor jou? Leg dan de eerste paar dagen na het cheaten de hoofdfocus op gezonde vetten en eet zo min mogelijk koolhydraten. Je kiest dan voor de groenten die zo laag mogelijk in koolhydraten zijn, waardoor je wel voldoende vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt, maar je bloedsuiker blijft zo laag als mogelijk. In dit artikel zie je welke groenten dat zijn. Laat het toegestane ketofruit even een paar dagen staan, tot je echt weer goed in ketose bent. Verse kokosnoot, olijven en avocado kun je wel nemen, die zijn laag in koolhydraten en rijk aan gezonde vetten.

Gaat het na een paar dagen weer gemakkelijk en zit je weer helemaal in jouw ketoflow? Dan kun je weer gewoon lekker keto eten op de manier zoals je dat voor je cheatday ook deed.

Anderen lezen ook

💡Motiverende quotes
💡Het handvatten en motivatie pakket
💡Waar koop je alles?
💡Keto afkick symptomen

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form