Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Ziek zijn en keto eten

Heel vaak wordt er in Facebookgroepen gevraagd wat je het beste kunt eten als je ziek bent. Mag je dan keto blijven eten? Moet je perse eten als je geen trek hebt en niets je smaakt? “Mag” je dan afwijken van keto? Wat kun je nemen om symptomen te bestrijden of te verachten? In dit artikel ga ik je uitleggen wat je het beste kunt doen als je ziek bent en waarom.

Als je geen trek hebt

Ons lichaam is heel goed in aangeven wat het nodig heeft, wij zijn alleen vaak helaas niet zo goed in het luisteren naar ons lichaam… Als je ziek bent dan heb je vaak ook absoluut geen behoefte aan eten. Wanneer je dan toch koppig bent en jezelf dwingt om toch iets te eten, dan komt dit er vaak vrij snel ook weer uit. Dit is een overduidelijk signaal van je lichaam, luister hier alsjeblieft ook naar.

De reden dat bovenstaand gebeurt is omdat je lichaam op dat moment geen energie over heeft voor het verwerken van voedsel. Dat klinkt gek, want voeding geeft toch juist energie? Ja dat klopt, maar het kost je lichaam ook veel energie om die voeding om te zetten tot bruikbare energie en om af te breken wat er niet nodig is. Dat is energie die jouw lichaam op dat moment niet heeft, omdat het hard aan het werk is om de ziektekiemen af te weren en om weer te herstellen. Alle energie die niet noodzakelijk is voor andere processen wordt daaraan besteed, tot je weer op begint te knappen. Je zult ook merken dat je eetlust weer terug komt zodra je je minder beroert begint te voelen, dat is vaak één van de eerste dingen die weer terug komt. Dat is dus ook het moment om wederom naar je lichaam te luisteren en iets te gaan eten. Tot die tijd, zorg dat je ruim voldoende drinkt, het liefst water, thee en als het gaat wat sterke bouillon (om je elektrolyten op pijl te houden).

Wanneer je weer wat eetlust krijgt

Aangezien ketogeen eten veel minder belastend is voor je lichaam en juist goed is voor je immuunsysteem is het sterk aanbevolen om het ziek zijn niet als “excuus” te gebruiken om toch maar iets te eten. Blijf gewoon lekker ketogeen eten, je lichaam zal je dankbaar zijn! Je hoeft niet meteen hele maaltijden te eten, sterker nog, waarschijnlijk heb je hier ook totaal geen behoefte aan. Begin met iets kleins, kijk hoe dat valt en bekijk vanaf daar verder hoeveel je wilt eten. Luister wederom goed naar je lijf, die is namelijk heel goed in jou laten weten waar het behoefte aan heeft, als je maar besluit te luisteren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een beetje soep, wat keto crackers, een gekookt eitje, een handje ongebrande ongezouten noten, een beetje chiapudding, wat blokjes verse kokosnoot, een beetje Griekse yoghurt met wat rood fruit, wat schijfjes komkommer, etc… Kijk wat jou het meeste aanspreekt en neem daar een beetje van.

Gebruik je verstand en laat je geen dingen aanpraten

Vaak als mensen in Facebookgroepen vragen wat ze kunnen eten worden er veel reacties gegeven met dat je keto even los moet laten als je ziek bent, gewoon nemen waar je zin in hebt, ook als dit koolhydraatrijk is. Luister hier alsjeblieft niet naar en gebruik je verstand en logica. Je weet toch uit ervaring dat je je wanneer je niet ziek bent veel beter voelt door ketogeen te eten? Dan wil je daar toch juist voor kiezen op het moment dat je lichaam het zwaar heeft en je je niet goed voelt, want ik neem aan dat je zo snel als mogelijk weer fit wilt zijn toch?! En nogmaals, als je geen honger hebt, eet dan ook niet, je hebt het niet nodig op dat moment. Doordat je ketogeen eet ben je in een staat van ketose, waardoor jouw lichaamsvet goed gebruikt kan worden voor de benodigde energie. Jouw lichaam merkt namelijk geen verschil in energie halen uit lichaamsvet, of energie uit voeding. Daardoor is je lichaamsvet aanspreken zelfs gemakkelijker dan dat je het uit voeding haalt, want om het uit de voeding te halen moet er ook een hoop uit de voeding worden afgebroken en verteert worden.

Griep overvalt je, zorg dat je voorbereidt bent

Soms voel je het aankomen, maar meestal ben je van de één op de andere dag ziek. Als je goed ziek bent, dan zit je er natuurlijk niet op te wachten om in de keuken te gaan staan. Maar gelukkig zijn er zat mogelijkheden om standaard goed hierop voorbereid te zijn.

Vrijwel alle ketogeen crackers, broden en soepen zijn perfect in te vriezen. Zelf zorg ik er graag voor dat ik dat ook altijd in de vriezer heb liggen, zodat het alleen een kwestie is van opwarmen of eventueel even kort oppiepen in de oven. Het is een kleine moeite om dit in de vriezer te hebben liggen, maar je kan er zo dankbaar voor zijn dat je het hebt als het nodig is. Eieren, noten en zaden en heb ik altijd standaard in huis, dus die kun je ook zo pakken.

Met die basis dingen kun je goed vooruit op de dagen dat je het meest ziek bent. Zodra je weer wat meer begint op te knappen kun je waarschijnlijk al wel weer de energie vinden om even een boodschapje te doen (of vraag dit even aan een dierbare, die helpen je echt graag). Ook dan hoeft het niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn om goede voeding op je bord te krijgen. Houdt het nog even simpel tot je weer volledig jezelf bent, maak bijvoorbeeld een lekkere goed gevulde groenteomelet, daarbij kun je met gemak alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen en je hebt er weinig omkijken naar om te bereiden.

Keelpijn, hoesten en snotterig

De meeste middeltjes tegen keelpijn en hoesten bevatten veel suiker, of slechte zoetstoffen, waardoor je die beter niet kunt nemen. Maar gelukkig zijn er ook middeltjes die perfect werken, ze smaken alleen mogelijk wat minder lekker, maar daar kun je echt wel mee leven.

Keelpijn
Mijn beste remedie bij keelpijn is om een flinke tl zout op te lossen in water en hier mee te gorgelen. Het is absoluut niet lekker, maar het werkt echt geweldig! Je kunt dit zo vaak op een dag doen als je maar wilt, ik begin meestal met 3 keer per dag en pas dit indien nodig aan naar meer of minder. Tijm, kruidnagel en gember werken verzachtend, hier zou je dus een lekkere thee van kunnen trekken.

Hoesten en snotterig
Stomen helpt heel goed om het slijm los te maken, de druk op je longen te verminderen en weer vrijer te kunnen ademen. Je kunt aan het stoomwater een beetje etherische olie toevoegen, zoals eucalyptusdruppels of een beetje Thoco Tholin. Ook kun je gerust een neusspray gebruiken, daar zitten geen suikers in. Het meest natuurlijke is een zoutoplossing (ook wel baby neusspray genoemd), maar de versie voor volwassenen kan vanuit keto oogpunt gezien ook.
De Thoco tholin kun je ook net onder je neus aanbrengen om weer vrijer te ademen, of je kunt een beetje op een zakdoekje doen en deze regelmatig even onder je neus houden.

Overige medicatie

Paracetamol?
In paracetamol zit aardappelzetmeel, hierdoor is het dus niet geschikt als je clean keto wilt doen. Doe je niet aan clean keto maar kijk je alleen naar het aantal koolhydraten wat je op een dag binnenkrijgt? Dan zou je dit prima kunnen nemen om klachten te verzachten.

Aspirine
Niet te verwarren met paracetamol, dit is echt een ander product 😉. In deze tabletjes zit cellulosepoeder en maïszetmeel, hierdoor is het dus niet geschikt als je clean keto wilt doen. Doe je niet aan clean keto maar kijk je alleen naar het aantal koolhydraten wat je op een dag binnenkrijgt? Dan zou je dit prima kunnen nemen om klachten te verzachten.

Diclofenac
In de tabletten zit maïszetmeel, ook zit er (bij veel merken) cellulose in, hierdoor is het dus niet geschikt als je clean keto wilt doen. Doe je niet aan clean keto maar kijk je alleen naar het aantal koolhydraten wat je op een dag binnenkrijgt? Dan zou je dit prima kunnen nemen om klachten te verzachten.

Ibuprofen
Tabletten: in de tabletten zit vaak natriumcarboxymethylcellulose, methylhydroxypropylcellulose en microkristallijne cellulose, hierdoor is het dus niet geschikt als je clean keto wilt doen. Doe je niet aan clean keto maar kijk je alleen naar het aantal koolhydraten wat je op een dag binnenkrijgt? Dan zou je dit prima kunnen nemen om klachten te verzachten.
Capsules: in de capsules zit geen suiker, maar wel wordt voor het omhulsel vaak hypromellose gebruikt. Dat is een steeds populairder wordend alternatief voor omhulsels die zijn gemaakt van gelatine, dat van dierlijke oorsprong is of gluten, die uit granen wordt gewonnen. Wil je echt gegarandeerd clean keto eten, dan valt dit dus af als de hypromellose gemaakt is van granen, maar het is alsnog een veel betere keuze dan medicatie waar suiker aan is toegevoegd.

Antigrippine
Deze tabletjes bevatten ethylcellulose, croscarmellose en cellulose, hierdoor is het dus niet geschikt als je clean keto wilt doen. Doe je niet aan clean keto maar kijk je alleen naar het aantal koolhydraten wat je op een dag binnenkrijgt? Dan zou je dit prima kunnen nemen om klachten te verzachten.

Belangrijke noot!

Soms heb je toch echt bepaalde medicatie nodig, bijvoorbeeld bij het afweren van een infectie of door een andere oorzaak. Als een arts (of andere medische behandelaar) je aanraadt om medicatie te gebruiken die niet clean keto is, laat dan het advies van de medici leidend zijn. Je kunt aangeven en overleggen dat je clean keto eet en daardoor liever niet bepaalde medicatie neemt, maar er zijn altijd uitzonderingen waarbij het beter is om clean keto even los te laten i.v.m. benodigde medicatie. Je voeding buiten de medicatie om kan uiteraard gewoon ketogeen blijven.

Anderen lezen ook

💡Ziekenhuisopname en keto
💡Snelle keto gerechten
💡Keto boodschappenlijsten (om aan je verzorger mee te geven)
💡Wat eet je dan wel? (om aan je verzorger mee te geven)

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form