Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Goedkoop ketogeen eten

Regelmatig hoor ik de veronderstelling; Ketogeen eten kan ik niet doen… Ik heb een klein budget en dat is simpelweg te duur voor mij… Maar dan heb ik goed nieuws! Ketogeen eten hoeft helemaal niet duurder te zijn. Net zoals met “gewoon” eten, zijn er bij ketogeen eten ook heel veel low budget mogelijkheden.

Ketogeen eten draait om gezonde voedingsstoffen en de juiste verhoudingen tussen vet/koolhydraten/eiwit, maar dat hoeft dus helemaal niet te betekenen dat je deze producten extra duur hoeft te kopen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals wanneer je veel zoete baksels en dergelijke wilt maken, aangezien sommige producten, zoals erythritol wel duurder zijn dan suiker… Maar indien je er voor kiest om dit alleen met speciale gelegenheden te maken, dan kan je prima low budget keto eten!

Groenten en fruit

Keto recepten voor een Keto dieet

Ga naar de groenteboer
Wist je dat de groenteboer vaak veel goedkoper is dan de supermarkt? Veel mensen denken dat de groenteboer duurder is dan de supermarkt, omdat dit een speciaalzaak is. Maar in tegendeel juist! Doordat de groenteboer gespecialiseerd is in groenten en fruit wordt dit vaak veel groter ingekocht, waardoor ze het ook weer voor minder geld kunnen verkopen. Ook hebben ze vaak goeie leveranciers, wat tevens zorgt voor een goede kwaliteit, voor een mooi prijsje.

Heeft jouw dorp (of stad) nog een weekmarkt?
Op de markt kan je vaak goedkoop terecht voor groente en fruit. Zeker als je aan het einde van de dag gaat, dan zijn verse producten vaak voor hele kleine prijsjes mee te nemen. Het gaat dan vooral om producten die wat kleine beurze plekjes hebben of iets dergelijks, maar als je ze thuis in porties in de vriezer bewaard is daar helemaal niets mis mee!

Kies voor seizoengroenten en fruit, iedere groente en fruitsoort heeft een eigen seizoen waarin het op het best is. Maar dit zie je ook terug in de prijs. Bekijk dus even online welke groente en fruitsoorten in welke seizoenen op hun best zijn en neem hier wat meer van tijdens dit seizoen.

Heb je een grote tas vol met groenten en weet je niet wat daar allemaal mee te doen? Wat dacht je van een heerlijk stoofpotje of een verrukkelijke goed gevulde groentesoep? Of blancheer de groenten en bewaar ze in de vriezer.

Tip: Ook rijpe avocado’s kan je echt perfect in de vriezer bewaren! Snijd de avocado in blokjes of plakjes en bewaar in een ziplock-zakje in porties in de vriezer. Ideaal voor heerlijke chiapuddings en smoothies!

Het is goedkoper bij de boer

Keto recepten voor een Keto dieet

Vaak zijn producten zoals eieren, vlees en zuivel (denk aan kaas etc.) goedkoper bij de lokale boeren aan te schaffen. Je betaald namelijk ten slotte niet voor alle tussenstappen die genomen moeten worden, om jouw product vanaf de boerderij, naar in de winkel te krijgen. Veel boeren met hun eigen boerderij hebben een boerderijwinkeltje, waar zij dergelijke producten verkopen, dit is veel goedkoper dan bij de supermarkt, omdat er geen kosten in rekening gebracht hoeven te worden voor onder andere: Transport, opslag, supermarktpersoneel, etc..

Koop kaas in de vorm van een blok en rasp deze zelf, los van dat dit veel geld scheelt is het ook veel gezonder omdat er geen onnodige toevoegingen in zitten. Je kunt geraspte kaas echt perfect bewaren in een bakje of zakje in de vriezer, dan hoef je er alleen uit te pakken wat je op dat moment nodig hebt en blijft het langer houdbaar.

Besparen in de supermarkt

Keto recepten voor een Keto dieet

De meeste woonplaatsen hebben tegenwoordig meerdere supermarkten. Ikzelf houd altijd de aanbiedingen in de gaten. Is er ergens een goede aanbieding? Maak even dat extra ommetje (meteen goed voor je beweging 😉 ) en sla de aanbiedingen in.

Maak er ook een gewoonte van om, producten die je veel gebruikt, te vergelijken bij meerdere supermarkten. Het is natuurlijk veel makkelijker om al je boodschappen bij één winkel te halen, maar het kan je echt zo veel geld schelen als je het product haalt waar die het goedkoopste is.

Kijk ook eens of er bij jou in de buurt een Turkse supermarkt/slager is, daar zijn de producten vaak ook veel goedkoper en nog van een betere kwaliteit ook!

Specerijen en kruiden zijn natuurlijk in de supermarkt verkrijgbaar, maar zij zijn veel goedkoper te vinden! Vaak zijn er bij de toko voordelige (vaak ook grotere) verpakkingen te koop, wat veel voordeliger is.

Groenten en fruit zijn meestal goedkoper uit het vriesvak. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer biologische groenten ingevroren te vinden, die zelfs nog goedkoper zijn dan de niet biologische verse variant. Neem hier dus zeker een kijkje.

Noten zijn los goedkoper

Keto recepten voor een Keto dieet

Het is natuurlijk heel makkelijk, om een kant en klare notenmix te kopen. Maar het is door die extra luxe, wel ook meteen een stukje duurder. Koop je noten dus los en meng ze zelf door elkaar, bewaar de noten in een leuke pot. Zo ben je veel goedkoper uit dan wanneer je de al gemengde notenmix koopt.

Nog voordeliger
De lidl heeft bijna altijd een roulerende aanbieding van de verschillende soorten ongebrande ongezouten noten die zij in het assortiment hebben. Onder andere, walnoten, paranoten, amandelen. Als die in de aanbieding zijn haal ik altijd meerdere zakken, vervolgens maak ik daar zelf een notenmelange van door de verschillende soorten noten door elkaar te mengen en in een afgesloten pot te bewaren.

Ook de Aldi verkoopt tegenwoordig steeds meer producten die zeer geschikt zijn voor keto. Denk hierbij aan producten zoals, chiazaad, kokosmelk, cacaonibs, etc…

Extra bespaartips

Wanneer je een grote tas vol met groenten hebt gescoord, kook dan een dubbel portie en vries dit in of eet het restant de volgende dag als lunch. Dan heb je altijd een makkelijke gezonde maaltijd bij de hand, geen verspilling van producten en het scheelt ook nog eens in de kosten van het koken zelf (gas/elektra).

Kook met de groenten van dat seizoen, die zijn dan vaker in de aanbieding en ook nog eens op hun allerbest!

Houd regelmatig een kliekjesdag en maak daar eventueel een wedstrijdje van. Kijk aan de hand van wat je nog in huis hebt wat voor een heerlijke maaltijd je daar mee kan maken. Wie weet kom je wel met een creatie wat een nieuw lievelingsrecept wordt 😉

Ga voor de grootverpakkingen als die er zijn, dat scheelt in verhouding ook vaak vrij veel geld, zeker als het producten zijn die je vaak gebruikt!

Anderen lezen ook

💡Waar koop je alles
💡Ketogeen vervangers
💡Keto boodschappenlijsten

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form