Het verhaal van Nathalie

Keto recepten voor een Keto dieet
De strijd met de weegschaal en niet blij zijn met hoe je eruitziet, ik denk dat velen van ons dit zullen herkennen… Ik had dat ook. Gelukkig is dat tegenwoordig echt anders! Ik ben nog niet helemaal waar ik wil zijn, maar daar ga ik zeker wel komen! Graag deel ik met jullie mijn ervaringen. Ik hoop dat een ieder die dit leest er iets aan zal hebben, en zich niet alleen zal voelen in de strijd met je lijf.

Het was een traject van vallen en opstaan.

Niet tevreden zijn met hoe je eruitziet, maar geen idee hebben wat je kunt doen om dit te veranderen. Afvallen en gezonder worden, dat is het doel, maar hoe bereik je dat in hemelsnaam? Ik kwam in aanraking met Herbalife, dit zijn shakes, repen, proteïne chips, wafels, pannenkoeken en puddings die gericht zijn op gewichtsverlies (of beheersing). Volgens het Herbalife fitplan neem je (als je wilt afvallen) 2 shakes per dag (als ontbijt en lunch), je moet tussendoortjes eten en in de avond neem je een eigengemaakte warme maaltijd die hun bedacht hebben. Zo zou je volgens hun een uitgebalanceerd voedingspatroon hanteren waar je mee afvalt. Ik dacht dat dit het voor mij zou zijn! Vol goede moed begon ik met het volgen van het fitplan. Gewicht verliezen ging heel vlot. Het laagste gewicht dat ik hiermee heb bereikt was 53 kg. Wetende dat ik van rond de 70 kg kom was ik hier zo enorm blij mee. Maar mijn lichaam was hier absoluut niet blij mee.

Het maakte mijn lijf kapot…

Na bijna 1 jaar gebruik te hebben gemaakt van Herbalife begon mijn lichaam echt signalen te geven dat het niet goed ging. Terwijl mijn mind wel happy was met het cijfertje op de weegschaal. Ik viel ontzettend veel flauw op een dag, mijn bloeddruk was alarmerend laag, mijn hormonen waren uit balans (mijn maandstonden bleven uit), eten was een strijd en ik had problemen met mijn darmen.

Herbalife heeft voor alles supplementen en voor alles een oplossing. Dus ja ik nam extra vezelsupplementen voor mijn darmen. Ik had telkens harde stoelgang, kon moeilijk naar het groot toilet zonder die supplementen.

Ook was mijn energie ver te zoeken. En jawel daar had Herbalife ook een oplossing voor. Ze hadden pilletjes die je kon nemen om je een energie boost te geven. Van de dosis die Herbalife aanraadde (1 tablet) was ik net een opgefokt konijn. Dus nam ik een half tablet voor de hele dag. Dit heb ik later geleidelijk moeten afbouwen naar 1/4de van een tablet per dag. Als ik dat niet nam had ik enorm veel last van energiedips. En hierdoor verlangde mijn lichaam naar voeding om energie te krijgen en dus om wakker en alert te blijven. Achteraf gezien schrik ik ervan hoe erg ik de signalen van mijn lichaam heb genegeerd en wat ik allemaal deed om die signalen de mond te snoeren. Het is ook bizar om te beseffen hoe snel je lichaam verslaafd raakt aan “hulpmiddelen”, zo erg dat je binnen de korte keren niet meer zonder kunt.

Ook mentaal maakte het mij kapot

Als je in het fitplan van Herbalife stapt dan kom je in een soort online community terecht. Mijn telefoon stond niet stil. Tijdens zo’n marathon van 10 dagen was het echt een onderlinge wedstrijd om te zien wie het meest af kon vallen. Je moest iedere dag op de weegschaal staan, een foto nemen en het gewicht wat je die dag had in de groep plaatsen. Iedere dag werd een soort “winnaar van de dag” bekend gemaakt en werd die in de “bloemetjes” gezet. Op het einde van de 10 dagen werd er een top 3 gevormd. Ik werd slecht gezind bij het minste “grammetje” dat ik bij kwam. En die dag deed ik er dan alles aan om niet opnieuw bij te komen. Ik werd depressief ervan en geraakte in een neerwaartse spiraal. Ontzettend veel tranen heb ik gelaten!

Tegenwoordig heb ik de kennis dat het heel normaal is dat je gewicht schommelt. En dat het gewicht meer inhoudt (vocht, vet, spiermassa, botgestelsel,…). Toen wist ik dat niet en had ik het hier heel moeilijk mee.

Ik werd niet serieus genomen.

Toen ik mijn klachten aangaf bij mijn Herbalife coach en bij andere gebruikers van de producten werd ik niet serieus genomen. Ze lachten het weg en zeiden dat dit niet door de Herbalife producten kon komen. De steken/pijn die ik had in mijn onderrug zeiden ze dat het van mijn rug was, maar het waren mijn nieren die signalen gaf dat het niet oké was, dat mijn maandstonden uit bleven zeiden ze van ja dat is door het afvallen en dat dit wel terug zou normaliseren en dat flauw vallen zeiden ze van ja je bent misschien ziek en krijgt te weinig voeding binnen, dat waren de reacties die ik kreeg toen ik mijn klachten en zorgen aankaartte. Ik voelde mij totaal niet gehoord of serieus genomen. Helaas draait Herbalife puur om business, het gekende piramidesysteem. Op dat moment werd dat voor mij heel duidelijk. Het draait niet om mensen te helpen gezond en gelukkig te worden, het draait om geld.

En ondanks al die symptomen te hebben viel het nog steeds niet te binnen dat het door het fitplan van Herbalife kwam.

Wat mijn redding is geweest.

Mijn man en omgeving hadden me verwittigd dat het door de Herbalife producten kwam, maar ik wou niet luisteren. Na aandringen van mijn man ben ik in contact gekomen met specialisten die mij echt enorm hebben geholpen. De huisarts en de specialisten slaagden er wel in om tot me door te dringen. Ik werd serieus genomen en er werd gekeken wat er aan de hand was met mijn lichaam. Nu uiteraard had de huisarts me wel doorverwezen naar specialisten in het ziekenhuis omwille van het veel flauw vallen tijdens de dag. En het waren de specialisten die zeiden dat ze niet echt iets “abnormaal” vonden maar dat ik iets aan mijn lichaam deed van buitenaf en toen ben ik in tranen uitgebarsten en had ik toegegeven dat ik herbalife producten gebruikte.  Het werd al snel duidelijk dat het gebruik van de Herbalife producten inderdaad (zoals ze promoten) hielpen om af te vallen, maar dat ze ontzettend slecht waren voor mijn lijf. Ik moest er echt mee stoppen. Onder begeleiding van de specialisten ben ik ermee gestopt. Ik heb gedurende 2 weken afkickverschijnselen gehad… Het was enorm afzien, mijn lichaam heeft een lange tijd nodig gehad om terug te wennen aan voedingstoffen uit vaste normale voeding. Dankzij de begeleiding van de huisarts en diëtist zijn mijn hormonen terug in balans en blijft mijn bloeddruk stabiel. Ik voel mij veel gezonder. Ik ben wel nadat ik gestopt ben met Herbalife weer iets aangekomen, maar ik blijf nu al langere tijd stabiel tussen de 60 en 62 kilo. Het waren de specialisten die me echt met mijn voeten op de grond hebben gezet. Mijn partner was enorm blij dat ik eindelijk luisterde en dat ik hulp bij een diëtiste ben gaan zoeken. Ik kon dit niet op eigen houtje. Ook krijg ik sinds een aantal jaren begeleiding van een psycholoog waar ik heel veel baat bij heb.

Wat ik hoop

Uiteindelijk hoop ik dat ik, door mijn ervaringen te delen, andere mensen kan waarschuwen dat Herbalife niet zonder gevaar is. Terwijl men je echt probeert te brainwashen dat het wel goed is en dat het veilig is, dat er dokters en wetenschappers ermee bezig zijn en dat alles ook in een labo gedaan wordt. Ja dat is waar… Maar wel HUN eigen labo, HUN eigen dokters en wetenschappers die er handenvol geld aan verdienen. Er staan boordevol artikels online dat Herbalife alles behalve goed is, dat er zelfs rechtszaken tegen Herbalife zijn geweest, dat het een moderne sekte is enzovoort…. Ik zeg hiermee niet dat iedereen die Herbalife gebruikt dezelfde klachten zal ervaren als ik, maar wees alsjeblieft gewaarschuwd voor wat het met je lijf kan doen.

Het blijft een strijd.

Ik zou heel graag weer rond de 55kg willen wegen, maar ik weet niet of dit daadwerkelijk een goed streven is voor mij. Telkens als ik te veel afval en onder de 60 kilo kom geeft mijn lichaam namelijk signalen af dat het niet goed gaat (mijn bloeddruk zakt dan weer en ik krijg last van flauwtes). Misschien is dit puur het cijfer is waar ik zo gefocust op ben, en is mijn huidige gewicht het beste voor mijn lichaam. Ik sport ook gemiddeld 3x per week (cardio afwisselend met krachttraining). Dus ik weet op het moment eigenlijk niet of ik doel bereikt heb, of dat ik nog onderweg ben. Het is puur mijn mind denk ik die graag weer zo’n laag getal op de weegschaal wilt zien. Wel is mijn spiermassa heel goed aan het komen en mijn vet is aan het zakken. Mijn visceraal vet is 3.5 en mijn metabolische leeftijd is 27 (ik ben 34). Het is nu de bedoeling om mijn lichaam strakker te krijgen en mij niet meer te focussen op dat cijfertje. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe ik mijzelf zie.

Ik denk dat het menseigen is om naar jezelf te kritisch te zijn. Je bent eerder geneigd om te focussen op het negatieve, op waar je niet tevreden mee bent, dan om te kijken naar het positieve en te zien wat je allemaal bereikt hebt. Van de diëtiste heb ik de opdracht gekregen om iedere dag in de spiegel iets positiefs te zeggen of dat op te schrijven. Maar dat is nog best lastig om dit te doen met een oprecht gevoel. Eerlijk gezegd, als ik zelf terugkijk naar de foto’s van vroeger en van nu, dan schiet ik wel vol, het is echt wel een groot verschil waar ik zo enorm blij mee ben. Ik hoop dat ik dit meer kan gaan beseffen, en mijzelf wat positiever kan voelen over hoe ik nu ben. Het lastige is dat je lichaam vaak sneller gaat dan je gedachten, zelfbeeld en emoties, maar ik werk eraan! Ook hierbij krijg ik heel veel steun van mijn geweldige man en van de professionele begeleiding.

Mijn steun en toeverlaat.

Keto recepten voor een Keto dieet
Dankzij het aandringen van mijn man ben ik onder begeleiding komen te staan van een diëtist. Ik ben hen, maar vooral mijn man enorm dankbaar. Omdat hij mij ondanks alles blijft steunen en zelfs de maaltijd probeert aan te passen voor mij, zoals aardappelen te vervangen door knolselderij of bloemkool, rijst door bloemkool of broccolirijst, etc… Mijn man kookt namelijk graag, waarbij hij dus ook met liefde voor mij deze aanpassingen maakt en mij zo helpt om deze gezonde levensstijl vast te kunnen houden.

Geen diëten meer!

Dit is voor mij echt geen dieet, maar mijn levensstijl. Het is nog steeds niet gemakkelijk om het volledig naar keto krijgen. Het is bij mij meer KHB (koolhydraatbeperkt) geworden en daar is mijn lichaam happy mee. Ik zeur af en toe zoals bij vrienden, bij familie en in het weekend… maar tijdens de werkweek is het echt wel strak in het gareel. Mits ik niet alles laat wat ik vroeger wel deed lijdt mijn lichaam daar niet onder en herpakt die zich snel. En ja ik maak soms ook nog fouten qua KH waarden en ik zit er soms ook eens boven. Maar so what!? De volgende dag is een nieuwe dag! En langs de ene kant, je leeft maar 1 keer en zo strak in het gareel lopen, hé dat kan niemand. Zelfs ik niet.

Ik heb ook leren luisteren naar mijn maag en als die zegt genoeg, dan is het ook genoeg. En durf ik er toch eens over gaan, dan heb ik maagpijn. Maar zo leer je jouw lichaam ook kennen. Ik geef toe dat ik af en toe gewoon mee eet met het gezin en dus afwijk. Maar ik hou het allemaal binnen de beperken en hierdoor lijdt mijn lichaam er niet onder. Luisteren naar jouw lichaam is zo belangrijk. En al hetgeen dat ik doe, zoals het afvallen, is puur voor mezelf en voor niemand anders. Ik doe het om mij weer goed te voelen (en dat doe ik door deze levensstijl). Ik ben heel blij om terug maatje 38 en S/M te hebben, i.p.v. maat 42 en L/XL.

Het gevecht met de weegschaal en mijn gewicht zal denk ik altijd aanwezig blijven, maar ik ben zo blij dat ik bij deze levensstijl terecht ben gekomen en wat het mij allemaal heeft gebracht! Ik hoop dat als anderen die zich in een dergelijke situatie bevinden mijn openhartigheid lezen dat ze zichzelf erin kunnen vinden en dat ze weten dat ze niet alleen zijn. Ieder lichaam is anders, maar velen maken soortgelijke situaties mee. Weet dat je zeker niet alleen bent en dat het nooit hopeloos hoeft te zijn (ook al kan dat soms wel zo voelen).

Wil jij ook jouw verhaal delen? Neem dan zeker contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Zie andere succes verhalen