Etiketten lezen
Bij een ketogeen levensstijl draait alles om de juiste voeding. Maar hoe lees je nu de etiketten? Hoe weet je waar je allemaal naar moet kijken, zijn er ook trucjes om dit sneller te doen en wanneer weet je wat een goed product is? Je leert het allemaal in dit artikel!
Het is minder werk dan je denkt
Waarschijnlijk denk je bij het lezen van alle etiketten, pffff, dat is veel werk en ik snap er niets van….! Maar geen zorgen, wanneer je weet waar je op moet letten is dit echt een fluitje van een cent.
In het begin zal het je zeker wat extra tijd in de supermarkt gaan opleveren, maar je zal zien dat je er steeds sneller (en beter) in zal worden. Indien het eenmaal in je systeem zit dan weet je ook niet meer beter en zal je het niet als een hoop “gedoe” zien.
Waar kijk je als eerste naar?
Als eerste kijk je naar de voedingswaardentabel, hier kun je zien hoeveel gram er van elke soort voedingswaarde in zit. Let er wel op dat je kijkt naar de voedingswaarde per 100 gram. Het wordt namelijk ook vaak per portie aangegeven, dit geeft een vertekend beeld.
Koolhydraten
Op de voedingstabel kijk ik zelf altijd als eerst naar het aantal koolhydraten. Hiermee kan ik de inschatting maken of het de moeite waard is om verder te lezen.
Kijk hierbij ook naar het stukje “waarvan suikers”, dit is namelijk gekoppeld aan het aantal koolhydraten (aangezien koolhydraten suikers zijn). Ook kijk je hierbij naar het stukje “waarvan polyolen”. Die drie dingen bij elkaar geven namelijk het daadwerkelijk aanwezige aantal koolhydraten aan.
Polyolen kun je (deels) aftrekken van het aantal koolhydraten. Polyolen zijn namelijk zoetstoffen, die hebben een ander effect op de bloedsuikerspiegel, dan daadwerkelijke suiker. In dit artikel lees je alles over polyolen en het aftrekken daarvan.
De 5 gram regel
Op de één of andere manier is er bij velen ingeslopen dat er een “5 gram regel” bestaat bij een ketogeen levensstijl. Waar dit exact vandaan komt is niet bekend, maar heel veel mensen klampen zich hier vol overtuigd (hardnekkig) aan vast. Dit is geen hard feit!
Het kan zeker een handige indicator zijn voor de meest gebruikte producten, maar er zijn ook zo veel producten die perfect (met mate) in een ketogeen levensstijl passen, die echter veel hoger zijn in koolhydraten. Neem als voorbeeld kruiden & specerijen, deze liggen gemiddeld boven de 50 gram koolhydraten per 100 gram, maar gezien de oorsprong van het product (meestal groenten/planten/etc…) en de geringe hoeveelheid wat je daadwerkelijk binnenkrijgt, kun je deze heel goed gebruiken.
Maar hetzelfde geldt ook andersom. Zo kan het ook zijn dat er bijvoorbeeld minder dan 5 gram (op 100 gram) koolhydraten ergens in zit, maar dat er ingrediënten in zitten die niet geschikt zijn voor een keto/koolhydraatarme levensstijl, zoals suiker, zetmeel, tarwe, etc…
Gebruik bij het bepalen dus je gezond verstand! Kijk naar de oorsprong van het product (en de voedingswaarden daarvan), naar hoeveel je er daadwerkelijk van zal gebruiken per maaltijd en kijk naar de eventueel overige ingrediënten.
Vetten en eiwitten
Vervolgens kijk je naar het aantal vetten en eiwitten. Het liefst wil je dat er meer vet in zit dan eiwit, aangezien 70% van je voedingsbehoefte uit vet bestaat en maar 25% uit eiwit. Neem je een product wat heel hoog in eiwitten is, maar laag in vetten dan kan je dit alsnog prima gebruiken, maar zorg dan dat je er iets bij neemt wat meer vet bevat, om zo de juiste balans te houden.
Voldoen de voedingswaarden aan jouw criterium?
Dan is het belangrijk om ook te kijken naar de ingrediënten.
Je wilt namelijk graag zo veel mogelijk pure, echte voeding nuttigen en het liefst geen (of zo min mogelijk) ongezonde toevoegingen.
Voor mij hangt het af van de hoeveelheid die ik van een product ga gebruiken, met betrekking tot hoe “streng” ik hiermee ben, in de beoordeling geschikt/niet geschikt. Gebruik ik er bijvoorbeeld maar 1 tl van in een heel gerecht voor meerdere personen, dan vind ik het iets minder erg als er wel wat ongezondere ingrediënten (zoals bijvoorbeeld slechte oliën) in zitten. Maar gebruik ik het product in grotere hoeveelheden, dan wil ik dat het enkel uit goede en gezonde bestanddelen bestaat.
De ingrediënten staan in volgorde van hoeveelheid genoteerd op de verpakking.
Het product wat als eerste vermeld staat bij de ingrediënten zit er het meest van in, het product wat als laatste vermeld staat zit er het minst van in.
Vergelijk ook de verschillende merken die er zijn.
Per merk kan het soms, van hetzelfde soort product, enorm veel verschillen wat de voedingswaarden en eventuele toevoegingen zijn. Soms scheelt dit zelfs meer dan de helft in koolhydraten. Neem dus echt even de tijd en de moeite om de verschillende merken met elkaar te vergelijken. Het is het waard!
Belangrijk! Helaas gebeurt het nog wel eens dat producenten de samenstelling van hun product wijzigen, zonder dat dit duidelijk is aangegeven. Het is dus van belang om, elke keer voordat je een product koopt, ook al is het een product wat je veel gebruikt, goed het etiket te controleren. Want het zou zo zonde zijn, als je denkt dat je goed bezig bent, maar dit ongemerkt toch niet zo blijkt te zijn…
Doe het echt!
Nogmaals, ik kan mij echt voorstellen dat je denkt dat dit enorm veel tijd in beslag neemt tijdens het boodschappen doen en dat je hier helemaal niet op zit te wachten, of zelfs tegenop kan zien. Ik had dit ook voordat ik ermee begon.
In het begin is het even wennen en zal het wel wat meer tijd in beslag nemen, omdat je veel verschillende merken gaat vergelijken en nog een beetje zoekende bent in waar je allemaal op moet letten. Maar dit gaat vanzelf steeds sneller en makkelijker.
Indien je jezelf aanleert om dit standaard te doen, dan ben je na verloop van tijd, echt niet zo zeer extra tijd kwijt met het doen van de boodschappen en vlieg je door het scannen van de etiketten heen.
Anderen lezen ook
💡Macro’s berekenen en bijhouden
💡Keto boodschappenlijsten
💡De verschillende soorten keto