Terug naar overzicht
Over Xandra

Het verhaal van de start van Xandra’s Keto Kitchen

Mijn persoonlijke ontdekkingsreis naar ketogeen eten, mijn eerdere worsteling met overgewicht en hoe dit heeft geleid tot mijn passie voor mijn werk bij Xandra’s Keto Kitchen.

Het begon als een persoonlijke ontdekkingsreis naar een gezonder leven, een zoektocht die me zou leiden naar de wereld van ketogeen eten en uiteindelijk mijn passie voor Xandra’s Keto Kitchen. Mijn verhaal begint met een gevecht tegen overgewicht.

Tot mijn 18e levensjaar had ik een normaal postuur, maar langzaam begon mijn gewicht te klimmen, vooral toen ik van een actieve baan naar een kantoorbaan ging rond mijn 22e. Ik realiseerde me dat mijn lichaam de verkeerde kant op ging en schaamde me voor mijn postuur.

Keto recepten voor een Keto dieet
Ik op mijn zwaarst…

Ik probeerde van alles om af te vallen, van strikte diëten tot urenlang zwoegen in de sportschool. Maar niets leek te werken. De diëten waren smakeloos en ik had constant honger. De sportschool voelde als een straf, zonder de gewenste resultaten. Ik was wanhopig om een oplossing te vinden.

Ik probeerde echt van alles om af te kunnen vallen. Denk hierbij aan diverse diëten en bijna dagelijks meerdere uren mijzelf afbeulen in de sportschool, volgens de adviezen van een personal trainer. Ik noem het afbeulen, want ik had er echt totaal geen plezier in en moest mij er echt toe zetten om het te doen en om het vol te houden. De diëten die ik geprobeerd heb waren ook echt een kwestie van zelfdiscipline om het vol te houden. Het was namelijk behoorlijk smakeloos, maar ook had ik continu honger tijdens het volgen van diverse diëten. Ondanks de combinatie van diëten en sporten zag ik maar weinig verschil, zowel in de spiegel als op de weegschaal. Ik besloot om mijzelf niet meer verder te gaan martelen in de sportschool. Ik geloof heus wel dat bewegen echt goed voor je is, maar dit bleef echt als een straf voelen, wat niet eens het gewenste resultaat gaf. Maar ik was nog steeds echt niet blij met hoe ik was… dus ik bleef verder zoeken.

Ik werd via Facebook benaderd door een dame over Herbalife, dat is een shake die je 2 keer per dag neemt ter vervanging van de maaltijd, waarbij je daarbuiten gewoon normaal je avondmaaltijd en eventueel tussendoortjes kon nemen zoals je die gewend was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er sceptisch over was en niet zo goed wist of ik het moest geloven wat die dame mij allemaal vertelde over de werking van het product. Maar ik had al zo veel verschillende dingen geprobeerd dat ik het met mijn toenmalige man heb overlegd en zei dat ik dit graag nog wilde proberen, dit zou mijn laatste poging zijn. Mijn man stond er niet helemaal achter, maar hij wist hoe ongelukkig ik met mijzelf was en hoeveel ik al had geprobeerd zonder de gewenste resultaten, dus hij steunde mij wel in mijn besluit.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik positief verrast was nadat ik het product ging gebruiken, ik viel eindelijk daadwerkelijk af! Wat ik tegelijkertijd wel ook had veranderd was dat ik meer ging wandelen (in de pauzes op mijn werk en om van A naar B te komen in mijn vrije tijd). En ook had ik een mountainbike aangeschaft waarmee ik regelmatig flinke stukken ging fietsen om naar mijn paard te gaan die een paar dorpen verderop gestald stond. De kilo’s bleven zakken en ik begon eindelijk weer te genieten van mijn spiegelbeeld en mij trots te voelen over hoe ik eruit begon te zien.

Ik nam het product niet als shake, maar verdeelde het vaak door een schaaltje yoghurt heen gecombineerd met wat fruit. Ik wilde namelijk wel het idee hebben dat ik echt iets aan het eten was als maaltijd. Maar nadat ik de Herbalife producten een tijdje gebruikte merkte ik dat mijn energie begon af te nemen. Ook merkte ik dat ik na het eten goed gevuld was, maar dat ik vrij snel weer snaaitrek begon te krijgen. Het was dus tijd om mij verder te gaan verdiepen in voeding en wat nu echt gezond voor je is. Ik wilde niet alleen weten wat er werd aanbevolen, ik wilde weten waarom. Waarom zouden bepaalde dingen juist wel goed voor je zijn, en zaten daar ook nadelen aan? Of waarom zouden bepaalde dingen juist slecht voor je zijn? Ik wilde weten wat het precies met en voor je lichaam deed, zodat ik zelf kon gaan beslissen of ik het een gezonde keuze zou vinden die mij kon helpen om mijn doelen te bereiken.

Ik heb daarmee ontzettend veel geleerd over de effecten van voeding, waarmee ik zonder dat ik wist dat het zo heette een koolhydraatbeperkt voedingspatroon had aangenomen. Naarmate ik daar steeds meer onderzoek naar deed, naar de effecten van voeding, kwam ik een keer het woord ketogeen dieet tegen. Dat trok mijn interesse en daar wilde ik meer over weten. In 1 ruk las ik een overload aan informatie. Ik vond het wel lastig, want er wordt op het internet veel tegenstrijdige informatie gegeven. Ik bleef maar lezen en lezen, totdat ik mijn eigen weg kon vinden in de vele informatie. Ik besloot dat ik het zeker wel wilde proberen, ketogeen eten, omdat ik benieuwd was naar de effecten ervan. Alle berichten die ik las waren namelijk zo positief, dat moest en zou ik zelf ervaren, want ik was er vrij sceptisch over moet ik je eerlijk zeggen.

De bedoeling was om het aantal dagelijkse koolhydraten geleidelijk af te gaan bouwen en om op die manier langzaam naar ketogeen eten toe te werken. Maar de uitvoering ging echter iets anders… Ik ben uiteindelijk namelijk echt van de één op de andere dag rigoureus overgestapt, omdat ik zo gedreven bezig was met het vermijden van koolhydraten dat ik aan het einde van de dag besefte dat dit al volledig ketogeen was. En wat denk je, vanaf de eerste dag voelde ik mij direct zo goed, ik was echt verbluft. Dit ging ik dus langer uitproberen!

De weken gingen voorbij en mijn laatste overtollige kilo’s waar ik zo graag vanaf wilde vlogen eraf. Ik barstte echt van de energie en zat zo lekker in mijn vel, ik vond het echt bizar!
Keto recepten voor een Keto dieet
Ik wist al wel dat voeding heel krachtig was, maar dat het zo’n groot verschil kon maken, had ik dat maar eerder geweten! Vol enthousiasme ging ik verder met het keto voedingsadvies. Ik bleef mij verder verdiepen in alle informatie die ik er maar over kon vinden. Op dat moment was ik nog niet echt een ster in de keuken. Ik heb koken ook nooit leuk gevonden, maar ik merkte dat ik er met mijn nieuwe kennis over voeding steeds meer plezier in kreeg. Ik ging ook heel anders tegen maaltijden aankijken. Het was voor mij mentaal gezien niet meer alleen iets wat noodzakelijk was en wat ook lekker kon zijn, het was een bewust moment om mijn lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen dat het nodig had. Ik vond er een uitdaging in om doormiddel van voeding zo goed mogelijk voor mijn lichaam te willen gaan zorgen. En dit alles terwijl de kilo’s eraf bleven gaan, ik meer en meer energie kreeg en ik echt lekker at, zonder honger. Wauw!

Toen ik eenmaal overtuigd was dat ketogeen eten echt mijn nieuwe levensstijl zou blijven merkte ik dat ik bepaalde dingen die ik vroeger graag at wel begon te missen. Dit waren gerechten die ik voorheen vaak op mijn menu had staan, maar die voor keto veel te hoog waren in koolhydraten. De koolhydraten wilde ik echt niet meer, maar de smaak en het gevoel van voldoening van de gerechten wilde ik maar wat graag weer op mijn menu kunnen zetten. Dus ik werd creatief in de keuken, iets wat ik nog nooit eerder ervaren had. Ik ging nadenken over manieren om de koolhydraatrijke gerechten om te kunnen toveren naar een keto variant, waarbij ik dezelfde bevrediging wilde hebben van het eindresultaat van het gerecht.

Ik ontdekte dat ik hier best goed in was en maakte echt verrukkelijke dingen. Dingen die ik bij veel standaard keto recepten die je overal online vind niet was tegengekomen. Ik was inmiddels lid van meerdere Facebookgroepen die gericht waren op ketogeen eten, dus ik besloot om de door mij gecreëerde recepten te delen in die groepen. Want dit was zo lekker en leuk, dat wilde ik delen met iedereen die ook ketogeen wilde eten. De reacties die daar op kwamen had ik echt niet verwacht. Mensen waren zo laaiend enthousiast! Naarmate ik meer en meer recepten deelde kreeg ik van steeds meer mensen de vraag of ik niet een eigen kookboek wilde gaan uitbrengen, want ze waren zo enthousiast. Hoe tof is dat?!

Ik voelde mij gevleid, maar ik zag dat niet als iets wat snel zou gaan gebeuren. Ik was gewoon in loondienst, waar ik al druk genoeg mee was. En bovendien, wat wist ik nou van het maken en uitgeven van een kookboek? Maar naarmate de tijd verstrekte begon het helpen van mensen bij een ketogeen levensstijl steeds meer te kriebelen. Ik zag namelijk op websites en Facebookgroepen echt zo veel verkeerde informatie voorbij komen… Dat vond ik echt ontzettend zonde, want mensen geloven dat wat ze lezen klopt en maken zo, zonder dat ze het door hebben, echt fouten die hun doelen (afvallen of voor gezondheidsredenen) in de weg konden staan. Dus toen begon het, ik besloot dat ik een website wilde. Hoe graag ik andere mensen namelijk ook help, het was geen doen om heel veel terugkerende vragen en onderwerpen iedere keer als los antwoord te moeten schrijven en geven. Op een website kon je mooi alles bundelen en mensen simpel een link geven als ze iets specifieks vroegen. Maar ook was dit een mooie manier voor mensen die meer over keto wilde leren zonder dat daar een specifieke vraag en antwoord voor nodig was. Mensen konden zelf browsen tussen alle artikelen. Ook kon ik daar mooi de door mij gecreëerde recepten op plaatsen, zodat anderen die ook makkelijk konden vinden en maken.

Een website maken had ik nog nooit gedaan, ik had geen idee hoe ik dat aan moest pakken. Maar gelukkig had ik 2 geweldige vrienden waarvan 1 van hen een ICT opleiding en achtergrond had. Hij en zijn partner wilde mij graag helpen door een website voor mij te bouwen en mij uit te leggen hoe ik deze zelf kon invullen. Toen was het officiële begin van mijn bedrijf een feit. Alleen wist ik dat zelf toen nog niet ;-). Ik had nooit verwacht dat dit begin zou gaan leiden tot een eigen bedrijf, waarbij ik zelfs niet meer in loondienst zou werken, maar mij volledig zou gaan kunnen bezig houden met alles omtrent ketogene voeding.

Ik haalde veel energie uit het helpen van mensen met de kennis die ik zelf had opgedaan, ik vond het echt onwijs leuk om te doen. Ik bleef ook druk bezig met het maken van nieuwe gerechten, en met het delen van de recepten hiervan. Ondertussen bleef ik vaak van mensen de vraag (of zelfs het advies) krijgen om een eigen kookboek uit te gaan brengen. Deze gedachte bleef wel door mijn hoofd spoken en was iets wat ik serieus aan het overwegen was. Ik had nog steeds geen idee hoe, maar ik besloot dat ik dit wel wilde gaan doen. Dus ik zou beginnen met het bundelen van alle recepten die ik inmiddels zelf gecreëerd had en ik ging kijken naar de opties om dit te kunnen omtoveren tot een boek.

Inmiddels kwam ik helaas in de ziektewet te zitten wegens een vervelende nekhernia die heel veel spierklachten met zich meebracht. Mocht je hier meer over willen lezen, klik dan hier. Door deze klachten was ik helaas niet meer in staat om mijn toenmalige baan uit te kunnen voeren. Ik stond dus voor een keuze, op zoek gaan naar een andere baan, of een spannende stap nemen en volledig aan mijn eigen bedrijf te gaan werken, in de hoop dat ik hier voldoende inkomsten mee zou kunnen genereren om niet meer terug in loondienst te hoeven gaan. Dit was extra spannend, want ik had op dat moment nog helemaal niets met mijn bedrijf om daadwerkelijk inkomsten te kunnen genereren. Ik had geen verkoopproducten, alles wat ik aanbood was volledig gratis. *Slik* Het was dankzij mijn broer Louis dat ik dit spannende pad ben ingeslagen. Ik had namelijk genoeg spaargeld om mijzelf een jaar lang te kunnen onderhouden, na dat jaar kon ik altijd opzoek gaan naar een andere baan, mocht het niet van de grond willen komen. Mijn broer Louis heeft mij doormiddel van de juiste vragen te stellen geholpen met deze keuze. En kijk mij nu eens! In 2019 ben ik uit loondienst getreden, en ik heb er geen moment spijt van gehad!

Het begon dus met het afmaken van een eigen kookboek, dat zou mijn eerste “verdienmodel” gaan worden. Maar hoe doe je dat als je dat nog nooit gedaan hebt? Ik ben via google heel veel gaan zoeken. Dat was geen leuk proces… Alle uitgevers waar ik bij terecht kwam hadden of geen interesse, of ze vroegen er zo veel geld per verkoop van dat je er als maker van het kookboek bijna niets aan over zou houden. Dus ik besloot het wel zelf te gaan doen! Heel knullig begon ik met het drukken van mijn eigen boek bij een online bedrijf waar je zelf boeken kon samenstellen en kon laten drukken. Ik had vrijwel geen startkapitaal, dus ik begon met maar 100 boeken, ik had tenslotte ook geen idee of ik die boeken verkocht ging krijgen. Maar het was een succes! Een groot deel van de boeken werd verkocht en daar was ruimte door ontstaan om het door een echte drukkerij te laten drukken, ik maakte nog steeds zelf de lay-out en opbouw, maar hun waren een officieel drukbedrijf die een betere kwaliteit boeken kon leveren. We bestelde hier 1000 stuks van, want we hadden er vertrouwen in dat het zou gaan lopen. Het restant van de eerste druk die over was hebben we in een mega uitverkoop gegooid, waarbij de volledige opbrengst naar een goed doel is gegaan. Meer daarover kun je lezen als je je aanmeld voor onze gratis mailbox surprise, daar wordt dit verhaal namelijk per mail gedeeld.

Na het jaar dat ik mijn spaargeld gebruikt heb om van te leven kwamen er nog niet genoeg inkomsten uit mijn bedrijf om het financieel te redden. Maar dankzij mijn geweldige broers en zusje kan ik tot op heden nog steeds volledig al mijn energie en aandacht aan Xandra’s Keto Kitchen besteden. Hun helpen mij namelijk financieel waar dat nodig is, zodat ik mijn passie kan blijven uitvoeren en zodat ik heel veel mensen kan helpen naar een gezondere en gelukkiger leven. Het bedrijf loopt zeker goed, maar met alle “verborgen” kosten die bij een eigen bedrijf komen kijken is het nog niet op een punt dat er nadat alle kosten betaald zijn voldoende overblijft voor mijzelf om een volledig salaris eruit te kunnen halen. Maar dankzij de steun van mijn familie kan ik door blijven gaan, want wij zij er van overtuigd dat dit het juiste pad is om te bewandelen.

Inmiddels heb ik niet 1, maar zelfs 4 kookboeken uitgebracht. En de 5e is nu op het moment van schrijven in de maak. Hoe gaaf is dat?! En dat is nog niet alles, we zijn inmiddels bij Xandra’s Keto Kitchen een echt team geworden, waarbij we momenteel al met 8 mensen vol enthousiasme onze tijd en kennis inzetten om andere mensen te helpen gezonder te worden, terwijl ze toch lekker kunnen blijven eten en zich geweldig kunnen voelen. Ik voel mij echt gezegend met het team wat we hebben en de gave reacties van alle mensen die wij al hebben kunnen helpen. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons nog meer gaat brengen!

Blijf jij ons meevolgen op deze reis?

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form