Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

De waarheid achter koolhydraatarme/keto producten

Een veelgemaakte valkuil

Steeds meer webshops verkopen prachtige kant-en-klare bakmixen waar je slechts enkele ingrediënten aan toe hoeft te voegen om vervolgens in een handomdraai de meest schitterende ketogene of koolhydraatarme broden te kunnen maken. Dit klinkt voor veel mensen als muziek in de oren en de bakmixen vliegen de winkel uit. Bij de beschrijvingen staat vaak ook dikgedrukt dat de bakmix geschikt is voor een ketogeen en/of koolhydraatarm dieet, maar is dat wel echt zo? Helaas is het antwoord hierop nee… En hetzelfde geldt helaas voor die verleidelijke keto candybars, maaltijdrepen, shakes, etc…

Het is een marketingtrucje

Keto recepten voor een Keto dieet

Koolhydraatarm en ketogeen eten worden steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Het is ten slotte veel beter voor je lichaam. Maar helaas gaat de groei van de populariteit ook gepaard met misbruik. Bedrijven zien namelijk de verkooppotentie als ze vermelden dat iets ketogeen of koolhydraatarm is, omdat dit een snel groeiende markt is waar veel vraag naar is. Het probleem is echter dat de termen ‘ketogeen’ of ‘koolhydraatarm’ geen beschermde titels zijn. Iedereen kan en mag deze termen dus zomaar ergens aan toevoegen, zelfs als het helemaal niet klopt, zolang er maar minder koolhydraten in zitten dan in reguliere versies. Ter verduidelijking, als een brood bijvoorbeeld 5% minder koolhydraten bevat dan normale broden uit de supermarkt, mag het al als koolhydraatarm worden bestempeld. Dat is toch van de gekke?

Maar daar houdt het niet op. Zelfs als een brood per sneetje bijvoorbeeld maar 1,8 gram koolhydraten bevat, betekent dat nog niet automatisch dat het product geschikt is voor de naam koolhydraatarm of ketogeen. Koolhydraatarm of ketogeen eten gaat namelijk om veel meer dan alleen het netto aantal koolhydraten. Het draait erom dat je bij deze levensstijl geen producten eet die een grote invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Zodra er tarweproducten, glucosestroop, gerstemout, gluten, lupine, zetmeel, maïsproducten of andere koolhydraatrijke ingrediënten in zitten, is het eigenlijk niet geschikt voor een koolhydraatarme of ketogene levensstijl. Maar helaas wordt het wel zo verkocht.

Helaas ook zo bij de “koolhydraatarme” wraps

Keto recepten voor een Keto dieet

Hoe vaak zie ik in onze Facebookgroep niet voorbij komen dat mensen helemaal blij zijn met de koolhydraatarme wraps die ze kant-en-klaar kunnen kopen… Telkens weer verbaas ik me erover hoeveel dit product wordt gebruikt door mensen die er echt van overtuigd zijn dat deze producten 100% passend zijn voor hun gezonde levensstijl. Nadat ik uitleg dat deze producten (ondanks dat ze echt laag zijn in koolhydraten) niet de beste keuze zijn vanwege ingrediënten die echt niet geschikt zijn, schrikken mensen hiervan. Ik begrijp volledig dat mensen vertrouwen op de woorden op de verpakking, echt waar. Maar het is zo frustrerend om te zien hoeveel mensen op het verkeerde spoor worden gezet, terwijl het die bedrijven puur draait om het verdienen van veel geld. Dat het ten koste gaat van de gezondheid van mensen en hun gezonde levensstijl aantast, lijken de bedrijven niet te deren…

Gelukkig heb ik ook goed nieuws! Wist je namelijk dat het ook mega simpel is om zelf volledig keto/koolhydraatarme wraps te maken? Wij van Xandra’s Keto Kitchen hebben niet 1, niet 2, maar zelfs 3 verrukkelijke wrap recepten. Ze zijn makkelijk om te maken en onwijs lekker en veelzijdig! De recepten vind je in onze kookboeken.

Hoe je deze valkuil kunt voorkomen

Zoals ik eerder al aangaf, begrijp ik volledig dat veel mensen ervan uitgaan dat de claims die op of bij producten worden gemaakt kloppen. Maar trap hier alsjeblieft niet zomaar in. Gebruik je gezond verstand en bekijk altijd de ingrediëntenlijst. Zie je hier een van de eerder genoemde ingrediënten bij staan? Dan zijn ze per definitie niet geschikt. Geen discussie of twijfel, gewoon nee, niet geschikt. De enige uitzondering hierop is als je echt alleen kijkt naar het aantal koolhydraten dat je per dag eet en het je niet uitmaakt hoe gezond de bronnen van de koolhydraten zijn en wat het effect is op je bloedsuikerspiegel (en dus ook je insulineaanmaak), want als je echt alleen kijkt naar het netto aantal koolhydraten, dan zouden ze hierin kunnen passen. Maar laten we eerlijk zijn, met alle aanpassingen die je hebt gemaakt voor jouw gezonde levensstijl, wil je toch het liefst alle mogelijke voordelen ervan behalen? Dat bereik je niet door alleen te kijken naar het netto aantal koolhydraten op een dag. Dat bereik je door ook te kiezen voor pure en gezonde producten die volledig aansluiten bij deze levensstijl. Twijfel je over bepaalde ingrediënten? Je mag altijd al je vragen stellen in onze Facebookgroep. Zowel wij van het beheer als alle andere leden kijken graag met je mee.

Het kan zo puur en zo makkelijk zijn

Keto recepten voor een Keto dieet

Veel mensen geven aan dat ze voor de broodmixen kiezen omdat het simpel en snel is. Maar zal ik je een geheimpje vertellen? Je eigen 100% geschikte ketogeen of koolhydraatarm brood maken is echt zo ontzettend simpel en snel! In ongeveer 5 minuten tijd kun je het walnotenbrood wat je hierboven ziet al in de oven hebben staan. De oven doet de rest voor je! Ja, je moet zelf de ingrediënten afwegen, maar wees eens eerlijk, daar ben je geen uren mee kwijt toch? En vind je het echt het geld waard om een dure mix te kopen? Want het kost je ook nog eens veel meer geld dan wanneer je zelf de mix samenstelt van echt pure ingrediënten zonder zooi.

Heb je geen zin om dit iedere keer te moeten doen? Zet dan je eigengemaakte mixen klaar. In een kwartier tijd kun je al zeker 5 mixen voor jezelf bereiden. Zet ze weg in afgesloten bakjes of zakjes en ze staan klaar om zo gepakt te kunnen worden.

Het recept van het walnotenbrood vind je, samen met een hoop andere verrukkelijke recepten, in Hét ultieme ketogeen kookboek. Maar als je je aanmeldt voor de gratis mailbox surprise, ontvang je onder andere dit recept volledig gratis en binnen enkele minuten in jouw mailbox. Waar wacht je nog op?

Anderen lezen ook

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form