Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Haaruitval door keto

Een vraag die veel voorkomt is of ketogeen eten de oorzaak kan zijn van spontaan haarverlies of dunner wordend haar. In dit artikel ga ik uitgebreid toelichting geven op die vraag, want het is niet een simpel ja of nee antwoord.

De oorzaken

Haaruitval kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen komen door jouw recente switch naar een ketogeen voedingspatroon, waarbij het aan je daadwerkelijke voeding kan liggen. Maar het kan ook komen door de positieve gevolgen van keto zoals afvallen. Daarom gaan we punt voor punt de meest voorkomende oorzaken van haaruitval toelichten, waarbij jij voor jezelf kunt kijken wat voor jou de meest voor de hand liggende oorzaak kan zijn.

Een tekort aan voedingsstoffen

Keto recepten voor een Keto dieet

Aan veel producten die kant en klaar in de winkel te koop zijn worden extra voedingsstoffen (vitamines en mineralen) toegevoegd. Wanneer je ketogeen eet dan eet je natuurlijk liever geen bewerkte producten omdat deze vaak erg rijk zijn aan koolhydraten, ongezonde vetten bevatten en er vaak een hoop andere “troep” in zit. Het is zeer goed mogelijk om alle benodigde voedingsstoffen uit pure onbewerkte voeding te halen, maar hiervoor moet je wel zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt. Groenten zijn bij een ketogeen levensstijl de hoofdbron van vitamines, mineralen en vezels. Dit is iets waar veel mensen die net beginnen met keto niet voldoende bij stilstaan. Het advies is om gemiddeld rond de 400-500 gram groenten per dag te eten, je kiest hiervoor voor groenten die laag zijn in koolhydraten. Welke groenten dit zijn, dat lees je hier.

De vitamines en mineralen die de grootste invloed hebben op je gezondheid van je haar zijn vitamine A, diverse B vitamines, vitamine D, vitamine E, ijzer en zink.

Vitamine A

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, waaronder celgroei, immuunsysteem, gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid. De relatie tussen vitamine A en haaruitval ontstaat wanneer er sprake is van een overmatige inname, wat kan leiden tot bepaalde nadelige effecten op het haar. Zoals je kunt zien hoeft het dus niet perse altijd om een gebrek te gaan, maar kan een overdosis ook problemen geven.

Het menselijk lichaam heeft vitamine A nodig voor de ontwikkeling en vernieuwing van cellen, inclusief die van de haarfollikels. Echter, wanneer de inname van vitamine A de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijdt, kan dit leiden tot hypervitaminose A, een aandoening waarbij er te veel vitamine A in het lichaam aanwezig is.

Hypervitaminose A kan haaruitval veroorzaken als gevolg van de schadelijke effecten op de haarzakjes. Het teveel aan vitamine A kan de haarfollikels verzwakken en hun normale groeicyclus verstoren. Dit kan leiden tot dunner wordend haar en haaruitval.

Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de inname van vitamine A en een gebalanceerd dieet te handhaven. Hoewel vitamine A essentieel is, is meer niet altijd beter. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A verschilt per leeftijd en geslacht, en het is raadzaam om deze richtlijnen te volgen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Het bewustzijn van vitamine A-niveaus is vooral relevant voor mensen die supplementen gebruiken, omdat het gemakkelijk is om te veel van deze vitamine binnen te krijgen als gevolg van supplementen in combinatie met een voeding die al voldoende vitamine A bevat.

Vitamine A komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A:

Dierlijke bronnen:

 1. Lever: Lever van dieren, zoals kippenlever, kalkoenlever en rundlever, is een van de rijkste bronnen van vitamine A.
 2. Vette vis: Zalm, makreel, tonijn en andere vette vissoorten bevatten vitamine A, vooral in de vorm van retinol.
 3. Eieren: Eieren, vooral de dooiers, bevatten vitamine A, zij het in kleinere hoeveelheden.
 4. Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bevatten vitamine A. Let op dat sommige zuivelproducten, zoals volle melk en volle yoghurt, doorgaans meer vitamine A bevatten dan magere varianten.

Plantaardige bronnen:

 1. Donkergroene bladgroenten: Spinazie, boerenkool, snijbiet en andere donkergroene bladgroenten bevatten carotenoïden, waarvan sommige in het lichaam kunnen worden omgezet in vitamine A.
 2. Oranje en gele groenten: Zoete aardappelen, wortels, pompoenen en butternut squash zijn rijk aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A.
  (Zoete aardappel is niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl, wortel is in beperkte mate geschikt voor ketogeen en koolhydraatarm.)
 3. Fruit: Mango’s, cantaloupe, abrikozen en watermeloen bevatten bètacaroteen.
  (Deze fruitsoorten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 4. Peulvruchten: Zoals erwten en rode linzen, kunnen ook bijdragen aan de inname van vitamine A.
  (Peulvruchten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 5. Noten en zaden: Vooral pistachenoten en pompoenpitten bevatten vitamine A.
  (Pistachenoten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)

 

Het consumeren van een gevarieerd dieet met een scala aan gekleurde groenten en fruit, evenals het opnemen van gezonde dierlijke eiwitten, kan helpen om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Onthoud dat bètacaroteen, dat veel voorkomt in plantaardige bronnen, in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Een gevarieerd dieet draagt bij aan een optimale inname van voedingsstoffen en ondersteunt de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van de huid en het haar.

B-vitaminen

Biotine (Vitamine B7) en Haarproductie
Biotine, ook wel bekend als vitamine B7 of vitamine H, is een wateroplosbare B-vitamine die een cruciale rol speelt bij het behoud van gezonde haarzakjes. Een van de opvallende functies van biotine is de betrokkenheid bij de productie van keratine, het structurele eiwit dat het hoofdbestanddeel van het haar vormt.

Keratine: De Sleutel tot Sterk Haar
Keratine is essentieel voor de structuur en kracht van het haar. Het vormt de beschermende laag rondom de haarstrengen en draagt bij aan hun elasticiteit en glans. Biotine fungeert als een co-enzym in het keratinisatieproces, waarbij keratine wordt aangemaakt, wat de algehele gezondheid en vitaliteit van het haar bevordert.

Biotinetekort en Haarproblemen
Een tekort aan biotine kan leiden tot verschillende haarproblemen, waaronder broos haar en haaruitval. Aangezien biotine een cruciale rol speelt bij de keratineproductie, kan een gebrek aan deze vitamine de structuur van het haar verzwakken, resulterend in dunner wordend haar en verlies van haardichtheid.

Voedingsbronnen van Biotine
Om voldoende biotine binnen te krijgen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan deze vitamine.

Hier zijn enkele voedingsbronnen die rijk zijn aan biotine:

 1. Eieren: Eieren, vooral de dooiers, zijn een uitstekende bron van biotine.
 2. Noten en zaden: Amandelen, pinda’s, zonnebloempitten en walnoten bevatten aanzienlijke hoeveelheden biotine.
  (Pinda’s zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 3. Peulvruchten: Bonen, erwten en linzen zijn goede plantaardige bronnen van biotine.
  (Peulvruchten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 4. Sojaproducten: Tofu en sojamelk kunnen bijdragen aan de biotine-inname.
 5. Vis: Zalm, tonijn en sardines behoren tot de vette vissoorten die biotine bevatten.
 6. Vlees: Rundvlees, varkensvlees, kip en orgaanvlees zoals lever zijn rijke bronnen van biotine.
 7. Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bevatten matige hoeveelheden biotine.
 8. Groenten: Bloemkool, zoete aardappelen, champignons en spinazie bevatten biotine, zij het in kleinere hoeveelheden.
  (Zoete aardappel is niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij verschillende fysiologische processen in het lichaam. De vitamine staat vooral bekend om haar rol bij de opname van calcium en fosfor in de darmen, wat essentieel is voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Vitamine D (ook wel bekend als de zonnevitamine) speelt ook een rol bij de haargezondheid, en een tekort aan deze vitamine kan mogelijk haarproblemen veroorzaken, hoewel de relatie complex is en niet volledig begrepen. Hier zijn enkele manieren waarop vitamine D verband houdt met haaruitval:

Haarfollikelgezondheid:
Vitamine D is betrokken bij de regulering van celgroei en differentiatie, wat van invloed is op de gezondheid van haarfollikels. Een gezonde haarfollikel is essentieel voor de groei en het behoud van gezond haar.

Immuunregulatie:
Vitamine D heeft invloed op het immuunsysteem, en een onevenwichtige immuunrespons kan leiden tot haaruitval, vooral in gevallen van auto-immuunziekten zoals alopecia areata.

Hormonale balans:
Vitamine D kan indirect de hormonale balans beïnvloeden, en hormonale factoren spelen een rol bij haaruitval. Er zijn aanwijzingen dat vitamine D invloed heeft op hormonen zoals insuline en geslachtshormonen.

Ontstekingsremmende eigenschappen:
Vitamine D heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en ontstekingen kunnen haarverlies veroorzaken. Een tekort aan vitamine D kan de ontstekingsreacties in het lichaam verhogen.

Sebaceous Glanden:
Vitamine D is ook betrokken bij de regulatie van de talgklieren op de hoofdhuid, die de haarfollikels hydrateren en beschermen. Onvoldoende vitamine D kan de balans van talg op de hoofdhuid verstoren.

Bloedtoevoer naar de haarzakjes:
Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van bloedvaten, en een goede bloedtoevoer naar de haarzakjes is belangrijk voor de haargroei. Een tekort aan vitamine D kan de bloedtoevoer naar de haarzakjes verminderen.

Vitamine D wordt niet in grote hoeveelheden aangetroffen in veel voedingsmiddelen, maar hier zijn enkele bronnen die rijk zijn aan vitamine D:

 1. Vette vis: Vette vissoorten zoals zalm, makreel, tonijn, sardines en forel zijn uitstekende bronnen van vitamine D.
 2. Lever: Lever van dieren, zoals kippenlever en rundlever, bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine D.
 3. Eidooiers: Eigeel bevat vitamine D. Het is belangrijk op te merken dat de vitamine D in eigeel voornamelijk in de vorm van vitamine D3 (cholecalciferol) voorkomt.
 4. Zuivelproducten: Sommige zuivelproducten zijn verrijkt met vitamine D. Controleer het etiket op melk, yoghurt en kaas om te zien of ze zijn verrijkt.
 5. Verrijkte voedingsmiddelen: Een aantal voedingsmiddelen wordt vaak verrijkt met vitamine D, waaronder plantaardige melk (zoals soja-, amandel-drink).
 6. Paddestoelen: Sommige paddenstoelen bevatten vitamine D, vooral als ze zijn blootgesteld aan UV-licht. Shiitake- en maitake-paddenstoelen zijn enkele voorbeelden.

Het lichaam kan ook vitamine D aanmaken wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Ongeveer 10 tot 30 minuten blootstelling aan zonlicht op de huid twee keer per week kan voldoende zijn om voldoende vitamine D te produceren. De hoeveelheid benodigde blootstelling kan variëren op basis van factoren zoals huidskleur, locatie en leeftijd.

Vitamine E

Vitamine E, vaak aangeduid als de ‘beauty-vitamine’, speelt een cruciale rol in het behoud van de algehele gezondheid van de huid en het haar. In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke connectie tussen vitamine E en haarzakjes, waarbij deze vitamine fungeert als een krachtige antioxidant en beschermend schild tegen schadelijke vrije radicalen.

Vitamine E als Antioxidant
Vitamine E behoort tot de familie van antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aan cellen kunnen veroorzaken door oxidatieve stress. In het geval van haarzakjes kan deze oxidatieve stress leiden tot verzwakking en haarverlies.

Bescherming van Haarzakjes
Haarzakjes, verantwoordelijk voor de haargroei, zijn gevoelig voor externe factoren zoals zonlicht, vervuiling en andere omgevingsinvloeden die vrije radicalen kunnen genereren. Vitamine E fungeert als een beschermend schild, neutraliseert vrije radicalen en helpt zo de haarzakjes te beschermen tegen schadelijke effecten.

Vitamine E-tekort en Haaruitval
Een tekort aan vitamine E kan leiden tot verzwakte haarzakjes, waardoor ze vatbaarder worden voor haaruitval. Zonder voldoende vitamine E om de cellen te beschermen, kunnen haarzakjes schade oplopen, resulterend in verminderde haargroei en broosheid.

Hier zijn enkele voedingsbronnen die rijk zijn aan vitamine E:

 1. Noten en zaden:
  • Amandelen
  • Zonnebloempitten
  • Hazelnoten
  • Pijnboompitten
  • Zonnebloempitten
  • Pinda’s
   (Pinda’s zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 2. Plantaardige olië:
  • Kokosolie (kies voor een pure en onbewerkte variant)
  • avocado-olie
  • walnotenolie
  • Olijfolie
 3. Groene bladgroenten:
  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Snijbiet
  • Broccoli
  • Andere groene bladgroenten
 4. Avocado’s: Naast vitamine E bevatten avocado’s ook gezonde vetten en andere voedingsstoffen.
 5. Zoete aardappelen: Deze zijn niet alleen een goede bron van vitamine E, maar ook van andere antioxidanten en voedingsstoffen.
  (Zoete aardappel is niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 6. Vis: Sommige vissoorten, zoals zalm, forel en makreel, bevatten ook vitamine E.
 7. Volkoren granen: Tarwekiemen, bruine rijst en volkorenproducten kunnen bijdragen aan de vitamine E-inname.
  (Granen zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 8. Fruit: Kiwi’s en mango’s bevatten ook matige hoeveelheden vitamine E
  (Deze fruitsoorten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)

Het is belangrijk om op te merken dat vitamine E wordt aangetroffen in verschillende vormen, waaronder alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, gamma-tocoferol, enz. Een gevarieerd dieet met een breed scala aan voedingsmiddelen zal zorgen voor een evenwichtige inname van verschillende vormen van vitamine E.

IJzer

IJzer speelt een cruciale rol in het behoud van gezonde haarzakjes en het voorkomen van haaruitval. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop ijzer verband houdt met de haargezondheid:

Transport van Zuurstof:
IJzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen. Hemoglobine transporteert zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam, inclusief haarzakjes.

Energievoorziening voor Haarzakjes:
IJzer is betrokken bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiedrager in cellen. Haarzakjes vereisen voldoende energie voor de groei en het handhaven van de haarcyclus.

Haarcyclus en Groei:
Haarzakjes ondergaan een cyclisch proces van groei, rust en uitval. IJzer is van invloed op de duur van de groeifase (anagene fase) van het haar, en een tekort kan leiden tot een verstoring van deze cyclus.

Tekort aan IJzer en Haaruitval:
IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede (ijzergebreksanemie). Bij bloedarmoede wordt de zuurstoftoevoer naar weefsels verminderd, inclusief haarzakjes, wat haarverlies kan veroorzaken.

Telogeen Effluvium:
IJzertekort wordt vaak geassocieerd met telogeen effluvium, een vorm van diffuse haaruitval. In deze situatie komen haarzakjes in de rustfase terecht en vallen de haren vroegtijdig uit.

Haarstructuur en Sterkte:
IJzer draagt bij aan de vorming van keratine, het eiwit waaruit het haar hoofdzakelijk bestaat. Een tekort aan ijzer kan resulteren in broos haar en haar dat gemakkelijk breekt.

IJzer komt voor in verschillende voedingsmiddelen, en het is belangrijk om zowel plantaardige als dierlijke bronnen van ijzer op te nemen in je dieet. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer:

Dierlijke Bronnen:

 1. Rood Vlees: Vooral rund- en lamsvlees bevatten hoge niveaus van heemijzer, dat efficiënt door het lichaam wordt opgenomen.
 2. Orgaanvlees: Lever is een bijzonder goede bron van ijzer.
 3. Kip en Kalkoen: Donkervlezig gevogelte bevat meer ijzer dan wit vlees.
 4. Vis: Vooral vette vis zoals tonijn, makreel en sardines zijn goede bronnen van ijzer.
 5. Eieren: Eieren, vooral de dooier, bevatten ijzer.

Plantaardige Bronnen:

 1. Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, zwarte bonen en andere peulvruchten zijn rijk aan ijzer.
  (Peulvruchten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 2. Noten en Zaden: Pompoenpitten, sesamzaad, cashewnoten en amandelen zijn goede bronnen.
  (Cashewnoten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 3. Volkorenproducten: Volkoren granen zoals havermout, quinoa, en volkorenbrood bevatten ijzer.
  (Granen zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 4. Groene Bladgroenten: Spinazie, boerenkool, snijbiet en andere groene bladgroenten bevatten non-heemijzer.

Overige Bronnen:

 1. Tofu en Sojaproducten: Deze zijn vaak verrijkt met ijzer.
 2. Sommige voedingsmiddelen zoals  plantaardige melk (verrijkt) bevatten toegevoegd ijzer.

Tips voor IJzeropname:

 • Combineer ijzerrijke voedingsmiddelen met vitamine C-rijke voedingsmiddelen (zoals citrusvruchten, bessen, paprika’s), omdat vitamine C de opname van non-heemijzer uit plantaardige bronnen kan bevorderen.
 • Vermijd het drinken van thee en koffie bij de maaltijd, omdat de polyfenolen in deze dranken de opname van ijzer kunnen verminderen.

Zink

Zink is een essentieel mineraal dat betrokken is bij verschillende fysiologische processen in het lichaam, waaronder de gezondheid van het haar. Hier zijn enkele manieren waarop zink verband houdt met haaruitval:

Haarfollikelstructuur en Haargroei:
Zink speelt een belangrijke rol bij de opbouw van haarfollikels en de structuur van het haar. Het is essentieel voor de celgroei en differentiatie in de haarfollikels, wat belangrijk is voor een gezonde haargroei.

Sebumproductie:
Zink is betrokken bij de regulatie van de talgklieren op de hoofdhuid. Een evenwichtige talgproductie houdt de hoofdhuid gehydrateerd en helpt bij het voorkomen van haaruitval.

Immuunfunctie:
Zink speelt een rol bij de immuunfunctie en kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen op de hoofdhuid, die haaruitval kunnen veroorzaken.

Antioxidanteigenschappen:
Zink fungeert als een antioxidant en beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen. Het beschermt haarzakjes tegen oxidatieve stress, die haaruitval kan bevorderen.

Hormonale Balans:
Zink heeft invloed op de regulatie van hormonen in het lichaam. Hormonale onbalans is een mogelijke oorzaak van haaruitval, en zink kan helpen bij het handhaven van een gezonde hormoonhuishouding.

Tekort aan Zink en Haaruitval:
Een tekort aan zink kan leiden tot haaruitval en veranderingen in de haargroei. Mensen met alopecia (haarverlies) hebben soms lagere zinkniveaus dan mensen zonder haarproblemen.

Belangrijke Opmerking:
Hoewel zink belangrijk is voor de haargezondheid, is het van cruciaal belang om een evenwichtige inname te handhaven. Te veel zink kan ook schadelijk zijn en leiden tot bijwerkingen.

Zink komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink:

Dierlijke Bronnen:

 1. Oesters: Oesters zijn een van de rijkste bronnen van zink.
 2. Rundvlees: Vooral rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, bevat aanzienlijke hoeveelheden zink.
 3. Kip en Kalkoen: Gevogelte, met name kip en kalkoen, is een goede bron van zink.
 4. Varkensvlees: Varkensvlees bevat ook aanzienlijke hoeveelheden zink.
 5. Vis: Sommige vissoorten, zoals krab, kreeft en tonijn, bevatten redelijke hoeveelheden zink.
 6. Eieren: Eieren, vooral de dooier, bevatten zink.

Plantaardige Bronnen:

 1. Noten en Zaden: Pompoenpitten, sesamzaad, pijnboompitten, en cashewnoten zijn rijk aan zink.
  (Cashewnoten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 2. Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, zwarte bonen en erwten bevatten zink.
  (Peulvruchten zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 3. Volkorenproducten: Havermout, quinoa en volkorenbrood kunnen bijdragen aan de zinkinname.
  (Granen zijn niet geschikt voor een ketogeen of koolhydraatarme levensstijl, wel kunnen ze in beperkte mate gegeten worden bij een koolhydraatbeperkte levensstijl)
 4. Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals kaas en yoghurt bevatten zink.

Overige Bronnen:

 1. Fruit: Vooral bessen zoals frambozen en bramen bevatten kleine hoeveelheden zink.
 2. Groenten: Spinazie, boerenkool, en champignons bevatten ook zink, zij het in kleinere hoeveelheden.

Belangrijk!

Zoals eerder toegelicht kan een vitaminegebrek grote gevolgen hebben, maar hetzelfde geldt voor een overdosis bij bepaalde vitamines en mineralen. Heb je het vermoeden dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen? Laat dit dan altijd nameten, voordat je besluit om op eigen initiatief maar iets extra in te gaan nemen. Dit kun je laten doen bij een orthomoleculair therapeut, of via de huisarts.

Een calorietekort

Keto recepten voor een Keto dieet

Een calorietekort ontstaat wanneer je drastisch minder calorieën neemt dan dat jouw lichaam nodig heeft. Dit is iets wat vaak bewust toegepast wordt door mensen die graag zo snel mogelijk willen afvallen. Bij een ketogeen levensstijl is het niet de bedoeling dat je een groot calorietekort toepast, dan wordt het namelijk een crashdieet en dat is ontzettend slecht voor je lichaam. Wanneer je dit wel doet kan je hier veel klachten van ervaren,  waaronder haaruitval.

Prioriteit voor Essentiële Functies:
Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een aanzienlijk calorietekort, worden de beschikbare energiebronnen toegewezen aan vitale functies en organen die essentieel zijn voor overleving, zoals het hart, de longen en de hersenen. Haargroei is een niet-essentiële functie vanuit het perspectief van overleving, dus het lichaam kan de haarcyclus verstoren om energie te besparen.

Telogeen Effluvium:
Het meest voorkomende type haarverlies dat wordt geassocieerd met voedingstekorten, waaronder een calorietekort, is telogeen effluvium. Dit treedt op wanneer een groot aantal haarzakjes tegelijkertijd in de rustfase (telogene fase) belandt. Hierdoor vallen de haren eerder uit dan normaal.

Belang van Voedingsstoffen:
Naast calorieën zijn ook de juiste voedingsstoffen van vitaal belang voor de gezondheid van het haar. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamines kan de haarconditie verder verslechteren.

Een gezond en evenwichtig dieet, dat voldoende calorieën en essentiële voedingsstoffen levert, is van cruciaal belang voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van het haar.

Geleidelijke Veranderingen:
Gewichtsverlies is het meest effectief en gezond wanneer het geleidelijk en op een evenwichtige manier wordt bereikt, met voldoende aandacht voor voedingsstoffen. Extreme diëten kunnen negatieve gevolgen hebben voor de algehele gezondheid, inclusief haaruitval. Een ketogeen dieet wordt door vele onwetende vaak een extreem dieet genoemd, maar dit is onterecht. Het is bij een ketogeen levensstijl absoluut niet de bedoeling om tekorten te creëren, maar juist om de focus te leggen op voedingsmiddelen die goed zijn voor jouw lichaam.

Snel gewichtsverlies

Keto recepten voor een Keto dieet

De meeste mensen die graag willen afvallen vinden dat dit niet snel genoeg kan gaan. Wanneer de kilo’s er vanaf vliegen zijn ze dan vaak ook erg blij. Maar dit is niet altijd iets om echt oprecht blij mee te moeten zijn… Snel gewichtsverlies, vooral wanneer dit op een drastische manier wordt bereikt, kan aanzienlijke stress op het lichaam veroorzaken. Deze stress kan invloed hebben op de gezondheid van je haarbos.

Lichaamsstress:
Snel gewichtsverlies kan een vorm van stress voor het lichaam zijn. Het lichaam ziet deze snelle verandering in voedings- en energie-inname namelijk als een bedreiging voor zijn homeostase (het vermogen om evenwichtig, gezond en in leven te blijven).

Prioriteit voor Vitale Functies:
Het lichaam heeft mechanismen om met stress om te gaan, en bij extreme omstandigheden kan het prioriteit geven aan vitale functies zoals de werking van het hart, de longen en de hersenen. Haargroei wordt beschouwd als een niet-essentiële functie vanuit het perspectief van overleving, dus het lichaam kan de haarcyclus verstoren.

Telogeen Effluvium:
Snelle en drastische veranderingen in het lichaamsgewicht kunnen telogeen effluvium veroorzaken, een vorm van haarverlies waarbij een groot aantal haarzakjes tegelijkertijd in de rustfase belandt. Dit resulteert in een versneld haarverlies, omdat de haren vroegtijdig uitvallen.

Voedingsstoffentekorten:
Bij sommige snelle gewichtsverliesdiëten worden mogelijk niet alle benodigde voedingsstoffen in voldoende mate ingenomen. Voedingsstoffentekorten, zoals een gebrek aan eiwitten, ijzer, zink en vitamines, kunnen de haargroei negatief beïnvloeden.

Geleidelijk Gewichtsverlies:
Gewichtsverlies dat op een geleidelijke en evenwichtige manier wordt bereikt, met voldoende aandacht voor voedingsstoffen, is over het algemeen gunstiger voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van het haar.

Stress

Keto recepten voor een Keto dieet

Stress is een complexe factor die aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid, waaronder de gezondheid van het haar.

Fysiologische Stressrespons:
Stress, of het nu fysiek of emotioneel is, activeert het lichaam’s “fight or flight” respons, wat resulteert in fysiologische veranderingen. Deze stressrespons kan de haarcyclus beïnvloeden en haarzakjes in de rustfase duwen, wat leidt tot haaruitval.

Hormonale Schommelingen:
Stress veroorzaakt hormonale schommelingen, waaronder een toename van cortisol (het stresshormoon). Verhoogde cortisolniveaus kunnen de haarcyclus verstoren en leiden tot telogeen effluvium, waarbij veel haarzakjes tegelijkertijd in de rustfase belanden.

Voedingstekorten:
Stress kan leiden tot veranderingen in eetgewoonten en voedselopname. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld stress-eten, terwijl anderen mogelijk minder eetlust hebben. Onvoldoende voedingsinname als gevolg van stress kan leiden tot voedingstekorten, wat op zijn beurt haarverlies kan bevorderen.

Emotionele Stress en Haaruitval:
De emotionele stress die gepaard gaat met sommige diëten, vooral strenge of restrictieve diëten, kan een tol eisen. Zorgen over gewichtsverlies, het handhaven van bepaalde eetgewoonten en lichaamsbeeldproblemen kunnen bijdragen aan emotionele stress.

Trichotillomanie:
Extreme stress kan ook leiden tot bepaalde haarbeschadigingsgewoonten, zoals trichotillomanie, waarbij mensen hun eigen haar uittrekken als een manier om met stress om te gaan.

Belangrijke Overwegingen:

Balans en Moderatie:
Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat en om gewichtsverlies op een geleidelijke en gezonde manier te benaderen.

Stressmanagement:
Het beoefenen van stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga, of andere ontspanningstechnieken, kan helpen bij het verminderen van de impact van stress op het lichaam, inclusief haarverlies.

Professioneel Advies:
Als iemand merkt dat hij haarverlies ervaart als gevolg van stress, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen. Een arts kan de onderliggende oorzaken van stress identificeren en passende interventies aanbevelen.

Afsluiting

Het is cruciaal om de algehele gezondheid en het welzijn in overweging te nemen bij elk dieet en gewichtsverliesprogramma, en professioneel advies in te winnen als haarverlies optreedt of aanhoudt.

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form