Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Meer energie

Meer energie met een paar relatief simpele aanpassingen? Het is mogelijk!

Ken je dat? Al moe zijn, nog voordat je dag begonnen is? Of na iedere maaltijd een gigantische after dinner dip, waarbij je de rest van de dag jezelf futloos er doorheen sleept? Dat kan verleden tijd zijn! In dit artikel ga ik je twee krachtige manieren geven, waarbij jij voortaan als een energiebom door het leven kan gaan.

Het effect van voeding

Het zou je verbazen hoeveel mensen er klachten hebben met betrekking tot hun energielevel. Er zijn uiteraard heel veel factoren die hierbij meespelen, maar de grootste factor is voeding. Wat op zich natuurlijk heel logisch is, wanneer je er over nadenkt. Aangezien voeding de leverancier is van jouw energie, kan het niet anders dan dat de kwaliteit van die brandstof invloed heeft op de hoeveelheid energie die je ervaart. Des te schoner de brandstof, des te meer energie.

Vergelijk het bijvoorbeeld maar eens met een auto en benzine. Wat denk je dat beter is voor de auto en waar je meer kilometers mee kan rijden; schone zuivere benzine of vertroebelde benzine waar stoffen in zitten die eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor een auto? Juist… Zo werkt dat dus ook in jouw lijf!

Je levensstijl aanpassen

Keto recepten voor een Keto dieet

Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken om je levensstijl aan te passen. Zo zijn er veel mensen die het doen om bijvoorbeeld af te vallen, om ziekteverschijnselen (zoals diabetes) te verminderen, of de reden die we in dit artikel gaan toelichten, namelijk meer energie.

Nu klinkt het misschien heel heftig, je levensstijl aanpassen, maar dat valt reuze mee. Je kunt het zo drastisch, groot of klein aanpassen als dat je zelf wilt. Maar denk je eens in wat een grote impact het kan maken, niet alleen op op jouw kwaliteit van leven, maar ook in het plezier wat je daardoor ervaart! Dat zou het toch meer dan waard moeten maken?

Keto recepten voor een Keto dieet

Waarom je levensstijl aanpassen en geen dieet?

De reden dat ik benoem, het aanpassen van je levensstijl, in plaats van een dieet, is omdat je het (neem ik aan) voor de rest van je leven wilt doen toch? Je wilt ten slotte graag gezond en vol energie oud worden. Het lijkt misschien hetzelfde, het wordt vaak ook met elkaar verward, maar er zit echt een verschil tussen een leefstijl of een dieet.

Wat een dieet vaak inhoudt:

  • Heel streng zijn in wat je wel/niet eet
  • Het gevoel hebben, dat je jezelf veel dingen moet ontzeggen
  • Alles bijhouden wat je eet en drinkt
  • Geen genietmomentjes met snoepgoed etc…
  • Veel nee moeten zeggen tegen dingen die mensen je aanbieden, maar niet echt een goed alternatief kunnen nemen op dat moment
  • Niet uit eten gaan
  • Continu bezig zijn met voeding en beweging

Het grootste nadeel van een dieet
Zoals je kunt zien, is een dieet behoorlijk afzien. Er zijn heel veel dingen waar je jezelf in beperkt, hierdoor is het vaak ook heel lastig om dit voor een langere periode vol te houden. Maar er is nog een heel belangrijk aspect.

Aangezien een dieet vaak tijdelijk is, ga je na het behalen van het gewenste resultaat zeer waarschijnlijk weer terug naar de levensstijl die je daarvoor hanteerde. Met als gevolg dat je alle positieve dingen van het dieet weer teniet doet… Het was ten slotte niet voor niets dat je met het dieet begon. Dat was omdat er iets mis was in jouw voormalige voedingspatroon (levensstijl), wat ervoor zorgde dat je redenen had om te gaan diëten.

Wat een levensstijl inhoudt:

Dit is een manier van leven, dat wil zeggen, de basis van hoe je jouw (in dit geval) voedingspatroon standaard inricht. Natuurlijk kan je daar af en toe van af wijken, maar het merendeel van jouw patroon bestaat uit overeenkomende keuzes.

Het voordeel van een levensstijl
Wanneer je er voor kiest om van een nieuw voedingspatroon een leefstijl te maken zitten hier heel veel voordelen aan. Het grootste voordeel van je leefstijl aanpassen, is dat het heel veel makkelijker is om vol te houden, zonder het gevoel te hebben dat je jezelf dingen ontzegt.

De truc hierbij is, om te zorgen dat je heerlijke, vervangende producten/gerechten gaat ontdekken, waar je net zo veel, of juist nog meer van geniet, dan van de ongezonde dingen die voor jou “gewoon” zijn geworden. Met alle vele mogelijkheden die er zijn in een keto levensstijl is dat echt geen straf.

Afwijken van jouw leefstijl
Natuurlijk kan je af en toe er voor kiezen om van je leefstijl af te wijken, waarbij je jezelf wel tegoed doet aan ongezonde dingen. Maar dit is iets wat je niet standaard doet, waarbij je daarna weer heel snel terug gaat naar jouw nieuwe levensstijl.

Vergelijk het met vakantie versus het dagelijks leven
Bekijk het bijvoorbeeld maar als op vakantie gaan, dat doe je 1 x per jaar (of misschien wel vaker). Tijdens die vakantie is je ritme en je activiteit compleet anders, dan tijdens je werkende periodes. Je gaat bijvoorbeeld vaak later slapen en slaapt langer uit, je gaat misschien vaker uit eten, je beweegt minder of juist meer (wandelexcursies etc…). Maar na die vakantie, ga je toch weer terug naar het werkende leven en naar je ritme wat daar bij hoort.

De conclusie:

Zoals je ziet, je leefstijl aanpassen betekent zeker niet dat je altijd op dieet bent. Het zorgt ervoor, dat je het merendeel van je leven gezond en heerlijk eet (en zelfs gezond kan snoepen). Om een beeld te krijgen van wat ik bedoel met gezond (ketogeen) snoepen, neem eens een kijkje bij de inhoud van dit boek en zie dat het echt snoepen en verwennerij is 😉

Keto recepten voor een Keto dieet

Mijn ervaring:

Ik geniet echt ontzettend van alles wat een ketogeen levensstijl mij te bieden heeft. Zo zit ik heel veel lekkerder in mijn vel (letterlijk en figuurlijk), is mijn gewicht stabiel onder controle (op mijn streefgewicht) en eet ik echt verrukkelijke dingen!

Soms kies ik er bewust voor om een dagje af te wijken van mijn keto levensstijl, maar vaak heb ik hier achteraf spijt van. Vaak als ik dingen gegeten (of gedronken) heb die ik normaal niet neem, (denk aan patat/chips/ijs/frisdrank/etc.), voel ik mij er letterlijk en figuurlijk minder lekker door. Mijn buik voelt opgeblazen, ik heb minder energie (extreem futloos) en ik blijf vaak maar doorsnaaien (onverzadigd). Ik geniet er op dat moment even van, maar vrijwel direct daarna denk ik: “Was dit nou echt zo lekker?
Heb ik hier echt meer van genoten dan van alle andere heerlijke, gezonde (of ketogeen) traktaties die er bestaan?”

Op de bovenstaande vragen is het antwoord vrijwel altijd nee…
Het was niet zo lekker, als ik had verwacht, ik voel mij er niet beter door, ik word er niet blij van, ik geniet minder van het daadwerkelijke eten van die producten. Dus weer terug stappen naar gezonde voeding, voelt dan ook echt niet als een straf.

De twee manieren

Aan het begin van dit artikel gaf ik al aan dat er twee hele effectieve manieren zijn om meer energie te krijgen. Deze twee manieren zijn ketogeen eten en intermittent fasting (IF).

Beide manieren zijn los van elkaar toe te passen en kunnen al echt een wereld van verschil maken! Maar ook kun je de twee manieren combineren, denk je eens in wat er dan zal gebeuren? Nog meer energie en nog lekkerder in je vel zitten! Deze twee manieren worden dan ook heel vaak gecombineerd met elkaar, want het is gewoon werkelijk waar verslavend om je zo goed te voelen.

Keto recepten voor een Keto dieet

Ketogeen eten

Keto recepten voor een Keto dieet
Wanneer je ketogeen eet, dan is het hoofdoel om in een staat van ketose te zijn. Dat houdt in dat je lichaam overstapt op vet als brandstof, in plaats van koolhydraten. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet naar suikers, waardoor suiker normaal gesproken bij de meeste mensen de hoofdbrandstof is.

Vet is een veel schonere brandstof (denk hierbij terug aan de vergelijking van de auto en benzine aan het begin van dit artikel). Hierdoor blijft er veel meer energie over en kan de beschikbare energie ook nog eens veel efficiënter worden gebruikt. Meer over de invulling van een ketogeen voedingspatroon lees je in dit artikel.

IF (intermittent fasting)

Keto recepten voor een Keto dieet

Intermittent fasting (ook wel bekend als IF) betekent periodiek vasten.
Dat houdt in dat je voor een x aantal uur, geen eten en drinken nuttigt, die voor een verstoring in je bloedsuikerspiegel kunnen zorgen.

Periodiek vasten is ontzettend goed voor je lijf! Er zitten echt ontzettend veel gezondheidsvoordelen aan IF, er zijn dus heel veel goede redenen om hiermee te beginnen. Eén van de eerst meetbare verschillen die IF kan teweegbrengen is het hebben van veel meer energie. Alles over IF lees je hier.

Ben jij al overtuigd?

Wil jij graag de overstap maken naar een ketogeen levensstijl maar wil je hier wat hulp bij? Schrijf je dan snel in op de mailbox surprise! Hierbij ontvang je de eerste vijf dagen een keto mini cursus, waarbij je alles leert wat je echt wil weten! Maar er is nog meer, ook ontvang je direct bij inschrijving een mini e-book met 10 heerlijke ketogeen recepten én je ontvangt voor een heel jaar lang, iedere week een nieuw “recept van de week” in jouw mailbox.

Anderen lezen ook

💡De gezondheidsvoordelen van keto
💡De verschillende soorten keto
💡Ketogeen eten voor beginners

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form