Terug naar overzicht
Keto recepten voor een Keto dieet

Wat is het keto dieet

En wat houdt een keto dieet in?

Keto dieet: de weg naar een gezondere levensstijl

In de wereld waarin diëten en voedingspatronen hun best doen om voorrang te krijgen bij het grote publiek en de gunst van de liefhebbers van lekker eten is het keto dieet de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. De vraag is natuurlijk: waar komt die populariteit vandaan en wat houdt het keto dieet eigenlijk in? Is het slechts een hype of is het echt een gezonde levensstijl? En hoe kun je het keto dieet integreren in je levensstijl op een verstandige manier? In dit blogartikel van Xandra’s Keto Kitchen geven we je antwoord op deze en meer vragen over het keto dieet en nemen we je mee op een ontdekkingsreis door dit heerlijke keto dieet. Ik deel graag waardevolle tips met je om keto tot een blijvend onderdeel van je leven te maken.

-Liefs Xandra-

Wat is keto dieet

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is ook wel bekend als het ketogene dieet. Het is een voedingspatroon dat gericht is op het minimaliseren van de koolhydraatinname en het verhogen van de consumptie van (gezonde) vetten. Het belangrijkste doel van het keto dieet is om je lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het vet als primaire brandstofbron wordt gebruikt in plaats van koolhydraten. In ketose produceert de lever ketonen uit vetten, die vervolgens worden gebruikt voor energie. Dat is het korte antwoord op de vraag ‘wat is het keto dieet?’. In de rest van dit artikel geven we je aanvullende informatie over het keto dieet, niet alleen wat het nu inhoudt, maar ook hoe en waarom het zo goed werkt.

Het probleem van koolhydraten als brandstof

Koolhydraten worden in je lichaam omgezet naar glucose (suiker). Met de grote hoeveelheid koolhydraten die je bij een “normaal” voedingspatroon binnenkrijgt is suiker dan ook de hoofdbrandstof. Omdat een “normaal” voedingspatroon erg rijk is aan koolhydraten hebben we een glucose overschot.

Door de hoge hoeveelheid glucose zal je minder snel lichaamsvet verbranden. De reden hiervoor is omdat je lichaam er veel meer moeite voor moet doen, om vetten om te zetten naar bruikbare energie. Indien er voldoende suiker aanwezig is, zal je lichaam daar dus altijd de voorkeur aan geven. Je lichaam wilt ten slotte zo min mogelijk energie “verspillen”. 

Tevens zal de glucose uit je voeding, die je niet verbruikt hebt, opgeslagen worden als extra lichaamsvet. Dit is een manier van moeder natuur om een voorraadje aan te leggen voor als er een voedselschaarste is.In de modus van suikerverbranding zal jouw lichaam dus niet snel geneigd zijn om lichaamsvet te verbanden, sterker nog, dit wordt juist extra opgeslagen.

Perfect dieet om lichaamsgewicht te verliezen

Een ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij je dagelijks maximaal 30 gram koolhydraten per dag eet. Omdat je zo weinig koolhydraten eet, is het een perfect dieet om lichaamsgewicht te verliezen. Dat is natuurlijk niet vreemd als je weet dat je lichaam normaal gesproken als eerste de aanwezige koolhydraten verbrandt om goed te kunnen functioneren. Koolhydraten zijn de brandstoffen waar je lijf het makkelijkste bij kan. Daarom worden die als eerste gebruikt. En als je maar weinig koolhydraten eet (of inneemt), heb je er ook niet zoveel op voorraad. Wat gaat je lijf dan doen om goed te kunnen functioneren?

Wat doet je lijf bij weinig koolhydraten?

Omdat je tijdens het volgen van een keto dieet slechts weinig koolhydraten in de aanbieding hebt, kiest je lichaam ervoor om de vetvoorraden aan te spreken. Mmm lekker! Bij het verbranden van vetten in je lichaam ontstaan zogenaamde ketonen. Vandaar dus ook de naam ‘keto dieet’ of ‘ketogeen dieet’. Het is logisch dat wanneer je lichaam vetten gaat verbranden, ook je natuurlijke vetvoorraad afneemt. Het resultaat is dat je zeer snel gewicht zult verliezen.

Keto recepten voor een Keto dieet

Wat zijn de voordelen van een ketogeen dieet?

Uit onderzoek blijkt ook dat het volgen van het keto dieet een zeer effectieve manier is om af te vallen. In tegenstelling tot andere (afslank) diëten word je met het keto dieet niet afgeleid door eten. Je hebt namelijk niet dat voortdurend knagende hongergevoel. Dat is voor veel mensen van doorslaggevende betekenis om te kiezen voor het keto dieet. Omdat je minder koolhydraten tot je neemt, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. En daardoor krijg je dus minder snel zin in eten. Een ander groot voordeel voor de liefhebber van lekker eten die wil afvallen, is dat je met het ketogeen dieet veel vetten mag eten. Vetten geven je snel een verzadigd gevoel. Je hebt minder snel weer trek in eten. Het keto dieet is daarom voor de meeste mensen zeer goed vol te houden. Veel beter dan een dieet dat alleen maar ‘caloriearm’ is. Samengevat: Het is een hele lekkere en gemakkelijke manier om vet te verliezen en af te kunnen vallen.

Maar er vallen ook heel veel andere gezondheidsvoordelen te behalen door het volgen van het ketogeen dieet.

Hoe werkt het keto dieet precies?

Het antwoord op deze vraag is tamelijk technisch. Je kunt het natuurlijk ook overslaan, omdat het misschien boven je pet gaat. Neemt niet weg dat het antwoord wel zeer interessant is om te lezen, omdat je veel te weten komt over hoe je lichaam met voedsel omgaat en hoe je met lekker eten toch kunt afvallen. Het is namelijk een bijzonder proces.

keto wat is dat?

Specifieke macronutriëntenverdeling

Het keto dieet werkt op basis van een specifieke macronutriëntenverdeling. Die verdeling is als volgt:

  • Weinig koolhydraten: slechts 5% van je dagelijkse hoeveelheid calorieën bestaat uit koolhydraten. Dit betekent dat je voedingsmiddelen zoals brood, pasta, suiker en de meeste fruitsoorten moet vermijden.
  • Matige hoeveelheid eiwitten: 25% van je dagelijkse calorieën moeten afkomstig zijn uit eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor spierbehoud en andere lichaamsfuncties.
  • Veel vetten: het grootste deel van de calorieën die je eet (70%) moet afkomstig zijn van vetrijke voedingsmiddelen, zoals avocado’s, noten, zaden, olijfolie en vette vis.

Deze macronutriëntenverdeling dwingt je lichaam om over te schakelen van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vetten om voldoende energie te krijgen. Het proces van ketose begint meestal binnen enkele dagen na het verminderen van je inname van de koolhydraten.

Nu lijkt het misschien heel ingewikkeld om er achter te komen hoeveel je dan van alles kunt eten, maar het is veel makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Er is namelijk een hele fijne (gratis) app die je hierbij kan helpen. Alles over hoe je dit doet lees je hier.

Wat maakt het keto dieet tot een goede en gezonde keuze?

Het keto dieet is populair geworden vanwege de vele aantrekkelijke voordelen die het biedt. Ik noem de belangrijkste:

  • Gewichtsverlies: het keto dieet kan effectief gewichtsverlies bevorderen, vooral omdat het je lichaam in een vetverbrandingsmodus plaatst.
  • Meer energie: veel mensen ervaren een behoorlijke toename van hun energie en mate van alertheid tijdens de ketose.
  • Betere bloedsuikerbeheersing: keto kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van insulineresistentie. Dat is goed nieuws voor mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2.
  • Mentaal scherper: het ketogene dieet wordt vaak gelinkt of geassocieerd met een verbeterde mentale helderheid en concentratie.
  • Lager risico op hartziekten: het keto dieet kan gunstige effecten hebben op risicofactoren die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken, zoals een verhoogd HDL-cholesterol en verminderde triglyceriden.

Tips om het keto dieet tot een levensstijl te maken

Nu je door het lezen van mijn blog wat beter bekend bent met de basisprincipes van het keto dieet, vind het misschien ook aantrekkelijk om te ontdekken hoe je het kunt integreren in je dagelijkse leven. Aan lekker eten heb je bij het keto dieet namelijk geen gebrek.

Ken je doelen

Voordat je begint met het keto dieet, is het belangrijk om voor jezelf duidelijke doelen te stellen. Wil je afvallen, meer energie krijgen of je algemene gezondheid verbeteren? Door goed te weten wat je doel is of doelen zijn, kun je je beter richten op wat je wilt bereiken met het keto dieet.

Keto dieet geleidelijk opbouwen

Voor iedereen die dit dieet wil volgen, is het raadzaam om het lichaam enige tijd te gunnen om aan het dieet te wennen. Je kunt je in het begin wat slapjes voelen, of je maag kan wat onrustig worden. Luister goed naar je lichaam. In principe krijg je met het keto dieet voldoende binnen uit alle toegestane groenten, noten en zaden (uitgezonderd jodium). Als het je voorkeur heeft, kun je ook een voedingssupplement nemen, maar dat is niet per se noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat je er op let dat je extra zout neemt als je ketogeen eet.

Doe kennis op over keto-vriendelijke voedingsmiddelen

Voor een succesvol keto dieet, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je kunt eten en welke je juist moet vermijden. Leer dus meer over keto-vriendelijke voedingsmiddelen, zoals avocado’s, olijfolie, vette vis, noten en zaden.

Plan je maaltijden

In het keto dieet is planning cruciaal. Maak bijvoorbeeld een wekelijks menu en zorg ervoor dat je altijd keto-vriendelijke opties bij de hand hebt, ook als je de deur uit gaat. Dit helpt voorkomen dat je in verleiding komt om naar koolhydraatrijke snacks te grijpen. Bereid je ook goed voor als je een bezoek aan een restaurant gepland hebt, want dit kan ook heel goed in ketostyle.

Wees bewust van je koolhydraten

Koolhydraten kunnen verborgen zijn in veel voedingsmiddelen. Leer jezelf aan om voedseletiketten te lezen en vermijd verborgen koolhydraten in sauzen, dressings en bewerkte voedingsmiddelen. Weet dus wat je wel eten mag met keto.

Drink voldoende water

Drink veel water om gehydrateerd te blijven, vooral omdat het keto dieet vochtverlies kan veroorzaken.

Zoek ondersteuning

Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij vrienden, familieleden of online gemeenschappen die het keto dieet volgen. Ze kunnen tips delen, recepten aanbevelen en je aanmoedigen tijdens je reis. Uiteraard is Xandra’s Keto Kitchen ook je steun en toeverlaat bij alles wat met het keto dieet te maken heeft. Wist je dat wij ook een hele toffe Facebookgroep hebben? Hier mag je alles vragen en zullen wij altijd graag met je meedenken en meekijken.

Probeer recepten uit

Ontdek nieuwe keto-recepten om de variatie in je dieet te behouden en te voorkomen dat je vastloopt in een eentonig eetpatroon. Er zijn talloze heerlijke keto-recepten beschikbaar, van eenvoudige salades tot smaakvolle stoofschotels!

Tot slot

Onthoud dat je, als je al lijdt aan specifieke gezondheidsproblemen, het altijd raadzaam is om met een zorgverlener te overleggen voordat je aan een nieuw dieet begint. Voeding kan namelijk een hele grote impact hebben op medicaties die je mogelijk gebruikt en op jouw lichamelijke toestand. Start je keto-reis vandaag nog en werk aan een gezondere versie van jezelf met Xandra’s Keto Kitchen!

Nieuwsgierig naar nog meer lekkere keto recepten? Of lijkt een keto mini cursus jou wel iets zodat je de allerbeste keto-start kunt maken? Schrijf je dan direct in voor onze gratis mailbox surprise!

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form